Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitor czarno-biały CRT

coberr 20 Aug 2008 01:45 12705 23
Texa Poland
  • Monitor czarno-biały CRT
    Witam.

Tak się zastanawiałem czy można oraz jest w ogóle sens wrzucać to tutaj
    (najwyzej - prosba do moderatora o usunięcie postu)

No cóż - rewelacja chyba zadna - niemniej jednak postaram się toto opisać.

- Monitor Czarnobiały - przekątna (nie pamiętam - bodajże 7")
    -elektronika - oryginalna została wyrzucona z OTV ELEKTRONIKA WŁ100 prod. radzieckiej (jeszcze wtedy :) ) (kto naprawiał ten powinien skojarzyć :) (zostawiłem tylko kineskop, powielacz i trafo)
    - elektronika, która widac na zdjęciach - zaprojektowana i zbudowana od zera (przepraszam - niezbyt to rewelacyjnie wyglada ale budowałem dosłownie z tego co miałem w swojej graciarni - a dokładniej chciałem pozbyć się starych elementów elektronicznych)

Odchylanie poziome - na bazie TBA950
    odchylanie pionowe - TDA1170S
    Zasilanie:12-15V

na jednej płytce znajduje się cały tor odch H - na drugiej - V oraz wzmacniacz wizji.

- jak juz wspomniałem - niezbyt rewelacyjnie toto wygląda ale monitor zbudowany został jakieś chyba z 10 lat temu (słuzył mi jakis czas pozniej; obecnie lezy gdzies w szafie i pokrywa się kurzem) Swego czasu chyba potrzebowałem transformator sterujacy do naprawy innego TV (polski tym razem) - wiec na zdjęciu nie ma tranzystora kluczujacego odch "H" oaz tego transformatorka :(

Ogólnie kilkanaście lat temu - sporo czasu spędziłem na eksperymentach z układami odchylania TV oraz monitorów.
    Kilka monitorów powstało od "zera" (także całe w "pająku" lub częsciowo na bazie fabrycznych modułów (cz-b oraz kolorowe o przekatnej do 14")

ten w zasadzie jedynie się ostał :) - podłączany był do komputerów typu spectrum, amiga oraz gdzieś kiedys robiłem eksperymenty z torami p.cz oraz demodulatorami - przyznam szczerze - odbierany obraz był chyba nawet ładniejszy (kontrastowy) niz na oryginalnej elektronice WŁ100.

Monitor czarno-biały CRT
    Monitor czarno-biały CRT
    Monitor czarno-biały CRT

Cool? Ranking DIY
    About Author
    coberr
    Level 20  
    Has specialization in: energoelektronika
    coberr wrote 703 posts with rating 380, helped 21 times. Been with us since 2004 year.
  • Texa Poland
    zak12
    Level 17  
    Witam. W swoich zapasach mam 2 Elektroniki WŁ 100 może podesłałby kolega schematy przeróbek na monitory. Jeszcze lepiej jakby były do odwzorowania płytki
    patryk-84a
    Level 28  
    To raczej nie przeróbki tylko wykonanie całej elektroniki od podstaw. Autor napisał że wykonał to 10 lat temu. Wtedy monitory crt były jeszcze w cenie, więc można było coś pokombinować. Teraz to jest już nie opłacalne, ale można mieć satysfakcję z tego że się samemu monitor zbudowało + doświadczenie.
    elektro155
    Level 26  
    Ciekawy monitor:) Też buduję "podobny" układ tylko że to będzie czarno-biały telewizor 1 cal. Zainspirował mnie post: "mini TV B/W 1" !! ( 1 cal)".Może wystawię kiedyś mój projekt w dziale DIY. A wracając do tego monitora w temacie to jakie ma on napięcie anodowe ?????
  • Texa Poland
    Macosmail
    Level 34  
    elektro155 wrote:
    A wracając do tego monitora w temacie to jakie ma on napięcie anodowe ?????

Myśle, że ok kilkunaście kV, ale nie wiem co w tym ciekawego ;)
    bobekdt00
    Level 14  
    Na drugim zdjęciu widać oderwana cewkę chyba
    transwormatolek
    Level 13  
    Ta oderwana cewka służy do korekcji liniowości poziomej. Fabrycznie była zamontowana z tyłu obudowy na płytce razem z 3-ma elektrolitami. Gdzieś w domu chyba jeszcze mam zwłoki tego telewizorka. Szczególnym cudem techniki był powielacz... jonizator powietrza był z niego świetny... :) Kiedyś podmieniłem w tym TV przełącznik kanałów na głowicę zintegrowaną (napięcie przestrajania podkradane z zasilania wzmacniacza końcowego wizji 80v ;) ) i nawet jako-tako to działało. Pomijając wieczny problem padających GT402 w końcówce pionu... Ogólnie mówiąc TV-porażka, jednak mimo to spełniał swoją rolę. I ta cudna adnotacja w instrukcji - "nie włączać na dłużej niż [chyba 3 ] godzin" :D
    Anonymous
    Anonymous  
    krystoferek
    Level 14  
    Może taki monitor można przerobić na oscyloskop?
    Anonymous
    Anonymous  
    krystoferek
    Level 14  
    No na takiej dokładności mi nie zależy
    Może Masz jakiś schemacik?
    Anonymous
    Anonymous  
    krystoferek
    Level 14  
    Czy Jesteś w stanie pokazać ten artykuł?
    Faces
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

kocyk wrote:
    Teraz to już nieopłacalne. Ja kupiłem nowy, ładny monitor 17" za 30zł + przesyłka Wink

Nie chodzi o to czy opłacalne?
    Tu chodzi o zdobywanie doświadczenia w dziedzinie elektroniki.
    Ile to się można nauczyć składając elektronikę do monitora od podstaw.

Praktyka czyni mistrza.

Jak na wiekową konstrukcję to porządnie wykonane.
    Szerokość ścieżek dobierałeś na "oko" czy adekwatnie do płynących prądów?
    coberr
    Level 20  
    Informacyjnie:

-schematów nie posiadam - jak wspomnieli koledzy nie opłaca się przerabiać w dzisiejszych czasach :)
    -co z tego miałem? - jak juz ktos dobrze napisał - satysfakcję i doswiadczenie
    -napięcie anodowe - nie pamietam juz teraz - chyba cos koło 5-7KV
    - tranzystor uzyty - Krzemowy :) i cały stopien sterujący też był pod niego.
    czy da sie przerobic na oscyloskop? owszem - najlepiej wykorzystujac do budowy przystawki szybkie układy PLD oraz mikroprocesory
    ale raczej nei ma sensu.
    Planowałem zbudowanie nastepnego monitorka - jeszcze mniejszego ale nie mogę dopaść danych kineskopu - moze ktoś pomoże?
    kineskop NEC 85JB4
    leży i czeka :)

Dodano po 4 [minuty]:

[quote="Faces"]Witam.

kocyk wrote:

Tu chodzi o zdobywanie doświadczenia w dziedzinie elektroniki.
    Ile to się można nauczyć składając elektronikę do monitora od podstaw.

Praktyka czyni mistrza.

Jak na wiekową konstrukcję to porządnie wykonane.
    Szerokość ścieżek dobierałeś na "oko" czy adekwatnie do płynących prądów?

Dziękuję - oj można - gwarantuję, że można :)
    sciezki dobierane "na oko - adekwatnie do płynacych prądów" :)
    a tak na powaznie -u mnie wybór ten nigdy nie jest przypadkowy
    Anonymous
    Anonymous  
    krystoferek
    Level 14  
    Bardzo proszę o to zdięcie
    marcin_oizo
    Level 28  
    Nie no poprostu kłaniam się niziutko dla autora tematu!! Ale jeszcze niżej kłaniam się przy autorze tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic396384.html
    Chciałęm zapytać czy jak kolega projektował schemat to kożystałeś z jakichś gotowych schematów czy tylko z danych katalogowych scalaków? (chodzi mi o TDA1170 i TBA950).
    Próbowałeś dorobić do tego przystawkę w.cz. i zrobić swój telewizorek? Ja od lat szukam takiego malutkiego kineskopu (np. takiego jak w podamym przeze mnie temacie) ale nie mogę znaleźć. Mam oczka z kamery ale tam siedzą mniaturki 0,5 cala.
    Pozdrawiam!!!
    elektro155
    Level 26  
    marcin_oizo - szukaj na Allegro. Była aukcja, gdzie facet sprzedawał taki kineskop 1 cal od wizjera kamery z płytką i widikonem z płytkami za 10zł. No i kupiłem... Widziałem jeszcze kiedyś aukcje gdzie ktoś sprzedawał wideo domofon na części i mały telewizorek niekompletny - w tych urządzeniach były kineskopy 1,5 cal. Może te aukcje się jeszcze powtórzą...:?:(wszystkie w kategorii "moduły,płytki")
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Sam chętnie zdobyłbym takie doświadczenie budując monitor od zera.
    A co do kineskopu to czasem warto przejechać się po regionie gdzie danego dnia organizowana jest zbiórka starego sprzętu elektronicznego. Cuda można znaleźć.
    coberr
    Level 20  
    [quote="
    Chciałęm zapytać czy jak kolega projektował schemat to kożystałeś z jakichś gotowych schematów czy tylko z danych katalogowych scalaków? (chodzi mi o TDA1170 i TBA950).
    Próbowałeś dorobić do tego przystawkę w.cz. i zrobić swój telewizorek?
    Pozdrawiam!!![/quote]

jesli chodzi o schemat - sporo się nastudiowałem różnych opisów raczej książkowych - układów scalonych i schematów TV oraz monitorów.
    o PDFach w tym czasie mozna było zapomnieć (nawet internet chyba raczkował :) )
    No nie było zmiłuj się - pewne rzeczy trzeba było policzyć :) - inne metodą doboru.
    czopik2004
    Level 19  
    To ja może pytanie do ma3-4ysz. Gdzie w okolicach Bieszczadów są organizowane takie zbiórki? Chętnie bym się wybrał... Co do monitorka, to konstrukcja bardzo ładna. Podziwiam...
    rumor
    Level 13  
    to może koledzy wiedzą jak podłączyć mały 10" monitorek monokolor do komputerowej karty graficznej?