Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

router tp link tl-r402m

attl 23 Sie 2008 17:52 9271 44
  • #1 23 Sie 2008 17:52
    attl
    Poziom 9  

    witam kupilem router tp link tl-r402m skonfigurowalem go na static ip. konfiguracja zakonczyla sie pomyslnie lecz nie mam nadal internetu na oby dwoch komputerach. mam internet z kablowki we wroclawiu

    0 29
  • #2 23 Sie 2008 18:53
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Po pierwsze to nie pisz dwóch prawie identycznych postów.
    Adres MAC sklonowałeś?
    Komputery dostają adresy IP z puli routera?

    0
  • #3 23 Sie 2008 19:13
    attl
    Poziom 9  

    nie bo nie wiem jak i gdzie a ip mam swoje i routera poniewaz zrobilem ip ping

    0
  • #4 23 Sie 2008 19:44
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Na komputerze który był bezpośrednio podpięty do Internetu przez modem z kablówki wykonaj następujące kroki:

    Wejdź w Start > Uruchom > wpisz cmd i enter w otwartym okienku wpisz ipconfig /all i naciśnij enter. W tekście który się wyświetlił znajdź pozycję "Adres fizyczny", spisz go na kartkę i zamknij to okno.
    Teraz używają przeglądarki zaloguj się na stronę konfiguracyjną routera, wejdź w opcję "Network" > "MAC Clone" w okienku "WAN MAC Address" wpisz wartość zanotowaną na kartce(dokładnie ze wszystkimi myślnikami), i kliknij na "save". Po zapisaniu przez router nowych ustawień do pamięci, wyłącz i włącz router.

    0
  • #6 23 Sie 2008 20:15
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Zaloguj się na router, wejdź:

    Network > WAN wybierz "WAN Connection Type" - Dynamic IP kliknij "Save", poczekaj niech router zapisze do pamięci i wyłącz i włącz router. Rozumiem że ten MAC adres w pliku który załączyłeś 00-11-09-99-20-B4 wygląda identycznie jak ten z "okienka" cmd?

    Jeszcze jedno pytanie, jak miałeś Internet bez routera, to podłączałeś po prostu kabelek od modemu kablówki do karty sieciowej i Internet działał?

    0
  • #7 23 Sie 2008 20:17
    attl
    Poziom 9  

    tak to ten sam adres czy wystarczy wyciagnac zasilacz z sieci? bo ja jestem kompletnie zielony

    0
  • #8 23 Sie 2008 20:23
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Tak, a ten modem kablówki to Motorola?

    0
  • #9 23 Sie 2008 20:29
    attl
    Poziom 9  

    tak motorola a z internetem bylo tak jak napisalem podlaczalem kabelek i byl

    0
  • #10 23 Sie 2008 20:53
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Odłącz też ten modem na dwie minutki od prądu po czy włącz wszystko odczekaj kilkam inut i pokaż zrzut ekranu z zakładki "Status" z routera.

    0
  • #12 23 Sie 2008 21:22
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Możesz napisać z jakiej kablówki ma internet? Widać że router nie dostaje IP na porcie WAN.

    0
  • #13 23 Sie 2008 21:22
    attl
    Poziom 9  

    wrocław dzielnica partynice kablowka z firmy global media

    0
  • #14 23 Sie 2008 21:37
    venon666
    Poziom 11  

    odlacz modem na dwie minuty od sieci po tym czasie podlacz sam modem bez podpietego routera poczekaj az sie wszystko uruchomi tzn zapala sie praktycznie wszystkie diody na modemi czyli dioda line interactive i wtedy podlacz dopiero kabel od routera do modema

    0
  • #16 23 Sie 2008 21:57
    venon666
    Poziom 11  

    to telefon na ich info linie

    0
  • #17 23 Sie 2008 21:59
    attl
    Poziom 9  

    tzn zadzwonic do nich?? tylko oby nie mieli pretensji co do podlaczenia outera

    0
  • #18 23 Sie 2008 22:01
    venon666
    Poziom 11  

    nie ale informuj ze chcesz neta rozbic w tym samym lokalu tzn pod tym samym adresem gdzie jest usluga zainstalowana

    0
  • #19 23 Sie 2008 22:13
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Zrób konfigurację routera od nowa, przeglądałem ich stronę. Adres IP jest przydzielany automatycznie.
    Zresetuj router do ustawień fabrycznych, i poustawiaj wszystko ręcznie bez tego instalatora.

    Napisz jeszcze jaki dokładnie adres otrzymywał komputer podłączony do modemu, czy przypadkiem nie 192.168.1.x ?

    0
  • #21 24 Sie 2008 10:46
    attl
    Poziom 9  

    tak dokladnie taki adres. a jak to poustawiac recznie, bo w instrukcji obslugi jest tylko przez przegladarke

    0
  • #22 24 Sie 2008 12:44
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Na razie nie resetuj, spróbuj zmienić adres IP routera i przydzielane adresyIP dla komputerów:

    Zaloguj sie na router, wejdź Network > Lan zmień adres z 192.168.1.1 na 192.168.3.1
    Teraz wejdź w DHCP i zmień "Start IP Address" na 192.168.3.10 i "End IP Address" na 192.168.3.50
    W "Address Lease Time" wpisz 2880

    0
  • #23 24 Sie 2008 13:10
    attl
    Poziom 9  

    internet jest ale aby na jednym kompie na drugim tzn na tym ktory chcialem podlaczyc nadal nie ma

    0
  • #24 24 Sie 2008 13:20
    FlyBoy
    Poziom 28  

    OK, to teraz tak, na tym kompie gdzie nie ma netu. Masz na pasku przy zegarku dwa monitorki oznaczające połączenie sieciowe? Jeżeli masz to kliknij dwa razy na nich, powinno otworzyć się okno. Kliknij "Właściwości", otworzy się kolejne. Teraz kliknij dwa razy na "Protokół Internetowy TCP/IP", otworzy się kolejne okno, zaznacz "Uzyskaj adres IP automatycznie" oraz "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie" i OK. Zrób reset kompa i daj znać czy działa jak nie to będziemy działać dalej. ;)

    0
  • #25 24 Sie 2008 13:27
    attl
    Poziom 9  

    nie mam nic takiego na pasku

    0
  • #26 24 Sie 2008 14:03
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Wejdź:

    Start > Ustawienia > Panel Sterowania

    Teraz kliknij dwa razy na "Połączenia Sieciowe", otworzy Ci sie folder w którym powinno być Twoje połączenie sieciowe, kliknij na nim prawym myszy i wybierz właściwości. Teraz zrób kroki które opisałem w poście wyżej, oraz w zakładce "Ogólne" zaznacz na dole te dwie opcje:
    "Pokaż ikonę w obszarze powiadomień podczas połączenia"
    "Powiadom mnie, jeśli to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności"

    To połączenie sieciowe jest w ogóle włączone, tzn ta ikona połączenia jest niebieska czy szara?

    0
  • #27 24 Sie 2008 14:10
    attl
    Poziom 9  

    w tym folderze nie ma zadnego polaczenia sieciowego, jest pusty folder

    0
  • #28 24 Sie 2008 14:18
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Jak to pusty?:D
    Masz w ogóle kartę sieciową w tym komputerze? :D
    Ok, może napisz:
    Jaki masz system na tym kompie?
    Jaką kartę sieciową?
    Czy karta jest zintegrowana z płytą główną czy w postaci karty PCI?

    Pokaż zrzut ekranu z menedżera urządzeń:

    Prawym na "Mój komputer"(ale nie na skrócie) > właściwości > sprzęt > menedżer urządzeń > karty sieciowe

    0
  • #29 24 Sie 2008 14:41
    attl
    Poziom 9  

    mam xp ja juz kiedys mialem neta ale to zanim sie przeprowadzilem wiec powinna byc ale jak sprawdzic jej nazwe to nie wiem

    0
  • #30 24 Sie 2008 15:09
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Cytat:
    ...powinna byc ale jak sprawdzic jej nazwe to nie wiem



    Prawym na "Mój komputer"(ale nie na skrócie) > właściwości > sprzęt > menedżer urządzeń > karty sieciowe

    Jak podłączasz kabel od tego komputera do routera, to zapala się dioda na routerze przy tym porcie?

    0