Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gramofon Fonica WG-460: Zamiana wkładki piezo na inny typ

marius.aesir 21 Aug 2008 23:51 2758 2
    marius.aesir
    Level 17  
    Jak w tytule. Przyznaję się z miejsca że jeśli chodzi o gramofony to przespałem zajęcia w technikum...:) Moje pytanie jest następujące: w posiadanym przeze mnie gramofonie jest zainstalowana wkładka piezoelektryczna... a wiadomo że jest to najszybsza droga do pozbycia się nagrania z powierzchni winylu... Więc czy można bez specjalnych modyfikacji zastosować inną wkładkę? Jeśli to jak to jaką?

pozdrawiam, Mariusz.

Proszę poprawić tytuł postu.
    Regulamin p.11
    [Art]
  • Helpful post
    Pablo1964
    Moderator
    Musiałoby się to wiązać z wymianą całego ramienia. Wkładki magnetyczne wymagają znacznie mniejszej siły nacisku igły na płytę. Ramię Twojego gramofonu (nie podałeś modelu) zapewne nie ma odpowiedniego zakresu regulacji. Lepiej pomyśleć o nowym gramofonie. Jeszcze jedna istotna sprawa - wkładki MM i MC dają na wyjściu sygnały o niższych poziomach niż wkładki piezoelektryczne - musisz o tym pamiętać, podłączając gramofon do odpowiedniego wejścia wzmacniacza.
    marius.aesir
    Level 17  
    Pablo1964 wrote:
    Musiałoby się to wiązać z wymianą całego ramienia. Wkładki magnetyczne wymagają znacznie mniejszej siły nacisku igły na płytę. Ramię Twojego gramofonu (nie podałeś modelu) zapewne nie ma odpowiedniego zakresu regulacji. Lepiej pomyśleć o nowym gramofonie. Jeszcze jadna istotna sprawa - wkładki MM i MC dają na wyjściu sygnały o niższych poziomach niż wkładki piezoelektryczne - musisz o tym pamiętać, podłączając gramofon do odpowiedniego wejścia wzmacniacza.

Tak się właśnie obawiałem, że będzie się to wiązac z wymianą całego ramienia... Juz się poprawiam model to WG-460. Czyli generalnie pozostaje mi wykorzystanie tego gramofonu jako małego wzmacniacza lampowego.

pozdrawiam, i dziękuje. Mariusz.