Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

instalacja w pietrowym domu

brodziatko 20 Aug 2008 18:52 3617 21
    brodziatko
    Level 12  
    Witajcie.

rodzice kupuja nowy telewizor i zakladaja antene pod jedna z platform. Jako ze musze poniesc polowe kosztow, chcialbym tez zalozyc sobie TV (badz wszystko przygotowac pod dana platforme).
    Stan na dzis mam taki:
    w skrzynce na pietrze spotyka sie 6 kabli z 5 kablami oraz zasilanie. 5 kabli idzie chyba z dachu (sa doprowadzone pod slupek na dachu). telewizory beda stac w pionie. Elektryk ktory kladl kable przewidzial chyba jakis bajer z cyfra (ale bylo to daaawno temu). Na pietrze w salonie mam 8 kabli w scianie, na drugiej scianie w salonie 6 kabli. Na dole w pionie wychodza dwa kable, a na analogicznej scianie przeciwleglej jeden kabel. Procz tego mam kabel w sypialni na dole, 2 x 2 kable na gorze w gabinecie oraz 1x2 kable na dole w gabinecie (gabijety w pionie) Z tego co wiem bylo robione tez podlaczenie do kablowki przy drzwiach wejsciowych. Kabelki sa ponacinane numeracyjnie (jedno naciecie itd). Wyglada to tak jakby u mnie na pietrze 6 kabli bylo przeloznych w scianie na sciane przeciwlegla (po jakego grzyba az 6?). Ale te same naciecia sa tez w skrzynce wiec nie wiem o co lata. Kupilem jakies urzadzenie pomiarowe, gdzie podobno mozna oznaczyc sobie kable zamykajac obwod z oslonka. Pokombinuje i sprobuje to opisac. Na dole jeden kabel jest chyba przedluzeniem po scianie, a drugi pewnie idzie z gory ode mnie. Leektryk chyba wymyslil wtedy u mnei dwa dekodery, a jeden na dole, albo zebym ja na gorz emogl ogladac cos z dolu. Nie mam bladego pojecia.Niewazne jednak od podlaczen, mam pytanie:

jak najlapiej dokonczyc owa instalacje?
    Domyslnie chcemy miec dwie rozna platformy na pietrze i na dole.Oba dekodery bez nagrywania. Jeden talerz i podwojny konwerter starczy?
    Co, gdybysmy chcieli dolozyc do kabla sygnal z naziemnej telewizji? da sie to wpuscic w jeden kable z sygnalem z platformy?

A co do wyboru platfrmy. Ja na pietrze chcialbym chyba polsat cyfrowy (prgoramowo). Na dole rodzice jeszcze nie wiedza. Czy ktores karty z platform mozna swobodnie przekladac miedzy ekoderami? Na forum przeczytalem Waszym ze polsatu nie, a cyfry tak. Nie wiem jak z N. Rozumeim wiec ze karty polsatu ne przeniose nigdzie. Ale czy do dekodera polsatowego moge wlozyc kartenp cyfry i bedzie dzialac?
    Jakie sa tu warianty mozliwe? Moglbym namowic rodzicow np na cyfre, gdybym mogl przykladowo czasem przelozyc sobie ich karte do siebie.

Znacie jakichs tanich, ale solidnych monterow, ktorzy dokonczyliby mi insatlacje w domu, dobrali sprzet? Lokal w Poznaniu.

Bede ogromnie wdzieczny za pomoc. Jestem laikiem jesli chodzi o kabelki, ale jak wyjasnicie to zrozumiem zapewne.
    Bardzo prosze o wsparcie. Wiem ze odpowiedz na moje pytanie zawarta jest na forum, ale badzcie tak dobrzy i pociagnijci moj watek.
    Doominus
    Level 34  
    Masz trochę dużo tych kabelków :D

Każdy dekoder powinien mieć podpięty oddzielnie sygnał sat.
    Jeśli to dekodery bez nagrywania wystarczy konwerter podwójny i do każdego dekodera pociągnięty kabel.

Co do dekoderów włożenie karty C+ do tunera polsatu wiązałoby się ze zmianą oprogramowania /zależy to od modelu. Z N jest tak samo jak z polsatem. W przypadku C+ można podzielić kartę na 2 DEKODERY.
    ansat
    Level 24  
    W salonie na jednej ścianie 8 kabli na drugiej 6 i wszystko na pewno wychodzi z jednej dziury.Aby dokończyć tą instalację trzeba zapytać tego co to robił co miał na myśli tak robiąc.Bez zobaczenia tego trudno będzie udzielić jakiejś sensownej porady.Przenosić między dekoderami można tylko karty C+.Zgłoś się do CENTRUM C+ w Poznaniu tam pracują na pewno tacy monterzy co Ci pomogą rozwiązać ten problem.Pozdrawiam.Ansat CENTRUM C+ Białystok.
    brodziatko
    Level 12  
    zapytac nie zapytam, bo gosc sie zwinal i nie ma na niego namiarow. Siedzi chyba w Irlandii.

jestem w stanie sobie sam opisac te kabelki z urzadzeniem ktore kupilem? Ma piszczec jesli obwod jest zamkniety. Wiec laczac oslonke z drutem po jednej stroni, jestem w stanie na drugim koncu ustalic kabel, prawda?

Ojciec pamieta tylko, ze gosc chcial zamontowac wzmachol w skrzynce i jakiegos switcha. Mial tez byc sygnal z anteny zwyklej. nie wiem czy czasem tezn zwykly sygnal ni emial isc wlasnie do gabinetow i sypialni, a dekodery w salonie. Robil to chyba na dwa dekodery u mnie na pietrze.
    Postarams ie do jutra ustalic cos wiecej. Moze po tych nacieciach cos wymysle. jedno pytanko: czy na kablach nie ma jakiejs numeracji, ktora by ulatwila ustalanie stanu rzeczy? Na kablu z metra nie ma jakichs numerow?
    pajo21
    Level 35  
    Na kablach są oznaczone metry ale można "przedzwonić"kable.
    Doominus
    Level 34  
    brodziatko wrote:

jestem w stanie sobie sam opisac te kabelki z urzadzeniem ktore kupilem? Ma piszczec jesli obwod jest zamkniety. Wiec laczac oslonke z drutem po jednej stroni, jestem w stanie na drugim koncu ustalic kabel, prawda?

Wystarczyło by użyć jakiegoś taniego woltomierza . Z jednej strony łączysz oplot z żyłą z trugiej przykładasz bolce do oplotu i żyły. Jeśli jest ciągły obwód to woltomierz zacznie piszczeć (jesli ma opcję sprawdzania ciągłości obwodu). Śmieszne ale właściwie ci by wystarczyła żaróweczka od latarki + bateria.

Swich > nie wiem czy nie chodzi ci o Disqc.
    pit455
    Level 14  
    myślę, że gościu chciał założyć multiswitcha w tej skrzynce no i wzmacniacz do tv naziemnej. obecnie dopytywałem się u nas o urządzenia do instalacji antenowej i goście którzy to montują obecnie zamiast multiswitchy zakładają sumatory.
    właśnie te urządzenia sumują sygnały z tv sat i naziemnej.
    brodziatko
    Level 12  
    ojciec potwierdza, obil mu sie mutliswitch o uszy :))

to urzadzonko ma sprawdzanie obwodu, bo w sklepietlumaczyli ojcu nawet jak ma ustawic :))) Szkoda ze nie pamieta. :))) Ale jest instrukcja po ang wiec sobe poradze.
    Jutro dam znac, co wynika z tego wszystkiego

dzieki za reakcje.
    ansat
    Level 24  
    Proszę czytać co pisze " brodziatko"- w skrzynce na piętrze spotyka się 6 kabli z 5 kablami, 5 kabli chyba idzie z dachu ( i tu wszystko pasuje ) dalej- na piętrze w salonie mam 8 kabli. na drugiej scianie 6 kabli i.t.d. proszę czytać co jest dalej. TO jaki tu multiswitch? Po pokojach jest rozprowadzonych ( jak dobrze liczę ) około 22 kabli. Koledzy udzielając porad czytajcie o co pyta osoba prosząca o poradę.
    brodziatko
    Level 12  
    Szczerze mowiac to wyglada jakby po scianie w salonach szly jedynie przedluzki od gniazdka do gniazdka. Moja ilosc kabli na pietrze chyba wskazuje na to, ze mial isc sygnal analogowy oraz dwa dekodery do mnie, i moze cofka na dol z mojego dekodera. Ale gdybam teraz. Dzis ustale w miare mozliwosci i dokladnie Wam opisze. Dziwi mnie na maksa dlaczegona dol tak malo kabli idzie. No ale coz.... :)

Zosdtawiajac na chwile temat kabli:

moglbym teoretycznie zalozyc 2 x cyfre z dwoma opcjami i przekladac karty miedzy pietrem i dolem?
    Czytam tez na forum , ze polsat ma badziewne nieco dekodery. Czy to sie odnosi do starych modeli, czy tez takze do nowych hd (np Samsung DSB-H370G)
    brodziatko
    Level 12  
    jak rozumiem splitter to takie urzadzonko, ktore karte cyfry rozdzieli np na dwie niezalezne karty. Czyli splitter z karta cyfry + dwa dekodery z kartami od splittera?
    Jakie kable ida miedzy takim splitterem a dekoderem? Czy te splittery obsluza tez sygnal w hd?
    brodziatko
    Level 12  
    zabieram sie do sprawdzania co i jak. Posiadam miernik Uni-T M830BUZ, Fotka w zalaczeniu. Nie mam niestety do niego instrukcji, nawet po angielsku. Czy ktos mi moze lopatologicznie wytlumaczyc jak posprawdzac kabelki z jego pomoca zebym sobie ani miernikowi krzywdy nie zrobil?

Na logike to musze zetknac oslonke z przewodem na kablu ktory badam i zamknac obwod na drugim koncu., czy tak? Na co ustawic ten miernik?
    Moj numer GG 343382 jesli wygodniej tlumaczyc na gadulcu.

instalacja w pietrowym domu

Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Znaki_diakrytyczne
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
    brodziatko
    Level 12  
    Panowie,
    jutro narysuje schemat tego co stalilem - jest nienajlepiej. ten gosc ma szczescie ze wyjechal do Irlandii bo bym go udusil chyba.
    Najprawdopodobniej z dachu ida tylko 3 kable (mam 4 koncowki wolne w skrzynce, ale jeszcze jeden kabel wyprowadzony na zewnatrz domu do kablowki).
    U mne na pietrze klopot nie ma w salonie, bo mam 5 kabli puszczone z przelotem kolejnych 5 na drugie gniazdko.
    Klopot mam z ojcem, ktory do gniazdka ma puszczony kabel przelotowo przez moja sypialnie i swoj gabinet (kosmos).

Pytania na szybko:
    1.wiem ze mozna sumowac sygnal z naziemnej z satlelita. Zakladajac ze zsumuje - moge po drodze na kablu postawic dwa tv do odbiory tylko naziemnej, a na koncu dekoder do sat?
    2. Czy laczenie kabli przelotowo obniza jakosc sygnalu?

Pozdrawiam

---

Będę pisał jak przykazano :)
    Dzięki Doominus - miernik spełnił swoje zadanie.

Chciałem rysowa dziś schemat, ale szybciej będzie napisać to w uproszczeniu:

Dom piętrowy, skrzynka na piętrze. Salon na górze i na dole nad sobą. Sypialnia na górze nad gabinetem na dole. Pomieszczenia te mają identyczne kształty. Dodatkowo na dole sypialnia w innej części domu.

Po zabawie z miernikiem zostały mi 4 niesparowane końcowki kabla w skrzynce. Na zewnątrz budynku wychodzi kabel do kablówki. Zapewne więc jeden z 4+ech jest kablem kablówkowym :)
    Wnioskuje że pozostałe 3 kable wychodzą na dach pod słupek.

(1)Kablówka na zewnątz -------> skrzynka
    (2)Dach ------x 3---------> skrzynka

Do sypialni na dole leci ze skrzynki jeden, niezależny kabel. To tyle w sypialni na dole.

(3)Skrzynka ----------> sypialnia na dole

Do salonu na górze leci 5 kabli do gniazdka (tu bedzie stał TV). Z tego gniazdka leci przelotowo 5 kabli do gniazdka na przeciwległej ścianie. Stąd jeden kabel schodzi na dół do salonu na dole. Jako że układ salonu jest podobny, na dole TV bedzie stał "w pionie" z moim. Zejście więc na dół do gniazdka na drugiej ścianie się nie przyda, bo nie tam bedzie TV.

(4)Skrzynka-------- x 5-------> salon na górze ------- x 5----------> salon na górze (drugie gniazdko) --------- x 1---------> salon na dole w nieprzydatnym gniazdku

Ostatni kabel ze skrzynki leci do sypialni na górze, tam przelotówka do drugiego gniazdka i dalej kolejny kabel leci na dół w pionie do gabinetu na dole. Stamtąd kolejny kabel prowadzi do salonu ojca do gniazdka gdzie bedzie stał TV.

(5)Skrzynka ------- x 1-----> sypialnia na górze --------> sypialnia na górze (drugie gniazdko) -----------> gabinet na dole --------> salon na dole (TV)

Jak widać jest nie za wesoło. Puszczanie dodatkowym kabli wykluczam )musiałbym pół domu rozbierać)
    Wnioski i pytania:
    1. Na dzień dzisiejszy ojciec kupuje na dół TV (Prawdopodobnie Plasma Panasonica PV8 42 cale lub jak pożyczy PV80 ) i chce skończy instalację i założyć anten sat na dach. Myśli poważnie o N. Pusci się to da jedynie przelotówką przez układ (5). Musi zapomnieć o nagrywarce bo jak rozumiem musiałby mieć dwa kable.
    Pytania
    a) czy każde łączenie kabli na takiej długiej trasie osłabia sygnał czy też nie ma to znaczenia, póki nie robi się po drodze rozgałezień?
    b) w sumie trasa będzie miała na oko z 20-30 metrów kabli. Czy potrzebny będzie wzmacniacz?
    2. Ja na dzień dzisiejszy nie muszę mieć TV, ale warto chyba zrobić jak najwięcej, by nie wchodzi na przykład drugi raz na dach. Generalnie myślę kiedyś o dekoderze na piętrze. Na dzis urządzałby mnie pakiet typu za 10 złotych w polsacie lub zwykła TV naziemna. Obecnie oglądam z anteny pokojowej na Monitorze z tunerem 19 cali.
    Warianty i pytania
    a) Zakładając że rezygnujemy z naziemnej, mógłbym na dziś mieć nawet dekoder z nagrywarką, lecz tym samym zamykam temat, bo nic więcej zrobić nie można przez tylko 3 kable z dachu. Opcja raczej odpada.
    b) załóżmy: rezygnuję z nagrywarki i zwalniam jeden kabel z dachu. Powiedzmy robie jeden dekoder w salonie na piętrze.
    - Czy instalator może mi ustawić sygnał na konwerterze, gdy ja jeszcze nie mam dekodera? -chodzi by ustawił antene dla ojca na N na dół i do mnie na góre pod np polsat, gdy ja jeszcze nie mam dekodera.

Zostaje w tym wariancie kabel 1 z dachu i mozna puścić sygnał z naziemnej do sypialni na dole (3)

3. Sumowanie.

Czytałem że sygnał z naziemnej można zsumować z SAT do jednego kabla. Jest to u mnie mega ważna kwestia odnośnie wąskiego gardła jakim jest układ (5)
    Pytania
    a) czy sygnał można juz zsumować przy słupku na dachu i puscić zsumowany obwodem (5)? Miałbym w ten sposób 2 kable jeszcze z dachu na nagrywarkę do salonu na górę.
    b) niezależnie gdzie się go zsumuje, czy mozna w pomieszczeniach na obwodzie (5) podłączyć odbiorniki i odbierać naziemną, a sygnał SAT leci dalej do TV na dole? Czy bedą duże straty jakości?
    c) czy sygnały te bedzie można także sumować kiedyś, gdy naziemna bedzie obejmować przykładowo 30 programów?

4. Naziemna

Za kilka lat zapewne naziemna stanie się powszechna. W mojej instalacji byłoby to chyba zbawienne, bo bym mógł rozprowadzić to po wszystkich pomieszczeniach i byłby spokój. Podobnie gdyby doprowadzili kablówkę.
    Pytanie
    a) Z Poznania jest antena na Śrem. Jak czytam u Was - tam nadają testowo sygnał HD. (tu pytanie - jakiej jakości? - w gazetce reklamowej centrum SONY piszą że TV SONY z MPEG4 umożliwia przy antenie ze Śremu odbieranie FULL HD 1080i!!!!). O ile wiem, sygnal w platfmormach HD jest sygnałem 720i.
    b) czy ktoś wie jakie konkretnie programy lecą obecnie z naziemnej ze Śremu i jak to się będzie rozwijać. Mogą to jutro na przykład wyłączyć?
    c) czy antena skierowana na Śrem ściągnie mi też sygnał obecny z pozostałych anten? Jeśli nie, to można założyć jak rozumiem antenę na stary sygnał i go zsumować z naziemną nową?

Pytam, bo może warto założyć od razu antenę na naziemną i do ojca puścic dekoder, a po reszcie domu naziemne, w tym i do mnie.

---------
    Mam mętlik w głowie. Ojciec się napalił i kupuje TV i założy antenę. Ja nie wiem co robić. Instalacja nas mocno ogranicza ( co za pal.....t to kładł - było to 10 lat temu, ale mimo wszystko). Jestem na dodatek laikiem i nie do końca rozumiem jak to wszystko działa. Myślę jednak logicznie.

Pytanie: czy jesli chciałbym mieć na dole i górze dwa dekodery tej samej platformy, to czy sygnał SAT mozna rozdzielić na dwa kable, tak jak z naziemnej), czy też z konwertera musi iść zawsze osobny kabel do każdego dekodera?

pytanie najwazniejsze: ile to będzie wszystko kosztowało? Dom leży w bogatej dość dzielnicy i jak pojawiają się robotnicy to myslą żem zamożny człowiek. Ja tymczasem biedny student jestem, ojciec dobre czasy też ma za sobą. Dla niego ten TV to zakup życia i liczy się dla nas każde 100 złotych. Czy są opcje których ja nie widzę? Co by dał wspomniany multiswitch?
    Czy sygnał nadawany przez poszczegółne platformy rózni się jakością (coś czytałem na Elektrodzie że Polsat udaje tylko HD).

Bardzo, bardzo Was proszę o pomoc. Wiem że tekst jest długi, a pytań mnóstwo, ale są po prostu dla mnie zasadnicze. Odpuszczam póki co wersje ze wspomnianym wcześniej splitterem, bo musiałbym brać bezprzewodowy, a to przedroży mocno inwestycję. Poza tym sie obawiam, że Cyfra za pół roku wprowadzi karty, których rozdzielić się nie da i po zabawie. Proszę o radę.
    Skłaniam się póki co do rozwiązania: dekoder do ojca, do mnie naziemna lud dekoder. Najprostsze i najtańsze. Rezygnuje tym samym z TV w gabinecie i sypialni na górze, ale to nie jakis dramat. Kiedyś bedzie to można jeszcze zmienić.

Jesli ktoś z Was zna odpowiedż na dowolna kwestię to bardzo proszę o wpis. Każdy głos się liczy! Prosze tylko uwzględnić, że jestem laikiem i nie chciałbym zmieniać co miesiąc oprogramowania w dekoderach. Boję sie nieco sumowania, żeby potem jakichś probelmów nie było.
    jeśli sumowanie to ryzyko, to wolę mniej ale pewnie!
    Ktoś może powie, że proszać Was o pomoc, wyręczam instalatora, który ma dokończyc robotę. Spójrzcie jednak na moja instalację i już wiecie dlaczego wolę sam wszystko sprawdzić. Poza tym oszczędzam też chyba, jesli sam wymyślę domyslne rozwiązanie. Już jestem z siebie dumny, że sam kabelki opisałem - cały wieczór, ale jaka radość. Z góry Wam dziekuję za pomoc!

Nie pisz posta pod postem!
    [_P_]
    ansat
    Level 24  
    Odpowiedż na twoje pytania może być tylko jedna (piszesz że jesteś w tych sprawach laikiem) bez pomocy dobrego instalatora nic tu sam nie zdziałasz a jak lubisz pisać na forum wypracowania to powodzenia. Pozdrawiam.ansat
    brodziatko
    Level 12  
    instalator za mnie nie zdecyduje co mam miec na dachu i w tv, a ja zebym mogl podjac decyzje pisze wypracowania.
    pozdrawiam
    brodziatko
    Level 12  
    Na dzień dzisiejszy to zbędne, ale warto wiedzieć, że gdyby co można kombinować.

Bardziej jestem obecnie zainteresowany możliwoscią zsumowania naziemnej na obwodzie (5), jesli to możliwe jest przy moich ograniczeniach.

Przyszlo mi do głowy jeszcze jedno pytanie:
    anteny pokojowe niemieckej produkcj mają często napisy, ze odbierają też DVB-T. Czy dobra antena pokojowa plus dekoder MPEG-4 jest w stanie dać przyzwoity obraz na telewizorze HD-READY? Mowimy o pn-zach Poznaniu i nadajniku w Śremie. Ktoś praktykował?

Będę wdzięczny za konkretne namiary na sprawdzonego instalatora, który światłem umysłem ogarnie moje potrzeby. :)
    Ansat - jakie konkretnie Centrum Cyfry + masz na myśli, bo jak wbije w google to mi dwie strony wyskakują?
    ansat
    Level 24  
    W Poznaniu są dwa centra C+: ul.Opieńskiego 8 tel.61-821-85-35 i ul.Wierzbięckiego 34 tel. 61 833-47-35. Zapytaj w jednej i drugiej firmie i sam zdecyduj.Instalator za Ciebie nie zadecyduje co zamontujesz ale podpowie co można i w jaki sposób to zrobić.U nas takie porady są bezpłatne ale do Poznania trochę daleko.
    brodziatko
    Level 12  
    Wracam do tematu. Na Opienskiego bylem ale z pewnych powodow mam opory.

Zanim zaczne powazna rozmowe z instalatorem mam takie pytania:

1. Co obecnie mozna sciagnac w Poznaniu z anteny naziemnej? Czy programy z DVB-T MPEG-4 mozna sciagac jedna antena z tradycyjna telewizja?
    2. Na ile kabli/obwodow mozna rozdzielic sygnal z naziemnej? Czy to jest tylko kwestia suly wzmacniacza?
    3, Bardzo mi zalezy na odpowiedzin apytanie o sumowanie, ktore zawarlem wyzej.
    ---
    estem po wizycie instalatora. Chcialbym dopytac o pare rzeczy ktorych sie dowiedzialem.

Rozmawiamy w oparciu o opisana wyzej instalacje. Chyba stanie na dekoderze u ojca na dole, naziemnej w sypialni na dole i u mnie na gorze, , plus jeden kabel na przyszlosc do dekodera u mnie na gorze.
    Czyli z dachu trzy kable do skrzynki, jeden na naziemna rozdzieolna na dwa kable (jeden sypialnia dol, drugi salon gora, drugi kabel z dachu przelotowo do salonu na dol, trzeci kabel do mnie do salonu na gore.

Pytania:
    1. Czy obejdzie sie bez wzmacniacze przy dwoch odbiornikach naziemnej?
    2. Czy laczenie kabli w przelotwej instalacji generuje jakas strate sygnalu (czy zlaczka kabel-kabel ma jakies tlumienie)?
    3. Instalator powiedzial mi ze na obwodzie lecacym do ojca na dol do salonu , nawet gdyby tam zsumowac naziemna, to i tak nie mozna po drodze zalaczyc zadnego odbiornika naziemnej. Czy naprawde nie ma zadnej mozliwosci? Zielony jestem, ale czy po zalozeniu "rozdzielacza" zsumowanego sygnalu nie da sie wpuscic dalej sygnalu sat znow w kabel?
    3. Instalator byl strasznie zlego zdania o N, pisal o wadliwych dekoderach i problemach z sygnalem typu inny dekoder ma sygnal 99, a nki 17%. Czy n naprwde jest tak fatalna?
    4. Czy przy jednym talerzu mozna zalozyc dwa konwertery dwoch dowolnych platform (n, cyfra, polsat)? Instalator powiedzial ze cyfra + polsat to zaden problem, ale z n moga byc klopoty.
    5. Dowiedzialem sie tez ze naziemna ze sremu w ostatnich dniach ogromnie stracila na jakosci (ponoc teraz sygnal jest ledwie akceptowalny). Ktos moze to potwierdzic?
    6. Czy koszt 800 zl to rozsadna cena za taka instalacje. Byla mowa o aluminiowym talerzu 85 cm w wariancie bez wzmachola.
    7. Jak obecnie wyglada sprawa z instalatorami? Czy sami kupuja sprzet, zakladaja i daja jakas gwarancje na zalozenie i caly zestaw? Czy tez sprzet osobno, a usluga osobna? Jak sie umawialicie, jak Wam zakladali?

Czy ktos moze orientacyjnie dobrac mi taki zestaw pod instalacje? Wycenilbym sobie mniej wiecej wartosc sprzetu dla porownania.

bardzo, bardzo prosze o pomoc.

Nie pisz postz pod postem!