Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

22DC885/62 uszkodzenie stabilizatora L4904A

qbis19 19 Sie 2008 11:26 1452 6
  • #1 19 Sie 2008 11:26
    qbis19
    Poziom 20  

    Co prawda napisałem już PW do jednego z uzytkowników ale chciałbym problem przedstawić szerszemu gronu ktore byc może rozwieje moje wątpliwości i pomoże rozwiązać problem.
    Radio było sprawne, przyznaję sie , uszkodziłem je sam i to przwdopodobnie przez niedopatrzenie.
    Jest to fabryczne radio Renault. Procesor TMP47C800N , pamięc X2402P.
    Chciałem odczytać pamięć. Niestety mój prosty jak drut i kilka elementów programator, nie dał rady odczytać Xicora ( dlaczego ??? ).
    Chodziło o to że znajomy zakupił samochód, niestety bez kodu do radia a że był to skladak to ASO i numer VIN nie duzo tu pomogą :(.
    Chciałem na sobie sprawdzić czy dam radę odczytać pamięć i tym samym kod.
    Jako iż nie udało mi sie odczytać. Zaporogramowałem 24C02 wsadem z bliźniaczego radia 22DC882/62 a róznia sie one tylko tym ze to drugie nie posiada SDK.
    Załozyłem pamięć, radio poprosiło o kod ( nowego wsadu ) wpisałem i radio ruszyło. Wszystko chodziło jak nalezy. Postanowiłem sprawdzić czy działa magnetofon ktory był wymontowany. Załozyłem magnetofon i po tej operacji radio przestało reagować.
    Przypuszczam ze mogłem zrobić zwarcie luźnym mechanizmem ( radio skladane w samochodzie bo musi byc podłaczone do wyświetlacza ). Poza tym aż strach sie przyznać, znalazlem po tej operacji luźna śrube walająca sie po płycie :/.
    Po pomiarach okazało sie ze padł stabilizator L4904A 2x5V+reset. Padła jedna gałaź na stałe podłaczona do 12V a zasilajaća procesor.
    Czy nieco inny wsad i pamiec 24C02 mogła spowodować taką awarie ??? ( Pamięc zasilana z innego żródła ).
    Czy może to moja nieuwaga czyli spowodowanie zwarcia było raczej jej przyczyną ???
    Co gorsza nie moge dostac w moje okolicy tego stabilizatora. Maja tylko wylut i to za chore pieniądze.
    Mogę na próbę zastosować dwa stabilizatory 78L05 i zasilić dwie gałezie 5V ?? Tyle ze z układu wychodził tez sygnał reset. Z tego co wyczytałem to reset pojawia sie w stanie niskim na chwile po właczeniu drugiej gałeżi +5V czyli po załaczeniu radia , i potem jest cały czas w stanie wysokim. Czy wysoki stan jest tez przed włączeniem drugiej gałęzi ??? Tutaj link do PDFa http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/22457/STMICROELECTRONICS/L4904A.html
    chciałbym zrobić jakieś druciarstwo zanim założę nowy stabilizator zeby mieć pewnośc ze mi go od razu nie ubije. Pomózcie bo nie mam pewności a to jest najgorsze ....

    0 6
  • #2 19 Sie 2008 15:37
    Ciz
    Specjalista elektronik

    Witam.
    Nowy uklad L4904A sprzedawa TME - 7,69 PLN netto. H.

    0
  • #3 19 Sie 2008 15:49
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Inna pamięć i wsad na pewno nie spowodowały awarii , a układ jak napisał kolega jest w TME + koszt wysyłki.

    0
  • #4 19 Sie 2008 17:34
    djlj24
    Spec od car audio

    Układ jest także w Impelu - co prawda odrobinę droższy ale przesyłka tańsza więc wychodzi na to samo.
    Te radia często mają uwalony reset - miałem już taki egzemplarz, w którym podanie resetu "z ręki" go budziło a po odłączeniu znowu był martwy tylko, że u mnie to wyglądało na problem z wejściem procesora. Są to dosyć awaryjne grajki i lubią się psuć same z siebie (podobnie jak i następca tego modelu).

    0
  • #5 19 Sie 2008 23:36
    qbis19
    Poziom 20  

    Muszę sprostowac informacje i dodać coś z diagnozy.
    Radio to 22DC882/62. Przeszukałem cały samochód i znalazłem kartke ktora kiedyś sie odklepiła od obudowy radia.
    Wychodzi więc na to ze wsad był prawidłowy i na pewno nie uszkodził nic , co zreszta potwierdziliście.
    Widac tez ze na jednej z płyt brakuje jednej hybrydy i to chyba własnie to SDK ktore ma 22DC885/62.

    Sprawdziłem dokladnie stabilizator. Po odłaczeniu go od obciazenia, napięcia 2x5V sie pokazują.
    Poszedłem wiec dalej i odłaczyłem tylko +5V ktore pokazuje sie po włączeniu zasilania radia. Na wyswietlaczu pokazał sie COD wiec procesor ruszył. Na odłaczonym wyjściu stabilizatora tez oczywiscie pokazało sie 5V.
    Wychodzi więc na to ze coś obciaża jedno wyjscie stabilizatora przez co sie on blokuje. Z tego co wyczytalem ma on chyba jakieś zabezpieczenia. Teraz pozostaje mi szukać elementu ktory obciaza stabilizator i mam nadzieje ze znajde.

    Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

    No i po ponownym podłaczeniu stabilizatora , samych wejśc ( jedna strona układu) , napięc na wyjsciu nie ma. Pierwsze wejscie daje opór na tyle ze napiecie wejsciowe spada do 2,6V a normalnie jest tam ok.6
    Jutro jeszcze raz wszystko przejrze bo juz trace nerwy powoli . Niby prosta rzecz a taka upierdliwa.

    0
  • #7 22 Sie 2008 07:43
    qbis19
    Poziom 20  

    Radio uruchomione. Wstawiłem L4901 koszt 6,5zł . Co prawda w obudowie TO220 a raczej multiwatt ale po odpowiednim dogięciu nózek, układ wchodzi na leżąco w oryginalne miejsce . Trzeba tylko przedłużyć jedną nogę masy. Temat zamykam

    0
  Szukaj w 5mln produktów