Quote: (...) jak myślisz dlaczego w ogóle plombuje się zegary?
Po to aby nie przestawić ustawienia godzin załączania i wyłączania zegara a co za tym idzie przełączenia taryfy. Oczywiście również aby nie przełączyć i zamienić przewodów sterujących ( o tym świadczy druga plomba na zdjęciu omawianego eksponatu muzealnego).
Quote:
(...)Przecież skoro zegar steruje licznikiem i stycznikiem a stycznik nie ma zaplombowanych zacisków zasilania cewki to równie dobrze mogłoby nie być plomby na zegarze. dlatego że jak przyłożysz fazę na sewkę stycznika ( w miejscu gdzie ta faza się pojawia jak ją zegaz załączy) to załączysz stycznik i również przełączysz licznik na drugą taryfę, a to już jest KRADZIEŻ.(...)
A jaką Kolega ma pewność że ów zegar nie posiada podwójnych styków sterujących? Ja niestety nie mam starych katalogów Metrona i nie mogę na 100% powiedzieć, ale może któryś z Kolegów posiada takowe i rozwieje wątpliwości.
Gdyby okazało się, żę zegar faktycznie nie posiada możliwości podwójnego" sterowania to nie tylko stycznik ale i wyłącznik musiałby być zaplombowany ( z zostawionym otworem na ewentualne wyłączenie ). Nie wspomnę o luźnych przewodach dochodzących do wyłącznika które prawdopodobnie były na wierzchu od zawsze. Tak jak pisałem ktoś kiedyś to plombował i skoro nie przyczepił się do przewodów w samopas wychodzących z zegara to znaczy, że tak miało być.
Quote:
(...) Na terenie Enei już gdzieś od 10 lat jest zakazane sterowane zegarem czegokolwiek oprócz licznika, jak chcesz to zakładasz swój drugi zegar i dopiero nim możesz sterować np. stycznik.(...)
Tak jest teraz! Ale zauważ, że to co widać na zdjęciu wykonano na przełomie lat 70/80.
Quote: Więc najpierw przemyśl dany układ a potem pisz o plombowaniu żyrandoli
A ja proponuje najpierw zbadać układ połączenia przez elektryka, sprawdzić symbol zegara i jakie on miał styki a dopiero później, możemy podyskutować.
Przyjedź do Warszawy i pochodź po starych kamienicach, szybko się przekonasz jak różne są konfigurację tablic rozdzielczych z drugą taryfą.
Oczywiście zdarzają się plombowane styczniki ale nie zawsze.
Pozdrawiam.