Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy radio samo pociągnie subwoofer?

bongkox 21 Aug 2008 11:12 4563 18
    bongkox
    Level 10  
    Witam mam pytanie jak ten subwoofer zagra na samym radiu 4x52 wzmacniacz mam zamiar kupic później.
    Duch__
    Level 31  
    A może by tak podać dokładniejsze parametry radia, model, producent, oraz suba. Wróżek na tym forum nie znajdziesz by wiedzieli jaki sprzęt, o jakich parametrach chcesz podpiąć do radia o też nieznanych parametrach. Używaj interpunkcji i nie pisz jednym ciągiem. Trochę kultury jest wymagane.
    mskojon
    Level 31  
    Żaden nie zagra bez wzmacniacza. Radio nadaje się do zasilania subwoofera jak maluch do orania pola.
    Pierwszy powód - subwoofer będzie leciał całym pasmem, a powinien być cięty w okolicach 80-120hz
    Drugi powód - do zasilenia subwoofera nawet najtańszego potrzebujesz ok 100w RMS a radio ma 20w RMS więc czy tak czy siak nie da rady
    turbolax
    Level 17  
    Dołóż lepiej to na dobry przód a z czasem kupisz suba. Takie kupowanie suba bez wzmacniacza i jeszcze taki żeby grał pod samym radiem nie ma sensu,strata pieniędzy.
    -Obywatel-
    Level 17  
    Kup tubę aktywną np. taką:
    http://www.audiosklep.pl/ltc-wt109a-p-1713.html?osCsid=e1feb3ea61577ca2bbd1b4fc
    Ścian nie burzy, ale gra bardzo przyzwoicie i jest niedroga. Też ją mam pod Soniaczem i gra ładnie. Samo radio w życiu nie zasili suba a SONY to już w ogóle. Sony znane są ze słabego basu - efekt tzw. 'kopania w karton'. Ale z tą tubą to już potrafi połaskotać w plecy jak trzeba. W razie czego służę poradami odnośnie podłączenia.
    jarimir
    Level 18  
    -Obywatel- wrote:
    Też ją mam pod Soniaczem i gra ładnie. Sony znane są ze słabego basu - efekt tzw. 'kopania w karton'. Ale z tą tubą to już potrafi połaskotać w plecy jak trzeba.

No nie watpie ze laskocze w plecy az milo. Jak nie masz kasy na cos normalnego to lepiej nie kupuj badziewia bo podlaczysz pojezdzisz z tydzien i powiesz ze to nie to co szukales i zostaniesz z ,,aktywna tuba" co do nieczego sie nienadaje i bez kasy. Lepiej dozbieraj i kup cos uzywanego ale firmowego a bardziej bedziesz zadowolony.
    -Obywatel-
    Level 17  
    jarimir wrote:
    -Obywatel- wrote:
    Też ją mam pod Soniaczem i gra ładnie. Sony znane są ze słabego basu - efekt tzw. 'kopania w karton'. Ale z tą tubą to już potrafi połaskotać w plecy jak trzeba.

No nie watpie ze laskocze w plecy az milo. Jak nie masz kasy na cos normalnego to lepiej nie kupuj badziewia bo podlaczysz pojezdzisz z tydzien i powiesz ze to nie to co szukales i zostaniesz z ,,aktywna tuba" co do nieczego sie nienadaje i bez kasy. Lepiej dozbieraj i kup cos uzywanego ale firmowego a bardziej bedziesz zadowolony.

O widzę znowu się szykuje sabat 'audiofili', co Ci będą wmawiać, że jak nie wyskoczysz z trzech wypłat, to sprzęt nie zagra. A używany głośnik niskotonowy, to sorry, ale to dopiero może być wtopa bo nigdy nie wiesz czy ktoś na nim nie używał jak na łysej kobyle. Moim zdaniem lepiej kupić nowy sprzęt dostosowany do własnych możliwości finansowych.
    jarimir
    Level 18  
    -Obywatel- wrote:
    jarimir wrote:
    -Obywatel- wrote:

O widzę znowu się szykuje sabat 'audiofili', co Ci będą wmawiać, że jak nie wyskoczysz z trzech wypłat, to sprzęt nie zagra. A używany głośnik niskotonowy, to sorry, ale to dopiero może być wtopa bo nigdy nie wiesz czy ktoś na nim nie używał jak na łysej kobyle. Moim zdaniem lepiej kupić nowy sprzęt dostosowany do własnych możliwości finansowych.

Wiesz sa ludzie i ludziska. Jeden lubi jezdzic nowym matizem a drugi uzywanym mercedesem. Ale powiem ci szczerze ze tej twojej aktywnej tuby to bym nie wziol za darmo bo zawalala by mi tylko miejsce. Rzeczywistosc jest brutalna i sprzet car audio nie jest tani .Ja zamiast ladowac sie w ta tube wolal bym zrobic ,,dobry" przod niz miec standardowy przod plus cos co dudni w bagazniku i daleko mu do odtwarzania prawdziwego basu. Napisz kolego co masz na przodzie zamontowane.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Nie będę pisał co kupić ale dziwią mnie wypowiedzi ludzi w stylu "kup gorszy nowy niż lepszy używany" - tym bardziej , że zdecydowana większość z nich kupiła samochód używany ( to jest logika :D ).
    -Obywatel-
    Level 17  
    Każdy sobie robi jak mu się podoba. Jeden musi mieć wszystko znanych marek, naładowane procesorów, kondensatorów, itp. a inny zadowala się mniej rozbudowanym i tańszym systemem. Mi na przykład chodzi tylko o to, żeby grało wyraźnie lepiej niż seria. Nie muszę w aucie budować estrady. Dzięki takim firmom jak Boschmann czy Peiying zwykły Kowalski może sobie poprawić brzmienie a w porównaniu z tym, z czym większość aut wyjeżdża z fabryki to i tak są fajerwerki. Nie lubię takiego szowinistycznego podejścia i dyskredytowania tańszych firm. Ja nikomu nie bronię inwestowania dużych pieniędzy w sprzęt, ale nie palcie na stosie tych co sobie kupują coś tańszego i są zadowoleni.
    Zenek1988
    Level 28  
    Grzegorz podałeś trochę zły przykład. Większośc kupuje urzywane auta bo ceny nowych są astronomicznie wysokie. Ale masz rację z tym, że Sporo ludzi patrzy tylko na cenę, a nie na jakość. To samo jest z wzmacniaczami VK. Mimo że to padło sporo osób je kupuje.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    "Większośc kupuje urzywane auta bo ceny nowych są astronomicznie wysokie."

Niekoniecznie .......po prostu my za mało zarabiamy .

Powtórzę za kolegą > zrób drzwi za tę kasę ,bo będzie zdecydowanie lepiej grało niż papierowy walec .

PS: kupuję tylko używane graty i miałem tylko jedną wpadkę ,a trochę tego się skupuje :-) ,zresztą koleś oddał kasę i przeprosił
    -Obywatel-
    Level 17  
    powalla wrote:
    Powtórzę za kolegą > zrób drzwi za tę kasę ,bo będzie zdecydowanie lepiej grało niż papierowy walec

I nie zapomnij też w wzmocnieniu zawiasów i ograniczników bo asfalt swoje waży.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    -Obywatel- wrote:

Nie wiem co wniosła ta wypowiedź oprócz tego że -Obywatel-:
    1) Na pewno nie ma wygłuszonych drzwi ;
    2) Nie ma zielonego pojęcia o matach (radziłbym poszukać info o polimerach a następnie polimerowego asfaltu :D ).
    jarimir
    Level 18  
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    -Obywatel- wrote:

Nie wiem co wniosła ta wypowiedź oprócz tego że -Obywatel-:
    1) Na pewno nie ma wygłuszonych drzwi ;
    2) Nie ma zielonego pojęcia o matach (radziłbym poszukać info o polimerach a następnie polimerowego asfaltu :D ).

Ale po co wygluszac drzwi jak ma sie w bagazniku takiego potwora , nawet nie chce myslec jaka jest reszta sprzetu ale zapewne podobnego pokroju .Pozatym ja nigdzie jeszcze nie widzialem samochodu wygluszonego asfaltem wiec kolego Obywatel jak masz zdiecie takiego to bardzo bym prosil
    -Obywatel-
    Level 17  
    Zamiast doradzać koledze bongkox temat offtopuje w kierunku sądu nade mną. Powtarzam, każdy sobie ze swoim autem robi to, co chce. Natomiast bitumiczne maty wygłuszające (które miałem na myśli pisząc asfalt) zwiększają masę drzwi i to jest niezaprzeczalne. Co do marki mojego sprzętu, to mam to co chcę i to na co mnie stać. Zresztą nie mam na celu z Wami wojować na słowa; ja tylko protestuję przeciwko wyszydzaniu tańszych rozwiązań i produktów. Ilekroć na tym forum ktoś doradzi zakup tańszego sprzętu, to zaraz rozgrywa się nad nim sąd.
    xXzulikXx
    Level 13  
    Kup sobie lepiej Helixy DB 62.1 do tego sony i dla ciebie będzie git , chociaz juz byl by w miare przod ktory zagra z wiekszym basikiem przy dobrze zrobionych drzwiach no i jakos tez lepsza niz z tej tuby akytwnej .... !!!
    mlody1921
    Level 29  
    kolego Obywatel ale ty {.................}

Można kupić tańszy sprzęt ale zrobić wszystko z głową , skrzynię do głośnika policzyć , wzmacniacz kupić np. jakiegoś blaupunkta i tanio i zagra już jak na ta cene ładnie .
    Tak jak helixy tanie ale i maja swoją renomę .

A do autora nie paku żadnych walców to nie gra uwierz mi pare lat sie juz żyje kiedyś za młodu się próbowało wszystkiego .

Moderated By Sylwek:

Ta dyskusja to jałowe "przepychanki" . RADIOODBIORNIK !!!ŻADEN!!! NIE JEST PRZYSTOSOWANY DO BEZPOŚREDNIEGO NAPĘDU GŁOŚNIKA BASOWEGO . Przy takiej konfiguracji ani jedno(radio)ani drugie(subwoofer) nie pracuje w optymalnych warunkach . Dalsze dyskusje są zbędne , dlatego profilaktycznie zamykam ten temat .