Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć wyświetlacze do DVD w samochodzie?

gala 18 Aug 2008 23:24 9706 8
    gala
    Level 11  
    Witam wszystkich!!!!!!!

Mam taki problemik, niedawno nabyłem dwa wyświetlacze do DVD, myślałem, że podłączenie ich będzie banalnie proste, jednak się pomyliłem. Schody zaczęły się wtedy jak zobaczyłem,że nie mam jednego wyjścia w moim radiu (w radiu posiadam takie wyjścia i wejścia).

Oraz

Te żółte końcówki są od VIDEO (te na czarnym przewodzie mają oznaczenie "VIDEO-OUT" oraz "VIDEO-IN" natomiast ostatnia na żółtym przewodzie ma oznaczenie "CAMERA")
    Te czerwono-białe końcówki są od AUDIO (te na szarym przewodzie mają oznaczenie "AUDIO-RL-OUT" oraz "AUDIO-RR-OUT", te na brązowym przewodzie mają oznaczenie " AUDIO-FR-OUT" oraz "AUDIO-FL-OUT", i w końcu te na fioletowym przewodzie mają oznaczenie "AUDIO-R-IN" oraz "AUDIO-L-IN")

Na wyświetlaczach mam takie przewody:

Biała końcówka ma oznaczenie "VIDEO2", żółta końcówka ma oznaczenie "VIDEO1", natomiast czerwona końcówka ma oznaczenie "AUDIO".

Na instrukcji jest to opisanie w ten sposób:

I tu właśnie jest problem, jak i gdzie mam podłączyć końcówkę oznaczoną na instrukcji jako "yellow:v1 input", w moim radiu nie posiadam żadnej pasującej do tego końcówki.

Proszę o pomoc bo już zgłupiałem :|

Cały zestaw wygląda tak (ten panel jest z całym radiem :D):

Wyświetlacze są firmy BOSS BV56HR, natomiast radio CANVA D3.6M03R.
    jarimir
    Level 18  
    Bardzo proste. Z radia wychodza ci 3 kable zolte video i tylko na nich sie skup. Jeden z nich to camera ktory sluzy do podlaczenia camey cofania wiec co go zostaw a kabel ktory cie interesuje to tez zolty z napisem video lub AUX OUT to on daje syganl na monitory. Jesli jest tylko jeden kabel OUT to musisz kupic rozdzielacz sygnalu zeby moc podlaczyc dwa monitory.A z monitorow podlanczasz tylko zolte kable .Wszystko laczysz za pomoca kabli wideo i cieszysz sie ogladaniem filmow z tylu.
    gala
    Level 11  
    Czyli muszę skołować taki rozdzielacz żeby mi pasował to tego wyświetlacza i do radia????????
  • Helpful post
    jarimir
    Level 18  
    Jezeli masz z tego radia tylko jeden kabel video out to tak bo w tej chwili moglbys podlaczyc tylko jeden monitor bezposrednio. Sa specialne rozdzielacze sygnalu na kilka wyjsc i musisz takiego uzyc chyba ze w radiu masz dwa Wyjscia Out ale nie sadze .
    gala
    Level 11  
    Dzięki kolego, zrobiłem jak mówiłeś i wszystko działa, lecz nie do końca. na monitorze widać obraz lecz jest niezbyt wyraźny, i są takie dziwne pasy, czym jest to spowodowane, czy jest to wina złej jakości rozdzielacza????????????
    BlueSystem
    Level 28  
    to podłącz tylko jeden i bedziesz wiedzial czy to przez rozdzielacz, mozliwe ze jakies lipne kable i zakłócenia łapią.
    gala
    Level 11  
    Ale w tym sęk, że ja muszę nawet jeden wyświetlacz przez rozdzielacz podłączać bo w radiu mam taką samą końcówkę jak i w wyświetlaczu. No ale dobra, skołuje sobie jakiś lepszy rozdzielacz bo faktycznie ten co mam to taki trochę badziew jest. A właśnie jeszcze jedno, czy złe podłączenie przewodów zasilających w wyświetlaczu morze mieć jakiś wpływ na złą jakość obrazu??????
    jarimir
    Level 18  
    Czesto przyczyna wlasnie powstawania pasow na ekranie sa wlasnie nisko jakosciowe przewody czy rozdzielacz sygnalu, ale rowniez sam sprzet to nie najwyzsza polka wiec nie ma co cudow oczekiwac. Ale dobrze ze chociaz dziala teraz tylko musisz powalczyc z jakoscia przewodow lub samego rodzielacza. Co do zlego podlaczenia zasilania , to gdybys zle podlaczyl to nic bys nie uruchomil a wrecz bys cos spalil. Sama instalacjia elektryczna auta moze dawac zaklucenia dlatego zobacz czy te pasy sa ciagle czy tylko np na wlaczonym silniku
    gala
    Level 11  
    Z tym połączeniem to chodziło mi oto, że jak będzie źle masa podpięta (nie będzie dobre masowanie) to czy ma to jakiś wpływ na jakość obrazu. No ale dobra będę próbował coś działać. Dzięki za wszystko.