Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor LCD Fujitsu Siemens SCALEOVIEW C17-7, zero reakcji

20 Sie 2008 11:34 3695 5
  • Poziom 11  
    Witam serdecznie.

    Mam problem z monitorem LCD Fujitsu Siemens Scaleoview C17-7, płytka zasilania(wraz z inwertorem) to PTB-1453 08/04'03.
    Problem w tym iż monitor padł nagle. Brak jakichkolwiek oznak życia, nie zapala się dioda standby - zero reakcji. Rozebrałem ten monitor i po oględzinach wszystko wygląda OK. Bezpieczniki F801, F802, F803 są całe. Wylutowałem Q803 - 7N60 przemierzony i zachowuje się dobrze. Podmieniłem SG38426 na UC3842, wymieniłem TL431 na nowy i nadal to samo. Dwudiody Schottky D810 i D809 też są dobre(wylutowane i pomierzone). Transoptor wymieniłem na nowy. Na złączu które doprowadza napięcia do drugiej płytki z prockiem brak jakichkolwiek napięć. Czy możliwe, że to padło trafko T802? W pobliżu jest również jeszcze jeden układ MPS 0438, MP1410EP.

    Proszę o pomoc w odnalezieniu usterki, mile widziany schemat.
    Pozdrawiam.
  • Spec od monitorów
    Zobacz rezystory startowe (po ol.100k) 3842 pin.7?
    -pomierz nap. na duzym kondensatorze elektrolit.
    - jakie masz na nim napiecie
    -nap. wej. na mostku / i za nim
  • Poziom 11  
    Te rezystory R803 i R805 mają po 1M(brązowy, czarny, zielony, złoty) i pomierzone mają takie wartości. Napięcie przed oraz za mostkiem to odpowiednio 230V zmienne, 316V stałe. Napięcie na kondensatorze również wynosi 316V(150 uF 400V).

    Pozdrawiam i proszę o dalsze wskazówki.
  • Poziom 11  
    Na k. 7 mam 8V. Czy nie powinno być tam ok 19V? Zenerka do wymiany(BZ-20)? Z pomiarów wynika że jest dobra, chociaż spróbuję ją podmienić.

    Czy moje przypuszczenia są słuszne?

    Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

    Trochę to dziwne, ale w tej chwili się okazało, iż uszkodzony jest MOSFET SSS7N60B, przewodzi na wszystkich wyprowadzeniach.
    Na początku pisałem iż go podmieniałem, fakt ale jak zobaczyłem że na nowym nie ma różnicy to wstawiłem oryginalnego z powrotem. Pomiarów dokonuję miernikiem Protek 506. Przyznam się iż wczoraj miałem padnięty akumulatorek, może dlatego pomierzyłem mosfeta z błędem ale w to wątpię.
    W każdym bądź razie wstawiłem za niego mocniejszego 2SK2645(9A, 600V, RDSon 1Ω) i wstawiłem z powrotem SG3842GD. Pomierzyłem dokładnie wszystkie opory na pierwotnym i są dobre. Zenerkę też podmieniłem na chwilę bez rezultatu. Jedyne co zauważyłem to napięcie na k. 7 SG3842GD pływa w zakresie 10 - 15V. Na konektorze płytki z procesorem brak jest jakichkolwiek napięć.

    Kolego lisek dziękuję za podpowiedzi i oczekuję dalszych wskazówek.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Witam ponownie.

    Problem rozwiązałem sam. Okazuje się iż jest to dość nietypowa usterka. Mianowicie uszkodzonym okazał się być mostek prostowniczy(monolit). Diody w nim zawarte przewodziły jednak miały spore rozbieżności. Wymiana
    na podobny o identycznych parametrach rozwiązała problem.

    Ps. Dzięki kolego Lisek za porady.