Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działają mi kanały TVP 1, 2

darek1243 21 Sie 2008 20:15 5144 10
  • #1 21 Sie 2008 20:15
    darek1243
    Poziom 9  

    Mam dekoder Samsung DSB-305G cyfrowego polsatu.
    Na początku opiszę swój zestaw satelitarny : talerz 90 cm , dwa konwektery jeden zwykły pojedynczy skierowany na astrę 19,2 , drugi zaś typu twin na hotbirta 13, sygnał jest rozdzielony na dwa odbiorniki cyfrowego polsatu echostara i samsunga do mnie tzn. do samsunga idzie sygnał z hotbirda i astry poprzez przełacznik Diseqc a mój problem to mianowicie brak sygnału na dla kanałów TVP 1,2 , puls polonia kultura i związku z tym mkam pytanie czy to wina dekodera który to ostanio dziwnie się zachowuje tzn. opisze może ustawienia w ni m dotyczące LNB :
    Zasilanie LNB - włącz, wyłącz
    Dolny oscylator -0- 5150-9750-10000-10600-10750-11300-11475
    Górny - -0- 5150-9750-10000-10600-10750-11300-11475
    Tryb DiseqC - DiseqC A-B-C-D ,Tone burst A-B , wył ( na hotbirda B a na astrę C)
    Ton 22 kHz - wył, zał, auto

    Moje ustawienia dotycz ace LNB są podkręlone i pogrubione.

    I z wziąsku z tym czy to jest wina konwektera czy może ustawień LNB ponieważ ostatnio nie miałem sygnału to zmieniłem zasilanie LNB na wyłączone i działają kanały prócz w/w ale też jak zmieniłem na włacz i sprawdziłem sygnał na TVP 1 to był ale zanikał a póżniej w ogóle. Jeszcze również mój talerz jest troszke uszkodzony tzn. w dolnej części odpadła już farba ( biała) a teraz widać aluminium czy to jest wina talerza i czy wogóle ma to jakiś wpływ na sygnał.

    0 10
  • #2 21 Sie 2008 20:35
    supermach
    Poziom 23  

    Wooooow :) - ale długie zdanie :)
    Na poczatek sprawdź swój dekoder podłączając go do konwertera skierowanego na hotbirda (bez przełączniów itp). Najlepiej na innej instalacji antenowej.

    0
  • #3 21 Sie 2008 23:11
    kamiljan1
    Poziom 24  

    Kolega dobrze radzi żeby sprawdzić na innej instalacji np. u kolegi, miałem takie przypadki w 80% do wymiany konwerter który miał problemy z wyższymi częstotliwościami. Kamil

    0
  • #4 21 Sie 2008 23:16
    LeDy
    Poziom 43  

    Wymienione przez ciebie programy są nadawane z Hotbirda. Jeżeli ten drugi odbiera ww. programy to pozostaje kwestie ustawień w twoim tunerze lub samego tunera. Moim zdaniem ustawienia w tunerze.

    0
  • #5 21 Sie 2008 23:21
    kamiljan1
    Poziom 24  

    Z HB odbiera z twina można przewody zamienić miejscami. Kamil

    0
  • #7 22 Sie 2008 19:44
    darek1243
    Poziom 9  

    Po waszych wskazówkach sprawdziłem co nie co wiec na drugim dekoderze tzn echostar jest wszystko o,k a co do mego to zauważyłem brak dzialania jeszcze kilku kanałów tzn nie działają mi następujące transportery :
    12188 H
    12558 V
    11488 H
    12303 V
    te na których są polskie stacje

    0
  • #8 22 Sie 2008 22:31
    kamiljan1
    Poziom 24  

    Za dużo kombinacji, a podłączenie pod inny pewny zestaw wyjaśniło by problem. Kamil

    0
  • #9 23 Sie 2008 17:35
    darek1243
    Poziom 9  

    przełożenie kabli w diseq naprawiło problem dzięki wszystkim

    0
  • #10 23 Sie 2008 20:23
    supermach
    Poziom 23  

    To naciśnij "pomógł" tym, co powinieneś.

    0
  • #11 29 Sie 2008 20:03
    bart67
    Poziom 10  

    ok ale na jednym wyjsciu nadal jest problem, tak? obecnie nie korzystasz z tego wyjscia bo masz np quada a korzystasz z 2-3 wyjsc czy... no wlasnie jak?

    0