Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD

wyder84 28 Jul 2011 10:36 44836 64
Wago
    djkomprez
    Level 21  
    To już tylko kolego od Ciebie zależy :) Ja zbudowałem bo chciałem mieć "tę satysfakcję"
    i do dziś jestem z tego zadowolony, zbudowałem go tak że można nosić nic się nie łąmie
    psuje ... a używam go "od święta" więc nie latam z nim codziennie ... a oszukanie
    projektora nie jest takie proste aby pracował na innej lampie ... trzeba trafić na taki który
    nie jest dobrze zabezpieczony a z reguły takowe są strasznie paściarskie i obraz z nich
    może i jest jaśniejszy ale wyrazistość daleko odbiega od takiego DIY.
  • Wago
    CMS
    Administrator of HydePark
    Quote:
    a oszukanie
    projektora nie jest takie proste aby pracował na innej lampie ... trzeba trafić na taki który
    nie jest dobrze zabezpieczony a z reguły takowe są strasznie paściarskie i obraz z nich
    może i jest jaśniejszy ale wyrazistość daleko odbiega od takiego DIY.

Ciekawe rzeczy kolega pisze, szkoda tylko, że nie podparte żadnym doświadczeniem.
    Większość projektorów jest bardzo łatwo oszukać i zwykle sprowadza się to do jednej zworki na płycie głównej.
    Oczywiście są projektory fabryczne które do pięt nie dorastają nawet zrobionym na odczep się DIY, mam na myśli Chiński projektor Ally i jego klony.
    djkomprez
    Level 21  
    Hmm aż tak to się stało proste ? :) ja z 5 lat temu czytałem parę postów to ludzie pisali,
    że błąd lampy (czasem nawet licznik godzin) blokował projektor i bez programowania eproma
    się nie obeszło ....
  • Wago
    pulek17
    Level 12  
    DJKOMPREZ a mógłbyś wstawić pare fotek swojego projektora (wyglądu, budowy) i jakieś fotki jak wygląda obraz z niego ?
    Byłbym baaaarddzzzzooo wdzięczny :)
    Pozdrawiam
    CMS
    djkomprez > to zawsze było proste, a ze zawsze się znajdą "geniusze" w internecie to mogłeś się naczytać bzdur. Nie martw się, ja ostatnio trafiłem na jakimś samochodowym forum na "mONdrale" który wypisał w kilkunastu punktach przykłady wyższości diod SMD nad diodami LED :)
    Dopiero kilka postów niżej ktoś go uświadomił że to jest to samo tylko ma "inne nóżki" :D

Co do blokady projektora przez licznik godzin, to faktycznie trzeba wgrywać eeprom, no chyba że się przeczyta instrukcję i skasuje blokadę :P Jak kto woli :)
    djkomprez
    Level 21  
    Diody ? ... lol ... nie wiedziałem że są tacy "geniusze" hehehe

Widzę że serwisujesz projektory to zapewne znasz się na rzeczy :)
    Ale skoro tak mówisz że to idzie tak łatwo zrobić to może kiedy się skuszę
    na jakiś szrot z alledrogro :)

pulek17, poszukam ... miałem foty z wczesnej budowy .. ale to nie była ta jakość ale jak
    znajde to tu wrzucę

Dobra znalazłem coś ... jest to z testów zaraz po tym jak matryca wylądowała
    na projektorze (widoczne zakłócenia od zasilania :) )
    Wszystko standard , żarówka 250W 24V osram
    Matryca 15' z monitora BELINEA

A tu mam fotki prac nad matrycą (przedłużanie taśm, oraz likwidacja spinki kątowej
    bocznych paneli sterowania matrycy)
    FOTO TESTY :

TAK WYGLĄDA CAŁOŚĆ (ODLEGŁOŚĆ OD ŚCIANY ok 2,5m)
    FILM Z ODLEGŁOŚCI 3m - WIELKOŚĆ OBRAZU 2,5m przekątna
    Lutowanie taśmy :)
    Cała matryca
    Max odległość jaka udało mi się uzyskać od ściany ok 4m ... wielkośc obrazu
    ponad 5m przekątna
    pulek17
    Level 12  
    Dzięki bardzo za fotki
    Czyli wynika z tego, że warto się pobawić :)
    A powiedz mi czy ta twoja żarówka 24v osram to masz na myśli zwykła halogenowa ?
    Bo w tym projektorze co chciałbym kupić jest 600W lub 650W ale nie wiem czy 12v czy 24v to ona będzie lepsza niż ta Twoja tutaj na fotkach ?
    Pozdrawiam

Dodano po 40 [sekundy]:

aaa i na czym miałeś obraz ? prześcieradło ? czy biała ściana czy coś innego ?
    djkomprez
    Level 21  
    Żarówka taka malutka jak te co są w halogenach, 650W ? skąd taka ? pokażesz foto ? :)
    Ściana jasno zielona, taka jak na foto nr1 co widać .. dlatego lekko przekłamanie kolorów .. nie miałem niestety białego prześcieradła, lecz podczas oglądania meczów euro2008 oglądaliśmy na prześcieradle zawieszonym na ścianie domu :) efekt piorunujący :D

Link do Allegro usunąłem - Regulamin.
    CMS
    pulek17
    Level 12  
    czyli miałeś zwykłą żarówkę jak przy halogenach ? a potem montowałeś metalohalogenka ?

Dodano po 18 [sekundy]:

Mógłbyś zrobić jakieś świeże zdjęcia ?:)
    djkomprez
    Level 21  
    CMS=> Sorka za link .. chciałem tylko zobrazować :P

pulek17=> do tej pory mam zwykłą najzwyklejszą żarówke :)

oto jej foto :
    pulek17
    Level 12  
    Czy możesz wrzucić jakieś świeże fotki ?

Tak wygląda rzutnik w środku. Cena na allegro 170 zł. Ma żarówkę podobną do halogenów na dworze

djkomprez
    Level 21  
    Obecnie projektor mam w domu rodzinnym bo nie przeniosłem się jeszcze całkowicie do nowego domu .. :P jak przywiozę to napewno wrzucę ... a ta żarówka to napewno na 230V ...
    Ciekawa budowa ... jak założysz matrycę wrzuć jakieś fotki testowe :)
    pulek17
    Level 12  
    Ok, jak wrócę z wakacji to zamówie jakiś rzutnik firmy Lech. Rozbiorę monitor i zobaczymy co będzie :). Mam zamiar wrzucić tam metalohalogena na e40. Jeden z forumowiczów podpowiadał mi co i jak powinno być zamontowane. Chyba, że na zwykłej 650w będzie ok to zostawię tak jak jest w oryginale :)
    CMS
    MH 250W da Ci więcej światła i mniej ciepła niż fabryczna żarówka 650W, no i znacznie dłużej poświeci.
    pulek17
    Level 12  
    Dzięki :) czyli jak założę MH 400w na e40 to będzie full wypas? :)
    djkomprez
    Level 21  
    Ciekawi mnie natomiast fakt, że akurat u siebie mam bardzo mało miejsca pomiędzy odbłyśniekiem
    a soczewką rozpraszającą ... jak tam zmieścić MH ? :) Myślałem o jakimś HID może by wszedł
    bez przeróbek ..
    pulek17
    Level 12  
    Powyżej dałem foto jednego z rzutników. Czy tam bedzie wystarczająco miejsca na MH ? Co jest lepsze zwykly halgoen ten 650w czy xenon ? Wie ktoś może co da więcej światła? Xenon napewno daje mniej ciepla. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Czy by np coś to pomogło jakby się wsadziło soczewkę z reflekt. Samoch. + xenon h1?
    djkomprez
    Level 21  
    z tego co ja wiem to w xenonach masz lepszy wybór barwy światła , a najlepsze są te czysto
    białe. Światło w MH nie wiem jakie jest bo nigdy nie miałem tego w rękach a tak czy owak
    będziesz musiał kupić do tego układ startujący lub go zrobić, do HIDów są gotowe przetwornice
    i biorą ok 30-50W ....

A co do Twojego rzutnika to masz tam w cholere miejsca i powinno CI wejść ..
    musisz tylko odbłyśnik przerobić. U mnie żaróka jest z boku na górze i odbija
    światło na lustro które jest pod kątem na soczewkę flenslera.

Tu masz wielkość MH
    pulek17
    Level 12  
    O kurcze... ale to wielkie, nie dziwne, że daje tak dużo światła. co do xenona to żarniki biorą 35w wszystkie - nie ma innych. Sprzedaje xenony w firmie i znam się troche na tym. Z tego co czytałem na necie to MH daje dużo więcej światła niż xenon.
    Xenony w firmie mamy o barwie 4300k czyli żółty z białą poświatą, poźniej 6000k czyli światło białe z lekką niebieską poświatą. 5000k nie mamy a to jest typowo biały kolor.

Choć ludzie na necie piszą, że najlepiej używać 6000k.
    Z xenonem to spróbuję - pożyczę z pracy i będę wiedział czy lepiej niż halogen zwykły. :)

Monitor jaki mam to EIZO L365 - orientuje się ktoś czy trzeba będzie lutować kabelki ? Jeszcze nie miałem czasu aby go rozebrac :P aktualnie jestem na wakacjach z żoną :)
    CMS
    Xenon ma sprawność zbliżoną do MH, jaki widzisz sens w porównaniu 35W i 400W czy nawet 250W ? To tak jak porównanie żarówki z "postojówek" z "długimi" (W5W vs. H4).
    pulek17
    Level 12  
    Może ktoś rzucić okiem na wnętrze tego projektora ? Czy tutaj nie jest wypalone te szkiełko co odbija ( czy tam rozprasza ) światło ?
    CMS
    Nie szkiełko tylko odbłyśnik (w tym wypadku lustro sferyczne).
    Czy jest wypalony czy tylko "zasysfiony", ciężko stwierdzić. Trzeba by oczyścić* aby jednoznacznie stwierdzić.

*oczywiście chemicznie, bo próba mechanicznego czyszczenia zniszczy powierzchnię.
    djkomprez
    Level 21  
    Wydaję mi się że jest to wypalone .. widać jak oddziaływała temperatura na to po bocznej
    listwie (na odbłyśniku widać odpadnięte fragmenty powłowki) .. kup sobie Kontakt IPA PLUS (Izopropanol) - alkohol najwyższej czystości - i spróbuj to wyczyścić mikrofibrą - powłoka jeśli jest zniszczona będziesz widział .. i niestety nie naprawisz
    tego, co najwyżej polerka na wysoki połysk coś może dać ale to już nie będzie ten sam efekt ..
    pulek17
    Level 12  
    Idzie coś takiego dokupić ? Gdzie i za ile ? :)
    Dzieki za odpowiedzi.
    CMS
    Kupić pewnie gdzieś się uda, ale może być problem z ogniskową - może być inna.
    Najlepsze wyjście to usunąć zniszczoną warstwę srebra/aluminium i napylić nową.
    Zrobi Ci to każda firma zajmująca się np. napylaniem/regeneracją odbłyśników samochodowych.
    Zdarzało mi się "odświeżać" odbłyśniki w lampach projektorowych i cena zwykle oscylowała w granicach 50pln.
    pulek17
    Level 12  
    Witam
    Trochę zmieniłem typ budowy :)

Jednak nie będzie to projektor z OHP tylko zbudowany od podstaw z MH 400W :)
    A więc potrzebuję małej pomocy.

Wymiary projektora od wewnątrz to 76,8 cm - długość, a szerokość 40 cm.
    Nie wiem dokładnie jak porozmieszczać lcd i fresnele ? w jakiej odległości od obiektywu muszą być ?
    Z lumenlabu ściągnąłem programik FocalCalc i nie wiem co wpisać w FRESNEL FL i TRIPLET FL
    Fresnele mam rozdzielone.
    Jeżeli pozostawię standardowe ustawienia programu to przy lcd 15" Fresnel FL 317mm i triplet FL 320mm to mam mieć odległość 36 cm lcd o obiektywu.
    Mój obiektyw to 280-320mm

I jak ustawić fresnele ? Tą chropowatą stroną do LCD ? Który przed LCD a który za ?
    Różnią się te fresnele tym, że jeden jak przyłożę do monitora to widać cały ekran w powiększeniu a na drugim tylko kółko ( czyli skupia :) )
    Ma ktoś pomysł do ramki od LCD ? bo nie wiem jak to zrobić a to jest tak delikatne.... nie chcę uszkodzić.

Proszę o jakieś rady :)

Pozdrawiam

Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD

Kristian
    Maciek85
    Level 12  
    Nie wiem czy pomoże ale polecam lekturę tematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic690127.html

albo tego, który jest dość długi, ale sporo info tam jest
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic407130.html

Są tam odległości fresneli od źródła światła. Jeśli masz możliwość, to spróbuj też sprawdzić na jakimś rzutniku OHP jakie tam są odległości pomiędzy elementami optycznymi.

Ja w swoim projektorze-rzutniku Biofiz, wykorzystałem plastikową ramkę (odpowiednio wyciętą), która stanowiła połączenie matrycy z podświetleniem.

Dawcą matrycy (i elektroniki do niej) był turystyczny TV LCD 9" z wejściem VGA (m.in. dlatego go kupiłem) - myślałem o monitorze komputerowym 15" ale u mnie szyba na rzutniku jest podparta na rogach, więc i tak nie miałbym ich doświetlonych, a tak, przez użycie mniejszej matrycy, nie dość że ekran oświetlony jak trzeba, to jeszcze mam tuner TV i już nie raz oglądałem TV bezpośrednio na nim. Max. przekątna jaką udało mi się osiągnąć to ok. 73" (nie mam większej pustej ściany w domu). Całość (rzutnik, matryca i wentylatorki) wyniosła mnie ok 350 zł... Fakt, że sprzęcior jest spory, ciężki i dość nieporęczny, ale za taką cenę - myślę, że warto... no i jaka frajda samemu coś zbudować!
    cansis
    Level 10  
    witam

Mam problem. Kupiłem na allegro rzutnik lech 50, dziś rano przyniósł mi go kurier włączyłem go 10 min temu i okazało się że nie działa. Wiatrak pracuje, ale lampa się nie świeci. Jako że do lampy idzie napięcie 230V kontrolką zacząłem sprawdzać co jest grane.

Więc:
    Do żarówki dochodzi napięcie, przez żarówkę też przechodzi, ale przewód NIEBIESKI jest przepalony i zerwany oraz ma zielony nalot. Teraz się zastanawiam czy mogę po prostu wymienić uszkodzony przewód czy wina leżała nie po jego stronie i przez to się spalił.

Jeszcze jedno pytanie. Czy jest istotne jak podłączam wtyk do gniazdka? Bo pierwszym razem gdy chciałem uruchomić rzutnik podłączyłem tak że do lampy przewodem niebieskim dochodziła faza, czy to przez to teraz mój rzutnik nie działa?

załączam zdjęcia wnętrza rzutnika, spalonego kabla oraz miejmy nadzieję że nie uszkodzonej lampy.

Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD Projektor DIY - z rzutnika OHP i monitora LCD

Czerwonymi strzałkami zaznaczone są miejsca które łączył spalony niebieski przewód.

proszę o pomoc.
    CMS
    Oczyść kolego, ten niebieski przewód i pewnie zadziała.
    Przypominam, że napięcie występujące w urządzeniu jest niebezpieczne, dla życia. Biorąc pod uwagę fakt, że kolega pyta czy jest istotne jak podłączyć żarówkę, stwierdzam, że nie posiada kolega nawet najmniejszej (podstawowej) wiedzy w tym zakresie. Dla własnego zdrowia, sugeruję poprosić o pomoc, kogoś kto nie da się zabić :)

Pozdrawiam.
    CMS
    cansis
    Level 10  
    Wymieniłem już ten niebieski przewód kolego i działa. :D

Mam teraz inny problem. :cry: Rzutnik się dosyć mocno grzeje, powietrze ze środka jest wysysane przez wiatrak i wylatuje dołem. wirnik kręci się jak na załączonym zdjęciu (kolor czerwony) choć wydaje mi się że powinien się kręcić w stronę przeciwną (kolor niebieski) wtedy powietrze było by zasysane z pod obudowy rzutnika do środka.

https://obrazki.elektroda.pl/1087447700_1354296875.jpg

Czy mam rację? W którą stronę powinien się kręcić ten wiatrak żeby rzutnik był lepiej chłodzony?