Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

echostar dsb 717 - nie zawsze wlacza sie z pilota i panelu

hristof 23 Sie 2008 19:45 5095 8
  • #1 23 Sie 2008 19:45
    hristof
    Poziom 2  

    Witam!

    Mam problem z tunerem echostar dsb717, pracujacym w platformie Polsatu. Od 2 dni co jakis czas, niemozliwe jest wlaczenie tunera z pilota - jedynie miga dioda na panelu tunera podczas naciskania przyciskow. Tuner nie reaguje na zadne przyciski na pilocie. Rowniez niemozliwe jest uruchomienie tunera z przycisku na panelu czolowym.
    Tuner wraca do "zycia", po odlaczeniu od zasilania sieciowego na kilka sekund. Po ponownym wylaczeniu i np: 1-2 godzinnej przerwie w pracy (standby), dokladnie to samo, czyli konieczne jest wylaczenie glownego zasilania celem uruchomienia tunera z pilota czy przycisku na tunerze. Gdy tuner nie jest wylaczony na dluzej, mozna bez problemu sterowac pilotem wlaczanie i wylaczanie.
    Tuner ma standardowe ustawienia, robilem przywracanie ustawien fabrycznych.
    Nie wiem czy to ma jakis zwiazek, ale wczoraj rowniez byl brak fonii na praktycznie wszystkich kanalach, poza 1 czy 2 polsatowskimi programami. Byc moze to bylo spowodowane jakimis problemami operatora....
    Czy jest to jakis problem natury programowej (soft) tunera ?? A byc moze jest to oznaka jakiejs usterki elektroniki tunera.
    Tuner ma okolo 2 miesiecy. Nie byla dokonywana zadna ingerencja w tuner.

    Pozdrawiam
    Hristof

    0 8
  • #2 23 Sie 2008 20:00
    władziowek
    Poziom 19  

    Witam.
    Raczej bez otwierania i podstawowych pomiarów napięć się nie obejdzie, ale w Twoim przypadku proponowałbym żądać wymiany na nowy wolny od wad aby nie stracić gwarancji. Objawy wskazują na usterkę zasilacza a przede wszystkim 3,3V.
    Pozdrawiam
    Wladek

    0
  • #3 24 Sie 2008 10:12
    _Glowart_
    Poziom 25  

    U mnie byl dokladnie taki sam objaw. Ni emoglem wlaczyc ani przyciskiem ani pilotem (migala tylko na chwile dioda na zielono) ale bylo to spowodowane chyba jakimis kombinacjami polsatu. W tunerze zoastawionym na noc bez wylaczenia pozmienialo sie ustawienie kolejnosci kanalow i od tamtej pory smiga nawet szybciej sie wlancza.

    0
  • #4 25 Sie 2008 20:37
    maciekbe
    Poziom 10  

    Witam.
    Od kilku dni mam ten samo problem z dekoderem PC firmy Echostar.
    Najpierw wyłączał się podczas oglądania i pobierał od nowa dane/kanału ale też nie włączał się przez pilota i przez przycisk na panelu.
    Wczytałem od nowa kanały a później przywróciłem ustawienia fabryczne i niestety bez zmian.
    Zastanawiam się czy nie wysłać do serwisu w ramach gwarancji-niestety potrwa to pewnie około 2 tygodnie.

    Edit:
    Informacja za jednym z forów internetowych:

    Problemy z aktywacją Dekoderów Echostar
    Szanowni Państwo,

    Pojawiające się problemy z aktywacją Dekoderów Echostar po zmianie kanałów w tablicy NIT, która nastąpiła z czwartku 21.08.2008r. na piątek 22.08.2008r. nie jest usterką techniczną, dlatego też prosimy o nie zgłaszanie Dekoderów, w których wystąpiły powyższe problemy do Serwisu Profan.

    Problemy dotyczą jedynie Echostarów 717 serii A. Nad usunięciem usterki , której przyczyną jest prawdopodobnie błąd w oprogramowaniu NIT trwają intensywne prace, dlatego prosimy o cierpliwość zarówno Państwa jak i Klientów. Do chwili odnalezienia prawdziwych przyczyn problemu tymczasowym środkiem zaradczym może być jedynie pełen reset dekodera i ponowne wgranie całej listy kanałów. Nie należy jednak przechodzić później do pozycji Standby, ponieważ wówczas usterka pojawia się ponownie.

    Przepraszamy za zaistniałe problemy.

    Dział Sprzedaży
    Cyfrowy Polsat S.A

    0
  • #5 25 Sie 2008 21:51
    hristof
    Poziom 2  

    Witam !

    Data wystapienia problemu, zgadza sie z data modyfikacji polsatu. Pozostaje poczekac, byc moze faktycznie jest to problem softu, ktory mam nadzieje szybko zostanie usuniety... :) .

    Pozdrawiam i dzieki za pomocne info !
    Hristof

    0
  • #6 25 Sie 2008 21:58
    belriso
    Poziom 10  

    Byłem dziś u dystrybutora reklamować swojego Echostara. Gość jest moim znajomym, powiedział że problem pojawił się po ostatniej zmianie softu. Tylko dziś miał juz około 30 takich jak ja ludzików którzy przynieśli tuner. Ponoć Polsat rozesłał tez maila do dystrybutorów z informacją, że problem jest im znany, wynika ze zmiany softu i pracują nad jego usunięciem.

    0
  • #8 29 Sie 2008 09:51
    tomek200_91
    Poziom 9  

    U mnie jest to samo. Nie można włączyć normalnie pilotem czy przyciskiem tylko trzeba wyłączyć z gniazdka i włączyć i jak się załaduje dopiero się włącza . Mi się wydaje że to przez to że polsat zmieniał listę programów i od tamtego czasu się nie chce włączać może się coś w sofcie pozmieniało przez te ich przeróbki.
    PS. U mnie w rodzince mają to samo z dekoderem.

    0
  • #9 03 Wrz 2008 09:40
    Mariusz_2008
    Poziom 2  

    Panowie,
    Jest lekarstwo u mnie przynajmniej zadziałało:
    Trzeba zrobić tak
    1.Włączyć dekoder w miarę możliwości.
    2.Przy włączonym wypiąć zasilanie 220V
    3.Włączyć na dekoderze pojawi się ,,load"
    4.Włączyc z pilota po załadowaniu programów.
    5. U mnie po włączeniu jeszcze ras sam się zrestartował i było OK.
    Po nocce hula jak głupi.
    Polecam może pomorze ?

    pzdr

    -1