Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Octavia brak zasilania grzałki sondy help!!!!

djpikus 21 Sie 2008 23:11 5272 6
  • #1 21 Sie 2008 23:11
    djpikus
    Poziom 11  

    Witam i proszę o pomoc, na samochodach się znam trochę bo naprawiam je ale nie o to chodzi a mianowicie znajomy posiada samochód skoda octavia 2005r silnik 1.2 12v. Postawił samochód do warsztatu bo zapaliła się kontrolka chek. Podpieli tam kompa i stwierdzili że jest uszkodzona sonda przed katalizatorem 5-cio przewodowa i wymienili na nową orginał lecz po paru dniach znowu to samo więc trafiła do mnie. Podłączyłem kompa i były błędy 17511- Obwód ogrzewania czujnika O2 (B1-S1) wyjście za niskie i drugi 16517- obwód czujnika O2 powolna odpowiedź (bank1 czujnik 1) więc sprawdziłem zasilanie grzałki sondy 1 i 2 i brak jest zasilania. Jeśli się skasuje błędy to jak popracuje 10-15min wywala tylko błąd 17511 a jak się pojeździ dłużej to dodatkowo się pojawia błąd 16517 i zaczyna dużo palić. Więc proszę was o pomoc gdzie szukać bo nie chcę za mocno rozkręcać i siedzieć nie wiadomo ile nad nią. I jeszcze jedno pytanko zasilanie grzałek jest podłączone do głównego przekaźnika (pompa paliwa, wtryski itp) czy posiadają oddzielny przekaźnik???? bo z tego co wiem masa grzałki sody jest połączona przez rezystor do masy i ECU na podstawie spadku napięcia stwierdza czy grzałka działa. Pozdrawiam.

    1 6
  • #2 21 Sie 2008 23:57
    ociz
    Moderator Samochody

    to Octawie miały 1.2??
    grzałka jest zasilana z tego samego przekaźnika co pompa i wtryski tylko po nim ma jeszcze swój bezpiecznik chyba nr 43

    0
  • #3 22 Sie 2008 22:51
    djpikus
    Poziom 11  

    miały taki silnik:):) a bezpiecznik sprawdziłem i jest cały więc co może być nie tak???? Dzisiaj siedziałem trochę i nic wymiękam nie wiem gdzie może znikać prąd???

    0
  • #4 23 Sie 2008 08:47
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 23 Sie 2008 15:08
    djpikus
    Poziom 11  

    Witam ponownie sprawdziłem dokładnie i brak zasilania w obu sondach dokładnie + a ma może ktoś schemat do niej?????

    0
  • #6 23 Sie 2008 15:41
    janusz2008
    Poziom 33  

    Jest tak jak pisze /ociz/ zasilanie obydwu sond z przekeznika pompy i bezpiecznik F 43. Tylko niema schematu do silnika 1,2. Zaczynaja sie od 1,4. Szukaj po przewodzie moze przerwany?

    0
  • #7 23 Sie 2008 15:43
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto