Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows XP SP2 - usługa faksowania przestała działać.

-RoMan- 21 Sie 2008 01:05 2265 4
  • #1 21 Sie 2008 01:05
    -RoMan-
    Poziom 42  

    W dobie Internetu rzadko wysyłamy faksy i być może kogoś zadziwi mój problem.

    Od "zawsze" używam modemu ZyXel U-1496E do wysyłania faksów. Pomimo podeszłego wieku (jak na sprzęt tego typu) działa on sprawnie i bezproblemowo.
    Natomiast ni z gruszki ni z pietruszki przestała działać usługa faksowania wbudowana w Windows XP. Próba użycia drukarki o nazwie Fax skutkuje krótkim mignięciem okienka kreatora faksu i na tym koniec.
    Brak jakiegokolwiek komunikatu błędu. Nie pomaga przeinstalowywanie usługi - nic.
    Banalna rzecz, której używam od czasu Windows95 bez problemów zdechła nagle i bez jakiegokolwiek usprawiedliwienia.

    Podsumowując: modem sprawny, konfiguracja poprawna, usługa wykłada się bez jakiegokolwiek komunikatu. Wykłada się tylko w przypadku użycia jej jako drukarki - czyli najbardziej potrzebnym. Wysłanie faksu z poziomu konsoli faksu (Plik/Wyślij faks) z szablonu działa bez pudła - kreatura się odpala i wysyła faks.

    0 4
  • #2 21 Sie 2008 14:40
    al777
    Poziom 26  

    Stan usługi faksowania sprawdzić można w konsoli zarządzania usługami systemowymi (Start->Uruchom->services.msc). Stan powinien być "uruchomiona", tryb : "Automatyczny".
    Przyczynę błędu być może wyjaśni Dziennik systemu (Panel Sterowania->Narzędzia Administracyjne->Podgląd zdarzeń; szukać najczęściej warto w gałęziach "Aplikacja" oraz "System").
    Warto by też przejrzeć "Opcje telefonu i modemu" w Panelu Sterowania, zwłaszcza pod kątem tzw. Mojej Lokalizacji (jak tam się coś poprzestawia, dziwne rzeczy potrafią się dziać).
    Z działań pozbawionych większych szans na sukces, jednak dających skromne nadzieje, przychodzi mi jeszcze do głowy uruchomienie "Kreatora ustawień faksu" (czy jakoś tak) w Konsoli faksu.

    0
  • #3 21 Sie 2008 15:09
    -RoMan-
    Poziom 42  

    services.msc - nie była uruchomiona ale uruchomienie nic nie zmieniło - dalej okienko kreatora tylko mignie.

    Edit: próba uruchomienia usługi kończy się natychmiastowym jej zamknięciem jako nieużywanej - bez jakiegokolwiek śladu błędu.

    W dzienniku aplikacji czysto, w systemowym normalna procedura uruchamiania i zatrzymania usługi. W tej samej sekundzie, niestety.
    Opcje przekopane, wszelkie kreatory też.

    Tak jak pisałem wcześniej: usługa działa poprawnie przy użyciu kreatora "ręcznego" - wtedy gdy używa się szablonu i wpisuje treść notatki do wysłania.
    Nie działa przy próbie użycia jako drukarki.

    Wkurza mnie to strasznie, bo jak używam tej usługi od lat kilkunastu (autentycznie), tak nagłe i niczym nie uzasadnione niedziałanie doprowadza do skrajnej frustracji.
    Żeby się jakiś błąd pojawił - zrozumiałbym i działałbym. Błędu nie ma i nie działa coś, co latami działało bez zająknięcia.
    Kopanie w bazach wiedzy nie dało efektu a kreatury (bo jak inaczej te głupie narzędzia nazywać?) od rozwiązywania problemów nie przewidują, że drukarka może być faksem.

    0
  • #4 22 Sie 2008 07:19
    al777
    Poziom 26  

    Muszę przyznać że nie mam gotowej recepty na taki problem. Jak to często w wingrozie bywa, coś się poprzestawiało i nie można ustalić przyczyny, bo składniki powiązane są masą kluczy w rejestrze, z których połowa może gdzieś jest opisana w internecie.
    Przychodzi mi do głowy jeszcze tylko taka kombinacja :
    - wyrzucić drukarkę "Fax" z folderu "Drukarki i faksy"
    - odinstalować "Usługę faksowania" (Panel Sterowania->Dodaj/usuń programy->Składniki systemu Windows) po czym koniecznie restart systemu
    - przeinstalować sterowniki modemu
    - dodać z powrotem Usługę faksowania
    - w folderze "Drukarki i faksy" powinien się pojawić faks, jeśli nie, będzie gdzieś link "Zainstaluj lokalną faks-drukarkę" (czy jakoś tak).
    Roboty masa, ale czy zadziała to też nie zaręczę. Takie podejścia stosowałem kilkakrotnie przy różnych błędach, ze skutkiem ok. 50% (tzn. mniej więcej w co drugim przypadku przynosiło to jakiś efekt, niekoniecznie ten co chciałem).

    0
  • #5 25 Sie 2008 10:05
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Przeanalizowałem sobie, co też takiego istotnego zmieniło się od czasu udanego wysyłania ostatniego faksu. Zmienił się FireFox z 2.x.x na 3.0.0 a potem na 3.0.1.
    Kolejne skojarzenie - błędne drukowanie dokumentów z zagnieżdżonymi tablicami (stary błąd z wczesnych wersji FireFox).

    Spróbowałem inkryminowaną stronę przesłać z IE 7 - bez problemów.

    Morał: zanim zaczniecie zamęczać innych pytaniami, sprawdźcie, czy błędu nie powoduje aplikacja, której używacie a którą niedawno zmieniliście.

    Temat zamykam. Jeśli zajdzie potrzeba otwarcia proszę o PW
    [K!lleR].

    0