Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie CAME SPACE za pomocą pilota

Elgebrin 23 Aug 2008 18:03 129019 60
Optex
    Elgebrin
    Level 2  
    Witam,

czy moge za pomoca aktywnego pilota CAME SPACE wprogramowac do sterownika nowy pilot, czy musze rozspawac silownik?

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Optex
    matrix
    Level 12  
    Oczywiście że możesz nawt na opakowaniu pilota (jeśli masz nowy) jest instrukcja jak to zrobić:-)
  • Optex
    Elgebrin
    Level 2  
    Super, nie mam niestety opakowania, czy moglbym prosic o opis. Z gory serdecznie dziekuje.
    bramy
    Level 2  
    Wciśnij dowolny przycisk starego pilota na 15s, puść i szybko wciśnij przycisk nowego pilota na 15s.
    Elgebrin
    Level 2  
    Bardzo dziekuje.
    Lolek744
    Level 10  
    Pozwole się podczepić pod temat.

Zgubiłem pilot do bramy came (taki jak w temacie). Obsluguje on brame garażowa i wjazdową. I teraz pytanko... jak się zabezpieczyc zeby ktoś kto znalazł tamtego pilota nie wszedl mi do domu? ;)

Jest mozliwosci skasowania wszystkich pilotow i zaprogramowania na nowo tylko tych ktore mam? I czy jest w stanie zrobic to ktos kto sie na tym nie zna czy musze wołac serwis? ;/
    wsuder
    Level 14  
    pewnie
    reset radia i programujesz jednego a od niego reszte
    bohuszek
    Level 1  
    witam i podczepię się pod temat

mam pilot SP4 (4 przyciski) i chcę od niego zaprogramować pilot SP 2. Trzymanie przycisków tylko mi skomplikowało sprawę, gdyż nowy pilot przejął przyciski środkowe (mimo, że trzymałem przez 20 sekund przycisk lewy skrajny - ten chciałem przenieść).

Porszę o pomoc, co muszę zrobić, by pilot SP2 obsługiwał urządzenia, które są "podpięte" pod przyciski skrajne SP4.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    Konrado
    Level 11  
    bramy wrote:
    Wciśnij dowolny przycisk starego pilota na 15s, puść i szybko wciśnij przycisk nowego pilota na 15s.

Witam, mam pilot Came Space SP2 od szlabanu osiedlowego-dzialajcy i "czysty" pilot SP2 z allegro. Chcialem zaprogramowac to tak jak pisal kolega powyzej ale niestety nie udalo mi sie, mozecie mi podpowiedziec co moge robic zle albo jak dokladnie to wykonac?
    Mam stac przy tym szlabanie? Czy moze zrobic to z dala od niego...?

Z gory dzieki bo spoldzielnia mieszkaniowa chce 350zl za drugi pilot a ja ma 2 samochody ktore wyjezdzaja o roznych porach i troche ciezko to ogarnac bez drugiego pilota...
    JustTaDream3
    Level 10  
    Witam, podlaczam sie do pytania powyzej, otrzymalem sprzeczne informacje z kilku źródeł, dużo osób które zajmuje się montażem bram odpisało że jest taka możliwość, na pilocie z allegro (Came Space 2kanalowy) tez jest instrukcja programowania, aczkolwiek postępowania zgodnie z nią (20 sekund trzymamy guzik od dobrego pilota, potem szybko wciskam i trzymam od nowego pilota) nie przyniosło rezultatów. Od Firmy Came otrzymalem odpowiedź : "Jeżeli chodzi o piloty Space to nie kopiuje się ich bezpośrednio od innego pilota. Są one dopisywane do karty częstotliwości bądź do radia zewnętrznego. W przypadku osiedli bądź parkingów urządzenia te są dodatkowo zabezpieczane kodem PIN. " inna Firma poinformowala mnie ze istnieje taka mozliwosc jesli "nie jest to powiązane z żadnym systemem kontroli dostępu oraz nie jest zablokowany odbiornik radiowy"

Czy komuś się to udało?
    Jak najprosciej sprawdzic czy to ja coś źle robie, czy jest to wina zabezpieczeń?
    Jeżeli zabezpieczenia rzeczywiscie istnieja, czy istnieje szansa na obejscie ich?
    Zalezy mi na dorobieniu drugiego pilota dla żony, administracji wyraza zgode tylko na jeden.

Pozdrawiam.
    profix
    Level 2  
    Nie uda się. Odbiorniki specjalnie zabezpiecza się kodem by nie było możliwości prostego dopisywania nowego pilota - jeden od drugiego.
    Inaczej na zabezpieczonym obszarze nagle pojawiało się np. 150 samochodów zamiast 70. To tak z autopsji.

Pozdrawiam,
    brodix
    Level 13  
    Instrukcja do radiolinii CAME / SPACE (załączniki) - sposób programowania pilota zależy od zastosowanej radiolinii na obiekcie.
    Jeżeli opcja programowania nie jest zabezpieczona przez instalatora to można wprogramować nowego pilota mając starego (działającego w tej radiolinii).
    pozdr.
    Więcej instrukcji w zakładce Załączniki.
    np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=394806
    Attachments:
    jarodvw
    Level 11  
    witam..
    a może mi ktoś napisać / wytłumaczyć jak chłopu na miedzy jak to zrobić:

posiadam w domu garaż na hormana Supramatic E oraz brama przesuwna Came....
    monter zrobił mi to na jednym pilocie SPACE (góra do wjazdu, dolny przycisk do garażu) i dał mi dwa takie piloty (ponieważ posiadam dwa auta)... niestety zgubiłem jednego pilota i nie chodzi mi o dorobienie kolejnego (ponieważ jak dorobie sobie kolejny pilot to jak ktoś znajdzie tamten to i tak wejdzie do domu :( )

Jak zrobić żeby skasować wszystkie piloty i zaprogramować je tak żeby tamten (zgubiony) już nie działał. i zeby było tak jak wczesniej, wszystko na jednym pilocie.

pytam bo jedni piszą że trzeba mieć jeden żeby dorobić kolejny... ale jak skasuje wszystkie to jak zaprogramować nowe?

pzdr
    arek-tsz
    Level 12  
    Jak wyżej, z obydwóch radioodbiorników usunąć wszystkie piloty (reset) i zaprogramować tylko te posiadane.
    jarodvw
    Level 11  
    i ten zgubiony nie będzie działał?

pzdr
    Zbych034
    Level 39  
    Skoro usuniesz wszystkie piloty z pamięci to będzie działać tylko ten ponownie wprogramowany.
    jarodvw
    Level 11  
    elo..
    niestety trzymanie 15s na jednym pilocie i potem 15s na drugim nowym też nie działa (pewnie jest zabezpieczenie przez instalatora)..
    poniżej foty mojego odbiornika... jedynego do bramy wjazdowej i do garażu.
    czy opierając się na tych fotach może mi ktoś wytłumaczyć jak skasować wszystkie piloty i zaprogramować dwa nowe?
    mam jedej pilot stary.. i jeden nowy(czysty)

bardzo proszę o pomoc.. dziękuje

Programowanie CAME SPACE za pomocą pilota Programowanie CAME SPACE za pomocą pilota Programowanie CAME SPACE za pomocą pilota Programowanie CAME SPACE za pomocą pilota Programowanie CAME SPACE za pomocą pilota

pzdr
    snopek4
    Level 20  
    Odbiornik na zdjęciach jest firmy Hormann, i pilot Speace nie współpracuje z tym odbiornikiem.
    jarodvw
    Level 11  
    do tej pory działało... i nadal działa..

tylko jak pisałem wcześniej zgubiłem jednego pilota Space i chciałbym skasować wszystko i zrobić dwa nowe...

no chyba że mam szukać innego odbiornika? gdzie?

pzdr
    snopek4
    Level 20  
    Prawdopodobnie odbiornik radiowy jest 2-kanałowy i zamontowany w napędzie do bramy wjazdowej. Brama garażowa uruchamiana jest z 2-kanału tego odbiornika a zestyk przekazywany jest przewodem.
    Tak więc wystarczy wykasować piloty z radia w napędzie Came i od nowa w kodować.
    jarodvw
    Level 11  
    ok...
    gdzie on się może znajdować? który to? jakaś instrukcja?

pzdr
    ps. proszę o cierpliwość ;)
    snopek4
    Level 20  
    Odbiornik radiowy masz zlokalizowany tutaj:
    Brama garażowa jest podpięta prawdopodobnie pod wejście B1 B2
    Instrukcja do napędu i karty radia:
    Niestety nigdy nie wykasowywałem odbiorników radiowych z tej karty radia, a w instrukcji jest tylko jak zaprogramować. Nie wykluczone że wprowadzenie nowego pilota usunie stary. Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
    Marteen_G
    Level 21  
    Żeby wykasować trzeba trzymać przycisk CLEAR na karcie przez 8-10 sek (dioda powinna zamrugać). Wpisanie nowego pilota nie wykasuje reszty, to nie TOP :)
    jarodvw
    Level 11  
    elo..
    j chyba za głupi jestem na to :(

u mnie nie ma przycisku "CLEAR"

i nadal nie moge se z tym poradzić.

opisze raz jeszcze:
    miałem dwa piloty (jeden żony, drugi mój) na którym są 4 przyciski z czego działają tylko dwa ( jeden do bramy wjazdowej CAME a drugi do garażowe Horman) wszystko pięknie działało i działa do tej pory... tylko że jeden pilot został zgubiony i chciałem wykasować lub ew. dorobić kolejny..
    zakupiłem na aukcji taki sam pilot SPACE (foto) i zabieram się do programowania:
    otworzyłem mechanizm i dostałem się do płyty głównej... wciskam CH1 dioda na płycie mruga więc jednocześnie trzymam jeden z przycisków na nowym pilocie... dioda se dalej mruga ... trzymam 2 min i ona nadal mruga... wg instrukcji powinna zapalić się na stałe. I teraz powinienem powtórzyć tą czynność z CH2 i drugim przyciskiem który sterowałby brama garażową.... ale niestety.. nie działa :(

nadal działa tylko ten jeden pilot który już miałem.. gdzie robie błąd?
    proszę o pomoc

Marteen_G
    Level 21  
    Przycisk CLEAR na odbiorniku! Małej płytce którą na foto zaznaczył Ci snopek4, nie w centrali.
    jarodvw
    Level 11  
    na otwartej bramie czy na zamkniętej?
    pod zasilaniem czy bez?

....a co potem?

pzdr
    Marteen_G
    Level 21  
    Wiesz co, zadzwoń ty lepiej do jakiegoś instalatora bo widzę że ciężko Ci to ogarnąć. Jak chcesz wykasować sms-a z telefonu to wyciągasz mu baterię? Pozycja bramy też jest bez znaczenia. Potem trzeba zaprogramować posiadane piloty. Jak? Instrukcję masz wyżej.
    jarodvw
    Level 11  
    brodix, snopek4 dzięki za instrukcję... w koncu mi się udało... zaoszczędziłem pare złoty... teraz już jestem mądrzejszy o nowe doświadczenie...

Marteen_G dzięki za cierpliwość... robiłem to pierwszy raz.. wiem że jak ktoś to robi kilka razy w tygodniu to sprawa jest prosta

Ważne:
    po wykasowaniu pilotów i potem przy wgraniu nowego oraz skopiowanie drugiego należy "puścić" bramę garażową ręcznie ( z przycisku na mechaniźmie w garażu--- otwarcie i zamknięcie) ... przynajmniej u mnie tak było że po skopiowaniu piloty nie działały.. dopiero jak ręczieni puściłem bramę..

no ale może nie u wszystkich tak będzie

dzięki raz jeszcze... może kiedyś ja Wam pomogę;)

pzdr
    evien
    Level 2  
    WItam,

Potrzebuje porady. Mam zamontowany w garażu napęd Wiśniowskiego Optimum ze sterowaniem el16q no i do tego napędu 2 piloty Keelog, Niedawno zamontowałem również siłowniki do bramy Came Krono Long ze sterowniem ZA3 i kartą AF43SP do którego dostałem 2 piloty Space.

Z racji że chciałem zredukować liczbę pilotów zastanawiam się nad zakodowaniem wolnego kanału na jednym z pilotów. Niestety nie wiem który kodować, gdzie.

Dziś próbowałem zakodować pilot SPACE do napędu wiśniowskiego zgodnie z instrukcją ale nie działa. Zastała mnie noc więc nie grzebałem już na odwrót. jednak mam obawy czy w drugą stronę się w ogóle da. Przeczytałem obie instrukcje po 5 razy i martwi mnie jedno zdanie w opisie kodowania pilotów space, a mianowicie:"Wpisać kody pilotów SPACE do karty AF43SP na
    kanał CH 2, zgodnie z dołączoną do niej instrukcją" czy to znaczy że każdy pilot jest dodatkowo kodowany w karcie?

Co mi poradzicie?
    Z góry dzięki i pozdrawiam