Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers ZW 23 CO CW - pompa

chris172 25 Aug 2008 18:56 2504 19
    chris172
    Level 11  
    Mam problem ze swoim piecem, przy włączonym CO nie dochodzi ciepła woda do kaloryferów rura z pieca do kaloryferów jest cieple na odcinku 2 metrów wiec wynikało by ze pompa padła, jednak pompa działa wymontowałem wszystko sie kreci , natomiast rura powrotna jest tez trochę ciepła tuz pod piecem czyli tak jak by nie było obiegu wody, nie wiem czym to jest spowodowane, sprawdziłem biegunowość podłączenia elektroniki i pompy wszystko ok , pompa jest sterowana przez elektronikę.
    Proszę o pilna podpowiedz gdzie szukać
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdż dokładnie tę pompę,może kręci a nie ma wydatku bo wytarła się w niej turbinka.Jeśli masz filtry na instalacji to wyczyść je.
    chris172
    Level 11  
    filtr sprawdzony wyczyszczony
    wydatku pompy nie sprawdzalem ale nie wygladala na zbyd zuzyta
    serwisant73
    A kociołek nie przegrzewa się tzn.nie wyłancza się awaryjnie po odpaleniu i podgrzaniu?Instalacja raczej nie jest zapowietrzona,więc albo pompa albo coś ci zablokowało przepływ wody w układzie.
    chris172
    Level 11  
    wylancza sie znaczy grzeje do maksa i wylancza i tak cyklicznie
    przeczyszcze jeszcze raz filtr, byl mocno zasmiecony moze jeszcze cos zlapal choc staralem sie wyczyscic wszystko moze w rurach cos jeszecze zostalo
    serwisant73
    Jeżeli na grzejnikach masz głowice termostatyczne to odkręć je na maksa i wtedy sprawdż czy grzeją.
    chris172
    Level 11  
    na trech mam na trzech niemam głowicy i zaden nie grzeje nawet z odkrecona, filtr na rurze czysty sprawdzony dzis.
    ale cos podpowiem
    pod piecem mozna zamknac zawor od rury powrotnej z kaloryferow przed ukladem sterujacym i przed pompa
    jest tam zawor bezpieczenstwa przy zakreconym zaworze powrotnym prawie niema tam cisnienia, odkrecam a woda ledwqo leci, zdaje mi sie ze przez piec powinno byc tam cisnienie chyba ze jest jakis zawor zwrotny
    przy odkreconym zaworze na rurze powrotnej cinienie w zaworze bezpieczenstwa jest spore
    na manometrze w czasie spoczynku mam cisnienie 1,5 bara przy wlaczonej pompie wzrasta do 2 bar
    chris172
    Level 11  
    czy ktos wie jak go sprawdzic (tezn zawór) rozmontowalem i zmontowalem wygladalo wszystko ok troche bylo talm takiego sluzu oczyscilem elektromagnez dziala

gdzie taki zawor kupic?
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Jak działa to po co kupować ?
    A kupić można tylko u serwisanta, nawet z zamontowaniem.
    Najbliższy serwis: Wa-wa Poleczki 3
    chris172
    Level 11  
    Jesli woda ciepla jest i dziala wiec pompa jest sprawna
    woda w co jest, kaloryfery sa bez zaworow lub z calkowicie otwartymi zaworami, rura zasilajaca CO jest zimna, zawor trojdrozny jest goracy, piec wlacza sie w trybie CO i nagrzewa wode w piecu do wymiennika do zadanej temperatury 75, woda wciepla w kranach jest caly czas, w zaworze troj droznym elektromagnez sprawny i zasilanie dostaje, wiec co moze byc niesprawne ???
    chris172
    Level 11  
    poczatkowo nic nie dzialalo ale po rozmontowaniu pompy zaworu i filtru przed piecem aktualnie sa takie objawy

ciepla woda:
    dziala poprawnie

centrane ogrzewanie
    piec wlancza sie grzeje sie do 75 i wylancza
    natomiast rura doprowadzajaca ciepla wode co do kaloryferow jest zimna

tak to dokladnie wyglada

czyli co wogole nie dziala w skrocie mowiac
    mirrzo

Jest tak
    Brak przepływu wody w co. Może być to spowodowane awarią zaworu 3 drogowego, zatkanych filtrów, lub co gorsza - instalacji, lub też jest zapowietrzona. Pompa na pewno sprawna ... lub zakręcone zawory pod kotłem.
    chris172
    Level 11  
    instalacja odpowietrzona

filtr wyczyszczony, chyba ze jakis jest w piecu ten na rurze zwrotnej CO wyczyszczony

wiec zostal zawor choc zewnetrznie i rozebrany wyglada dobrze gdyz elektromagnez spracowuje membrama cala

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie
    czy w czasie wlaczonego CO elektromagnez powinien miec napiecie?
    bo ma nie sprawdzalem jeszcze czy ma w trakcie uzywania cw bo moze tujest problem
    mirrzo

No to rozbierz ten zawór 3 drogowy raz jeszcze i popatrz dokładnie na membranę. Prawdopodobnie będą małe prześwity, które na pierwszy rzut oka są w tych fałdach niewidoczne.
    chris172
    Level 11  
    a czy sama membrama jest do dostania? czy caly ten zawor trzeba kupic?

jeszcze jedno
    rura zasilajaca kaloryfery jest zimna natomiast zawor i rura zwrotna pod piecem jest dosc ciepla nawet goraca rura na odcinku okolo 10 - 15cm
    chris172
    Level 11  
    wiec po sprawdzeniu wszystkiego wyglada na to ze zawor jest sprawny

odkrylem natomiast nastepujaca zaleznosc

CW dziala nadal sprawnie

CO
    po wlaczeniu przez sterownik zapala sie plaomien i wskazniki temperatury wskazuja ze woda sie nagrzewa lecz rura zailajaca kaloryfery jest zimna

natomiast

jesli piec wylaczy sie recznie wylacznikiem i wlaczy po prau sekundach ponownie rura zasilajaca zaczyna byc goraca i kaloryfewry grzeja az do czasu kiedy w pomieszczeniach zostanie osiagnieta zadana tempewratura
    chris172
    Level 11  
    gdzie taki zawor mozna kupic i ile on koztoje zawor 3 drogowy

dzownilem do system gaz i tam mi powiedzieli ze 860zl + vat