logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć rysy z kineskopu? Metody na zatarcie i zatuszowanie rys na szkle

waco 11 Paź 2002 01:07 10826 28
REKLAMA
  • #1 54031
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    Niejednokrotnie spotykam się z porysowanym czołem kineskopu. Czy Istnieją jakieś metody zatuszowania lub zatarcia czy wypalenia niewielkich rys na szkle.
  • REKLAMA
  • #2 54051
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    tak,firmy które zajmują się regeneracja kineskopów jakoś szlifują szkiełko(drobne rysy).Iformacja pochodzi od firmy regenerującej kineskopy.
  • #3 54065
    MMarek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A czy szkło w tych miejscach nie jest bardziej matowe ??? Rozmawiałem kiedyś z protetykiem dentystycznym na ten temat, powiedział, że nie ma możliwości zrobienia tego bez śladu. Czy się mylił ? :cry:
  • REKLAMA
  • #4 54068
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Sam tego nie zrobisz, tym bardziej jeśli czoło pokryte jest powłoką antyrefleksyjną. W praktyce i tak szlifowana jest cała powierzchnia bańki a połysk przywracany napyleniem powłoki ochronnej.
  • #5 54072
    MMarek
    Poziom 13  
    Do jakiej głębokości rys można to stosować (c.a.) i jakie sątego koszty?
  • #6 54126
    Tygrys
    Poziom 18  
    Słyszałem ze można likwidować rysy do 0.05mm ale nie wiem czy to prawda.
  • #7 54152
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    fachman napisał:
    Sam tego nie zrobisz, tym bardziej jeśli czoło pokryte jest powłoką antyrefleksyjną. W praktyce i tak szlifowana jest cała powierzchnia bańki a połysk przywracany napyleniem powłoki ochronnej.

chyba odwrotnie ; to jest po szlifowaniu ma polysk i odbicia a po nalozeniu warstwy antyrefleksyjnej jest matowy( choc chyba firmy szlifujace nie maja "mozliwosci technologicznych" nakladania powlok antyrefleksyjnych.
    Ja szlifowalem porysowany kineskop 17 sony - uzywalem do tego najdrobniejszej pasty zaworowej , a pozniej pasty sciernej do lakieru samochodowego .Szlifowalem elektryczna polerka do lakieru i trwalo to ladnych pare godzin .Efekt jest calkiem calkiem ;jesli pominac brak warstwy antyrefleksyjnej - monitor stoi w takim miejscu ze swiatlo nie pada na ekran.
  • #8 54158
    Tygrys
    Poziom 18  
    masz racje
  • REKLAMA
  • #9 54245
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć Wszystkim
    Kiedyś przez nieuwagę zarysował mi się kineskop od TRILUXA 21''.
    Rysa była na środku i na tyle głęboka i widoczna że nie mogłem tak oddać tego klientowi. Zadzwoniłem do znajomego który pracował w firmie naprawiającej szyby samochodowe. Przywiózł on taką końcówkę polerską (coś jakby bardzo gróby i zbity filc) którą zakładało się do wiertarki i do tego jakiś proszek (mówił że 20 dkg kosztowało ze 3-4lata temu 80pln) i do roboty. Moczyło się ten "filc" w wodzie i proszku i szlifowało trwało to kilka godzin i musiałem przerywać aby kineskop ostygł bo się bardzo nagrzewał i bałem się aby nie trzasnoł. Rysa była na tyle głęboka że kieskop troszkę się spłaszczył na środku od tego szklifowania. Ale efekt był wspaniały rysy nie byłom wogóle i klient nie zauważył ze kineskop już nie jest wycinkiem kuli :)
    Pozdrawiam
  • #10 54280
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    stare baniaki bez powłok antyrefleksyjnych można szybko zaszliować - tarcza z papierem ściernym na mokro i niewielkie obroty i sporo wody (tak jak lakiery samochodowe) zaczynamy od papieru 100 a kończymy na 2000 - parę minut i po sprawie , a super blask to potem mokra szmatka bawełniana i trochę byłu diamentowego (lub kurundowy-szary) - polerskiego jak wspomniał Sbuli, przy kineskopach napylanych niema domowego sposobu , widziałem jak niektórzy wcierali jakieś pasty do podłogi szybkoschnące a głębokie rysy zalewali kropelką albo masą dentystyczną - Duracryl - na pierwszy żut oka było to niewidoczne
  • #11 54286
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    WITAM

Możesz zawieźdz kineskop do Paprockiego w Warszawie zeszlifują ci prawie każdą ryse. Przyjemność ta kosztuje u nich 50zł.
    Po szlifowaniu tracisz warstwe antyrefleksyjną (jeśli jest to baniak od monitora) i może wystąpić efekt mienienia się obrazu. Szczegónie widać to gdy wyświetlane jest białe tło a patrzący zmienia punkt widzenia np. przechyla głowę. Obserwuję właśnie ten efekt pisząc te słowa (szlifowałem u nich baniak od swojego monitora).
    Jeśli masz kinol od TV szlifuj śmiało, niestracisz warstwy antyodblaskowej, bo TV raczej jej nieposiadają a mienienia i tak nikt nie zauważy. Gorzej z kinolem od monitora.
  • #12 54430
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Ja pamietam tez szlifowanie kinoli ale widzialem cos nowego podobnie jak przy szybach samochodowych z malymi peknieciami lub dziurami po kamieniach nanoszono na powezchnie cos z rodzaju kleju raz zadki raz gesty ktory w zaleznosci od rodzaju rysy lub dziury po obrobce zasychal i nie bylo sladu ze cos tam bylo nie tak. Niestety jeszcze nie doszlem do tego co to za substancja ale chyba jak bede w takiej potrzebie to sie po takich firmach przejade i poinformuje. :lol:
  • #13 54434
    fachman
    Te kleje są bardzo drogie, a opakowania duże, na dziurę wielkości orzecha.
  • #14 54443
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Chyba nie te rysy i pekniecia w autach nie sa tez wielkosci orzechow, ale jezeli to zeczywiscie by fukcjonowalo to bylo by niezlie :lol:
  • #15 54813
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ale i cena chyba ładna. :lol:
  • #16 54820
    fachman
    Takie opakowanie kosztuje 120zł na giełdzie, ale wyraźnie pisze że tylko do ubytków typu orzech i bawole oko. Do podłużnych rys i pęknięć nie nadaje się. I tego nie trzeba potem szlifować, ale efektu po takim zabiegu też nie widziałem, więc nie potrafię podzielić się wrażeniami.
  • #17 55944
    Tygrys
    Poziom 18  
    ja widziałem do bani (myśle ze to skopał fachowiec bo wygląda strasznie
  • REKLAMA
  • #18 55974
    MMarek
    Poziom 13  
    Ślad po klejeniu zostaje matowy i dość bardzo widoczny - próbowałem.
  • #19 55986
    widaw
    Poziom 17  
    Ocena: 172
    bezproblemowo, na kineskopie TV usunie się rysy nawet do 1mm grubości!
    Wiadomość pewna. Po rozmowie z fachowcem od kinoli. :D
  • #20 56030
    Wojtek27
    Ocena: 54
    Wszystko ładnie odnośnie rys. A co z osłabieniem kineskopu. Nie małe siły działają z zewnątrz gdy w środku jest próżnia.
  • #21 56194
    MMarek
    Poziom 13  
    Myślę, że szkło jest obliczone z bardzo dużym zapasem i 1 mm nie stanowi dla niego tak krytycznej wartości. Nie słyszałem jeszcze, żeby kineskop samoczynnie eksplodował z przodu, a może ktoś z kolegów wie coś na ten temat? :roll:
  • #22 56200
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Robiłem to sam przy pomocy pasty szlifierskiej i wiertarki z papierem ściernym na mokro.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #23 56247
    wawaldek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Korzystałem z pomocy znajomego szlifierza kryształów - efekt zadowalający. Ale szlifował miejscowo i przy głębokich rysach było to zauważalne.
  • #24 56260
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Na niewielkie rysy doskonale sa preparaty teflonowe scierne do konserwacji lakierow samochodowych
  • #25 57864
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    MMarek napisał:
    Myślę, że szkło jest obliczone z bardzo dużym zapasem i 1 mm nie stanowi dla niego tak krytycznej wartości. Nie słyszałem jeszcze, żeby kineskop samoczynnie eksplodował z przodu, a może ktoś z kolegów wie coś na ten temat? :roll:

Tak coś na ten temat wiem,jak nie rzucisz w niego mocno np.butelką to nie "strzeli";test przeprowadzony na neptunie 471 z mocno porysowanym kineskopem(to było wojsko-za drugim razem strzelił)
  • #27 86276
    Stanislaw
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Dzięki za szybką podpowiedź.Mam już wyrobiony pogląd jak usunąć niewielką rysę na kineskopie
    ------------------
    Stanislaw
  • #28 86318
    Wakabayashi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    MMarek napisał:

Kineskop zrzucany z 2 piętra pękł dopiero za trzecim razem (nie ja to sprawdzałem, ale wiem że tak było), tak więc chyba to szkło jest dość solidne.
  • #29 239949
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    czołem
    mam właśnie taki kineskop który samoczynnie rozsypuje sie baardz dobrej firmy chyba jeścze sie nie zapowietrzył bo widac obrazciekawe ile jeszcze pociągnie?
    koleś mówił że cos na stoliku zaiskrzyło w słońcu i chciał op.. rodzinkę ze coś zbili a tu niespodzianka kinol sie rozsypyje :?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody usuwania i maskowania rys na szkle kineskopów. Profesjonalne firmy zajmujące się regeneracją kineskopów stosują szlifowanie całej powierzchni szkiełka, co usuwa drobne rysy do około 0,05 mm, jednak powoduje utratę powłoki antyrefleksyjnej i może skutkować matowym wykończeniem lub efektem mienienia obrazu, szczególnie w monitorach. Szlifowanie można wykonać również samodzielnie, używając past szlifierskich, papieru ściernego (od 100 do 2000) oraz polerek elektrycznych, choć wymaga to czasu i precyzji. Na niewielkie rysy polecane są preparaty teflonowe i pasty polerskie stosowane w lakiernictwie samochodowym. Próby wypełniania głębszych ubytków specjalnymi klejami dentystycznymi (np. Duracryl) dają efekt matowy i są kosztowne, a ich skuteczność jest ograniczona do małych ubytków. Kineskopy telewizyjne, które zwykle nie mają powłoki antyrefleksyjnej, łatwiej poddają się szlifowaniu bez widocznych efektów ubocznych, natomiast w monitorach efekt jest bardziej zauważalny. Szkło kineskopu jest bardzo wytrzymałe mechanicznie, a rysy do 1 mm nie powinny osłabiać jego struktury. W przypadku głębokich rys lub uszkodzeń zaleca się profesjonalne usługi szlifierskie, np. w firmie Paprocki w Warszawie, gdzie koszt takiej usługi wynosi około 50 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA