Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panel sterowania do piekarnika Amica BB0802 EBb2.8LTpsOKDpR

monablue 21 Aug 2008 10:27 5359 2
    monablue
    Level 10  
    Proszę wybaczyć, ża zajrzała tu blondynka, ale chcę sie upewnić czy serwisant ma rację. Popsuł mi sie piekarnik do zabudowy o symbolach jak w temacie. Najpierw był uprzejmy nahajcować się do oporu wskazując temperaturę 105 stopni, potem, po wyłączeniu zapiszczał i na wyświetlaczu pojawił sie symbol F08, na zegarze 0.00 i koniec. Wyłączanie z prądu nie pomogło. Raz się sam "naprawił", udało mi się cos upiec, po czym po tygodniu wyswietlił znów F08, wszystko już jest zablokowane i na tym koniec. Serwisant najpierw wymontował czujnik temperatury i zniknął, żeby go sprawdzić. Czujnik okazał się dobry, za co oczywiście musiałam zapłacić. Potem serwisant pogrążył się na długo w lekturze książki i patrząc smętnie zaproponował wymianę całego panelu sterowania. W sumie 719złotych.
    Zanim wydam 80% swojej miesięcznej pensji, do czego mi się nie pali, zapytam - czy takie panele się w ogóle reperuje? Podejrzewam, że może być to jakiś drobiazg, który wystarczy wymienić, a ten serwisant po prostu tego nie robi (nie umie - albo jedno i drugie), bo takie są założenia serwisu i już.
    Czy znacie kogoś w okolicach Włocławka, kto się takimi naprawami zajmuje?
    Wzdzięczna byłabym za podpowiedź mimo swojego totalnego dyletanctwa, ale poza Wami nikt się chyba na tym nie zna!
    Z pozdrowieniami polecam się nieśmiało
    wronek19
    Level 14  
    Witam
    Jeżeli możesz jeszcze wstrzymać wymianę panelu to spróbuje sie dowiedzieć (jestem pracownikiem Amici) co oznacza ten alarm.
    Może to potrwać parę dni ponieważ ten typ przestał być produkowany ok. dwa lata temu i mało kto pamięta co oznaczał ten kod.
    Pamiętają tylko kody F04 i F32 które oznaczały uszkodzone czujki temperatury.
    Ja osobiście podejrzewam, że uszkodzony może być OGRANICZNIK TEMPERATURY ale muszę się dokopać do starej dokumentacji i dokładnie to sprawdzić.
    monablue
    Level 10  
    Czyli pan naprawiacz niepotrzebnie wymontował mi czujnik temperatury. Swoja drogą serwisant, a wyglądał, jakby taki piekarnik widział pierwszy raz na oczy :-( I najwyraźniej nie miał książki z kodami, choc czytał coś uparcie. Strach go wzywać, choć to serwis Amiki, a szefowa twierdziła, że w ogóle cos takiego jak F08 nie powinno się wyświetlać. Wszyscy specjaliści w tym serwisie zdaje się.
    Parcia na wymianę panelu nie mam wcale (choć wynika z objaśnienia symbolu F08, że wcale nie jest to takie niemożliwe), może powinnam spróbować z tym modułem zasilania rekami inteligentnego elektronika, o ile w swojej metropolii takiego znajdę. Niech to!

Panowie - dziekuję za pomoc, już się bałam, że blondynce w ogóle się nie odpowiada na posty.