Witam.
Mam może i proste, ale jak skomplikowane dla mnie samego pytanie.
Mianowicie dzisiaj postanowiłem kupić sobie kilka tranzystorków NPN i PNP abym mógł przetestować ich działanie. Pomyślałem, że zrobię popularną migającą diodę. Jednak po chwili namysłu... doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu dlatego, że jeszcze nie do końca znam działanie tranzystora.
No ale do rzeczy:
Jak to jest z tym napięciem na bazie, które powinno być > 0,6V i < 0,8V? Głównie chodzi mi o to, jak powinno się dobrać np rezystory aby takie napięcie uzyskać i nie spalić tranzystora. Narysowałem coś takiego:
Czy w takim wypadku gdy R1 i R2 są równolegle to powinno być na nich napięcie ~0,7V, a za tranzystorem (na emiterze) reszta (8,3V)? Głównie właśnie nie umiem zrozumieć tego jak go zasilić.
Chciałem sobie dla testu zrobić coś takiego jak wyżej a na emiterze dać jakąś diodę (np białą 3,5V).
Mógłby ktoś z was coś takiego dla mnie narysować i wyjaśnić dlaczego tak jest a nie inaczej? Pytam się tutaj głównie dlatego, że na wszystkich stronach jakie spotkałem jest Rx, Ry, Rz i 0 wartości na których mógłbym się oprzeć i coś z nich wywnioskować. Dlaczego nie zrobię tego sam? Dlatego, że nie chcę na darmo niszczyć elementów (przez to, że podam napięcie>0,8V).
Dodam, że θ=200.
Pozdrawiam.