Witam.
Tak się zastanawiałem czy można oraz jest w ogóle sens wrzucać to tutaj
(najwyzej - prosba do moderatora o usunięcie postu)
No cóż - rewelacja chyba zadna - niemniej jednak postaram się toto opisać.
- Monitor Czarnobiały - przekątna (nie pamiętam - bodajże 7")
-elektronika - oryginalna została wyrzucona z OTV ELEKTRONIKA WŁ100 prod. radzieckiej (jeszcze wtedy

- elektronika, która widac na zdjęciach - zaprojektowana i zbudowana od zera (przepraszam - niezbyt to rewelacyjnie wyglada ale budowałem dosłownie z tego co miałem w swojej graciarni - a dokładniej chciałem pozbyć się starych elementów elektronicznych)
Odchylanie poziome - na bazie TBA950
odchylanie pionowe - TDA1170S
Zasilanie:12-15V
na jednej płytce znajduje się cały tor odch H - na drugiej - V oraz wzmacniacz wizji.
- jak juz wspomniałem - niezbyt rewelacyjnie toto wygląda ale monitor zbudowany został jakieś chyba z 10 lat temu (słuzył mi jakis czas pozniej; obecnie lezy gdzies w szafie i pokrywa się kurzem) Swego czasu chyba potrzebowałem transformator sterujacy do naprawy innego TV (polski tym razem) - wiec na zdjęciu nie ma tranzystora kluczujacego odch "H" oaz tego transformatorka

Ogólnie kilkanaście lat temu - sporo czasu spędziłem na eksperymentach z układami odchylania TV oraz monitorów.
Kilka monitorów powstało od "zera" (także całe w "pająku" lub częsciowo na bazie fabrycznych modułów (cz-b oraz kolorowe o przekatnej do 14")
ten w zasadzie jedynie się ostał

Cool? Ranking DIY