Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie chodzi dzienna taryfa

NocnaTaryfa 26 Aug 2008 11:00 13715 46
Relpol
    stomat
    Level 37  
    Jeżeli zegar nie chodzi to jasne że jest cały czas 2 taryfa. Zegar zatrzymał się w strefie nocnej. Nie da się przełączyć na dzienną bez ingerencji w układ pomiarowy. Należy zgłosić uszkodzenie zegara sterującego.
  • Relpol
    wd40
    Level 21  
    Moim zdaniem prawidłowy schemat tej konkretnej instalacji jest następujący:
    Nie chodzi dzienna taryfa
    Schemat jest w wersji bardziej dla elektroników niż elektryków oczywiście.
    Fragmenty otoczone czerwoną linia muszą być przystosowane do plombowania i użytkownik nie ma do nich dostępu (w przeciwnym wypadku bardzo łatwo nielegalnie pobierać prąd).
    Moim zdaniem ZE nie powinien również dopuścić takiej instalacji, ale ta jest najbardziej zbliżona do tego co jest na zdjęciu.
    Zupełnie prawidłowo to zegar powinien mieć 2 sekcje - jedną do sterowania licznika i drugą do sterowania stycznikiem (wtedy nie trzeba byłoby plombować stycznika).
    Podaj może symbole jakie są na liczniku i na zegarze.
  • Relpol
    NocnaTaryfa
    Level 10  
    Wszystko ok, tylko zebym ja cos z tego rozumial... podobno jednak byl jakis piec akumulacyjny i to bylo od tego, ale to jeszcze chyba montowali ludzie przed poprzednim wlascicielem, juz wczesniej mi wlasnie przyszedl do glowy pomysl, zeby to wszystko wymienic na instalacje z tymi nowymi bezpiecznikami i w ogole, a wy sie tak prosze nie spinajcie juz, tylko radzcie konkretnie, jesli mozecie... czyli wciaz sa opcje 3, tak, ze albo elektryk, albo ZE, albo wymiana wszystkiego... a jakby to mialo przebiegac, nie robiac tego wczesniej poradzilbym sobie z tym, mozna wiecej info?

Jak narazie wd40 najbardziej pomaga, wlasnie analizuje Twoj rysunek, mozna jeszcze prosic o objasnienie co jest co, widze tam 1szy licznik, zegar, i ... stycznik, cos jeszcze? Wlasnie chyba to mi bylo potrzebne, zeby zrozumiec jak dziala :)

Licznik Kilowatogodzin Pradu Jednofazowego Dwutaryfowy PAFAL
    Mod A52c, 220V10(40)A50Hz, 375 obr/1kWh 1976r.

Zegar Sterujacy Metron
    typ Z-702 (02) 1972r.
    wd40
    Level 21  
    Na rysunku oprócz licznika, zegara i stycznika są:
    bezpieczniki: jeden do instalacji domowej + drugi do pieca (na zdjęciu jest jego brak ale powinien być),
    wyłącznik pieca :na górze
    piec: na górze
    instalacja domowa: z prawej strony, w uproszczeniu po prostu żarówka
    filip.s
    Level 23  
    z jakiej miejscowości/miasta kolega "nocnataryfa" jest, jeśli gdzieś blisko mnie to podjade i pomoge koledze doradzić.

Pozdrawiam!
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Quote:
    (...) jak myślisz dlaczego w ogóle plombuje się zegary?

Po to aby nie przestawić ustawienia godzin załączania i wyłączania zegara a co za tym idzie przełączenia taryfy. Oczywiście również aby nie przełączyć i zamienić przewodów sterujących ( o tym świadczy druga plomba na zdjęciu omawianego eksponatu muzealnego).

Quote:

(...)Przecież skoro zegar steruje licznikiem i stycznikiem a stycznik nie ma zaplombowanych zacisków zasilania cewki to równie dobrze mogłoby nie być plomby na zegarze. dlatego że jak przyłożysz fazę na sewkę stycznika ( w miejscu gdzie ta faza się pojawia jak ją zegaz załączy) to załączysz stycznik i również przełączysz licznik na drugą taryfę, a to już jest KRADZIEŻ.(...)

A jaką Kolega ma pewność że ów zegar nie posiada podwójnych styków sterujących? Ja niestety nie mam starych katalogów Metrona i nie mogę na 100% powiedzieć, ale może któryś z Kolegów posiada takowe i rozwieje wątpliwości.

Gdyby okazało się, żę zegar faktycznie nie posiada możliwości podwójnego" sterowania to nie tylko stycznik ale i wyłącznik musiałby być zaplombowany ( z zostawionym otworem na ewentualne wyłączenie ). Nie wspomnę o luźnych przewodach dochodzących do wyłącznika które prawdopodobnie były na wierzchu od zawsze. Tak jak pisałem ktoś kiedyś to plombował i skoro nie przyczepił się do przewodów w samopas wychodzących z zegara to znaczy, że tak miało być.

Quote:

(...) Na terenie Enei już gdzieś od 10 lat jest zakazane sterowane zegarem czegokolwiek oprócz licznika, jak chcesz to zakładasz swój drugi zegar i dopiero nim możesz sterować np. stycznik.(...)

Tak jest teraz! Ale zauważ, że to co widać na zdjęciu wykonano na przełomie lat 70/80.

Quote:
    Więc najpierw przemyśl dany układ a potem pisz o plombowaniu żyrandoli

A ja proponuje najpierw zbadać układ połączenia przez elektryka, sprawdzić symbol zegara i jakie on miał styki a dopiero później, możemy podyskutować.
    Przyjedź do Warszawy i pochodź po starych kamienicach, szybko się przekonasz jak różne są konfigurację tablic rozdzielczych z drugą taryfą.
    Oczywiście zdarzają się plombowane styczniki ale nie zawsze.

Pozdrawiam.
    koyot_77
    Level 12  
    Witam
    Zegar tego typu nie posiada podwójnych styków, jak już wcześniej ktoś z kolegów wspomniał owe urządzenia służą (służyły) do sterowania ogrzewania. Jak na zdjęciu widać zegar zatrzymał się przed 15 czyli w taniej strefie dlatego masz cały czas tanią energię. Zanim zadzwonisz do ZE to zdemontuj ten stycznik z włącznikiem a przewody utnij i schowaj pod tablice od zegara, jak co to powiesz że taj zostawili monterzy kiedyś jak zrezygnowałeś z ogrzewania. Nie zapomnij przed ucinaniem i demontażem wyłączyć napięcia!!
    NocnaTaryfa
    Level 10  
    Nie mam pewnosci czy to jest dobry pomysl, zeby odcinac i usuwac ten stycznik, ale na pewno racja, ze zegar stoi na 15, fakt, wiec czemu on cholera nie dziala... moze nie dochodzi na odpowiednie przewody, to co trzeba?

Wracajac jeszcze do tych puszek, na logike podlaczylem b1 pod zero przy zlaczonych c1 z d1, ale nic to nie dalo poza tym, ze probnik zarowy swieci w polaczeniu c1 i c2, ale przy zlaczonym c2 + d2 juz nie (w ogole to ciekawi mnie czemu po rozlaczeniu c2 z d2, na tym 2gim neonek pokazuje faze, a po ponownym zlaczeniu juz nie, hmmm...).
    NocnaTaryfa
    Level 10  
    Sluchajcie, elektryk sie jeszcze nie znalazl, ale dostalem telefon, zebym przyjechal i zobaczyl, bo cos sie stalo i nie ma swiatla (jacys robotnicy cos tam podobobno robili w innym mieszkaniu, ale nie wiadomo co). Otoz, przyjezdzam i swiatla rzeczywiscie nie ma, ale ku mojemu zdziwieniu strzalka licznika jest na dziennej taryfie (WT) i w gniazdkach sa 2 fazy, co jest?! Macie moze jeszcze jakies pomysly? Bede cos probowal chociaz na szybko teraz zrobic, zeby tylko swiatlo bylo w mieszkaniu zanim ten fachowiec sie znajdzie i naprawi wszystko...
    Adam1988
    Level 26  
    Upalil sie przewod zerowy.... Proponuje wezwac tego elektryka w koncu bo zaraz tam kogos jeszcze zabije.... I NIE KABINOWAC !!
    bruns
    Level 30  
    Adam dobrze prawi ! Uwalony przewód neutralny . Wystarczy że coś będzie włączone do jednego gniazdka np. lodówka która zamyka obwód fazy na neutral to w pozostałych gniazdkach faza będzie w obu "dziurach".
    grepyras
    Level 12  
    Na pewno kradzież nie wchodzi w rachubę przecież pracownik ZN przychodził spisywać licznik itd. na pewno by się zaciekawił.
    bruns
    Level 30  
    he he ! kol. grepyras chyba dopisał posta do poprzedniej strony tego tematu .
    Ale ogólnie to z kolegą się zgodzę .
    bruns
    Level 30  
    No właśnie ! dobre pytanie . Licznik wskazuje dzienną taryfe ale czy zegar idzie bo ostatnio to nie chodził . Chyba jak upaliło się zero to zmieniła się biegunowość cewki w liczniku od zmiany taryfy . Stąd ta zmiana .
    NocnaTaryfa
    Level 10  
    Spokojnie, nikt nie ucierpial. Mam niezle rewelacje z wczoraj, otoz wyeliminowalem 4 zbedne przewody z tej 1szej puszki i okazalo sie, ze po podlaczeniu tylko samej fazy na jeden z dwoch pozostalych, przy wlaczonym bezpieczniku licznikowym, strzalka przeskoczyla na dzienna taryfe, wow! Przy wylaczonym bezp. licz. z powrotem na nocna... pradu niestety w gniazdkach nie bylo. Z kolei przy podlaczeniu obu przewodow (faza i zero, slychac znow bylo, ze strzalka, a raczej ten stycznik skacze i zmienia taryfy), prad jest, ale niestety taryfa wskazuje wciaz nocna. Czyli po mojemu wychodziloby, ze zegar stanal z niewiadomej przyczyny, no i zastanawiam sie ciagle jak to jest mozliwe, ze strzalka taryfy sie zmienia w zaleznosci od podlaczenia przewodow w puszce (ten stycznik ma tu rowniez jakis udzial, ale dla mnie to czarna magia).
    marino199
    Level 2  
    No jak to możliwe? Panowie, za dużo kombinujecie. Nie raz spotykałem ludzi którzy w taki to sposób sterowali licznikiem. Poco? nie lepiej się wpiąć pod przewód przed licznikiem skoro jest gdzieś zamurowany w ścianie. Wszystko wykryją... ale żeby tak, każdy rozgarnięty pracownik ZE zobaczy że coś nie tak, ale można się wykręcać że to do wł pieca itd.
    Stare zasady: Licznik w budynku, - plombowane Bezpieczniki przed licznikiem, licznik, zegar. - zamurowane(pod tynkowo, niewidocznie) przewody zasilające licznik i zegar. Nic nie może wychodzić z pod licznika żadne przewody, widoczne, do sterowania czym kolwiek!!
    Widze przewody sterujące- to nimi steruję licznik!! Kradnę:) Jak już kolega napisał- taryfa się zmieniła ale nie było zasilania- cała inst podpięta pod ten niby piec:) Ale co obchodzi urzędnika że ktoś ma bajzel w inst domowej. Ma być tak jak w papierach, i o karze też tam pisze.
    Zegar stary- działa! trzeba podłączyć poprawnie, albo padł ze starości. Bierz znajomego co ma odpowiedni ołów i druciki i do roboty, dwa dni roboty i po sprawie. Właściciel niech kase szykuje. Noooo....
    I zróbcie takżeby taniej było:))) Pozdrawiam