witam,
tak jak w tytule chciałem przedstawić moją konstrukcję projektora:D
zbudowałem go z rzutnika foliogramów tzw. OHP (over-head projector) firmy Liesegang model Trainer Deluxe 400.
Jest to raczej lepszej klasy rzutnik daje jasność 5200 lumenów przy rzucaniu obrazu przez folię. Źródło światła to żarówka halogenowa 36V 400W.
Matryca wyjąłem z LCD LG Flatron 1530S - ten model doskonale się do tego nadaje ponieważ:
-ma 15 cali a większa matryca nie dałaby się położyć na blacie OHP
-ma całkiem przyzwoite parametry
-co najważniejsze - łatwo go rozebrać i matryca jest połączona z elektroniką za pomocą kabelka a nie tasiemek, które często zasłaniają "od tyłu" matrycę i uniemożliwiają manipulacje;)
Do tego wszystkiego 3 wentylatory 120mm, trochę kabli, śmieszna obudowo-podstawka z tego co było pod ręką, ekran z płyty HDF pomalowanej emulsją, trochę czasu, szczypta dobrych chęci okraszonych zapałem:D
Co do kosztów to monitor i OHP kupiłem na Allegro za ok.200zł każde w sumie 400zł + wentylatorki, ekran itp. około 500zł - to całkowity koszt.
Całość działa naprawdę fajnie - filmy ogląda się super, jakość jest naprawdę zadowalająca, a uzyskiwany obraz gigantyczny;) ja oglądam filmy na ekranie około 100cali ale można by wyświetlać jeszcze sporo większe;)
Miałem parę razy w życiu do czynienia z projektorami multimedialnymi i te "kupne" wcale nie dają lepszych efektów zwłaszcza przy ruchomym obrazie.
Oczywiście mówię o tych za 1-5tys. zł bo pewnie można kupić jakiś za 10 000 PLN dedykowany do kina domowego itd;)
Generalnie stosunek ceny do jakości jest super;)
Koszty eksploatacji też nie powinny być duże bo żarówka kosztuje 25zł

Dużo takich projektów jest opisanych na stronach:
LumenLab
AllInBox
Strony te i fora polecają jednak inne rozwiązanie, mianowicie budowę własnego projektora z własną optyką itd.
Myślę, że jest w tym trochę komercji bo obie te strony są złączone ze sklepami internetowymi z potrzebnymi częściami;)
Tamte projektory niektóre są extra i jeżeli ktoś ma zdolności manualne, smykałkę do majsterkowania i sporo czasu to pewnie takie rozwiązanie jest fajniejsze.
Wykorzystanie OHP załatwia jednak wiele problemów ponieważ wbrew pozorom nie tak łatwo zbudować układ optyczny złożony z kilku soczewek, luster i źródła światła

Generalnie wszystkim sceptykom polecam najpierw zobaczyć jak taki projektor działa - ale nie na zdjęciach bo one tego nie oddają

Oczywiście taka domowa produkcja ma swoje wady:
- nie nadaje się praktycznie do niczego poza oglądaniem filmów, ponieważ nie jest wyświetlana cała powierzchnia matrycy, więc trudno operować w win czy w necie. W odtwarzaczu filmów łatwo dopasować rozmiar do wyświetlanej powierzchni matrycy.
- jest wielki i brzydki;)
- projektor stoi w osi ekranu więc zawsze trzeba siedzieć trochę z boku a nie na wprost ekranu. Można co prawda powiesić sobie całość nad głową ale bałbym się że spadnie;)
Gdybym drugi raz budował coś takiego przede wszystkim postarałbym sie znaleźć mniejszą matrycę taką około 12cali (tylko żeby miała jakieś 1024x768 i przyzwoity czas odświeżania i kontrast), wtedy wyświetlany byłby cały obszar matrycy.
Nieźle byłoby też dodać jakiś zoom do optyki rzutnika ale to już wyższa szkoła jazdy;) - obecnie wielkość obrazu zależy od odległości od rzutnika.
zdjęcie:

GLINA na dużym ekranie:

ekran:

i filmik [320x240 niestety

filmik-YouTube
Cool? Ranking DIY