Potrzebuję zrobić sterownik do fabrycznego silnika elektrycznego do łodzi. Układ wykonawczy zasadniczo już mam zaprojektowany. Potrzebuję tylko oprogramować moduł sterujący - najchętniej w BASCOM AVR.
Układ sterujący ma:
- wejście analogowe 0-5V
- wyjście PWM
- wyjście binarne REV
- wyjście binarne BYP
Zadaniem programu ma być ustawianie wyjść w/g następujących zasad:
Przedziały napięć nie są krytyczne.
Wyjście PWM steruje silnikiem poprzez driver na tranzystorze MOSFET, wyjście REVerse załącza przekaźniki odwracające polaryzację zasilania silnika, wyjście BYPass załącza przekaźnik zwierający (obchodzący) tranzystor MOSFET.
Za pomoc odwdzięczę się punktami. Największym problemem jest dla mnie obsługa przetwornika ADC i wprowadzanie zmian do wypełnienia sygnału PWM, bo sygnał analogowy zapewne będzie trochę szumiał i pływał...
Układ sterujący ma:
- wejście analogowe 0-5V
- wyjście PWM
- wyjście binarne REV
- wyjście binarne BYP
Zadaniem programu ma być ustawianie wyjść w/g następujących zasad:
[Ui] [PWM] [REV] [BYP]
0-0,25V 1 1 1
0,26-2,25V 99%-60% 1 0
2,26-2,75V 0 0 0
2,76-4,75V 60%-99% 0 0
4,76-5,00V 1 0 1
Przedziały napięć nie są krytyczne.
Wyjście PWM steruje silnikiem poprzez driver na tranzystorze MOSFET, wyjście REVerse załącza przekaźniki odwracające polaryzację zasilania silnika, wyjście BYPass załącza przekaźnik zwierający (obchodzący) tranzystor MOSFET.
Za pomoc odwdzięczę się punktami. Największym problemem jest dla mnie obsługa przetwornika ADC i wprowadzanie zmian do wypełnienia sygnału PWM, bo sygnał analogowy zapewne będzie trochę szumiał i pływał...