Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Carel - EasyTools - początki

King-Kong 26 Aug 2008 14:29 7157 45
SterControl
    King-Kong
    Level 11  
    Witam Wszystkich.
    Zaczynam naukę programowania sterowników firmy Carel min. PCOsx i PCO2. Na razie raczkuję. Niestety oprogramowanie EasyTools do najłatwiejszych nie należy.
    Czy mógłby mi ktoś podesłać przykładowe programy napisane przez niego, które pozwolą mi podłapać zasady programowania w tym programie?
  • SterControl
    arkady_pl
    Level 24  
    A może lepiej zmienić sterownik na łatwiejszy albo soft?
    Ja zacząłem od LOGO! Siemens'a i uwazam, że dla początkującego jest super. Soft w wersji demo(nie można wgrać do sterownika) jest za free i ma wbudowany symulator. Polecam. Jakbyś chciał spróbowac - pomogę.
    King-Kong
    Level 11  
    Witam.
    Na co dzień programuję pod sterowniki Easy Moellera (podobne do Logo) i need Relpolu.
    Chce się nauczyć teraz Carela.
  • SterControl
    pawka_pk
    Level 22  
    Kolego gdzie można dostać EasyTools. A drugie pytanie jak można ściągnąć soft ze sterownika PCo2 jakim programem. Pozdrawiam
    motosznapa
    Level 11  
    Witam,
    Poszukuje intensywnie narzędzie do programowania pCO2. Pytam dystrybutorów i nic, ktoś mi może podpowiedzieć skąd mogę pobrać choćby jakąś wersje testową? Mam jeden sterownik i nie mam jak się do niego zabrać...
    eljarkos
    Level 21  
    A czy czasami nie programuje się ich w programie 1-Tool?
    motosznapa
    Level 11  
    Prawdopodobnie tak, może wiesz skąd taki program dostać?
    eljarkos
    Level 21  
    Dają go (30-dniowy) tylko na płatnym szkoleniu. Kiedyś miałem się zapisać, ale zrezygnowałem.
    bajo667
    Level 2  
    ja ci moge podeslac 1tool
    motosznapa
    Level 11  
    dzięki bardzo, już znalazłem wersję trialową na popularnym serwisie do chomikowania plików.
    Problem mam teraz tylko z programatorem, bo miałem nadzieje że wystarczy do tego port RS485, ale okazuje się że chyba jednak nie. No chyba że masz sterownik do programatora który był konwerterem RS232 na RS485, bo przy przejściówce USB/RS485 nie ma szans się połączyć ze sterownikiem...
    bajo667
    Level 2  
    O ile konwerter USB-RS485 jest zakupiony od carel bedzie smigac lecz jesli jest to jakis no name to bedzie go tylko widzial ale nie polaczy

Dodano po 1 [minuty]:

O ile konwerter USB-RS485 jest zakupiony od carel bedzie smigac lecz jesli jest to jakis no name to bedzie go tylko widzial ale nie polaczy
    motosznapa
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedz.
    Też właśnie to zaobserwowałem że zwykły USB/485 nie daje rady...
    Ktoś drążył temat jaka jest różnica między zwykły konwerterem a tym od Carela?
    Ja bym sobie tek Carelowy konwerter kupił ale jak się okaże że w sterowniku jest hasło po przednim projekcie to wyrzucę 300zł w błoto i tu właśnie jest mój problem...
    Może jeszcze ktoś coś doradzi?
    pawka_pk
    Level 22  
    Kolego połączysz się ze sterownikiem ale w strukturę programu nie wejdziesz więc nic w nim nie zmienisz chyba że programista który pisał ten program udostępni ci pliki. Będziesz mógł tylko zgrywać program ze sterownika i wgrać go na nowy.
    motosznapa
    Level 11  
    To może jeszcze raz doprecyzuje pytanie.
    Czy jeżeli w sterowniku jest projekt, który jest zabezpieczony hasłem to mogę go nadpisać nowym projektem czy nie będę miał takiej możliwości?
    Mi nie zależy żeby odzyskać projekt ze sterownika tylko żeby zaprogramować go na nowo, z tego co czytałem jeżeli w sterowniku jest hasło to nie da się zrobić NIC...
    Sterownik o którym mówię to pCO3.
    pawka_pk
    Level 22  
    Nie będzie problemu. Piszesz projekt na nowo i wgrywasz. Hasło zabezpiecza tylko projekt nie sterownik.
    motosznapa
    Level 11  
    To co kolega myśli o tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14019341#14019341

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Jednak sukces!!

Do podłączenia ze sterownikiem Carel pCO3 nie jest potrzebny konwerter firmy Carel!!!

Wystarczy szanującej się klasy konwerter USB/RS485 (np firmy DIGTUS) w środkowe kabelki we wtyku RJ12 (3 i 4) to A i B RS485, ważne tylko aby sterowniki dla konwertera nie były fabryczne tylko te które są dołączone do oprogramowania 1Tool. Na koniec należy tylko skorzystać z "Wizarda" do instalowania konwertera w PCOManagerze i wszystko gra:)
    lucky73
    Level 10  
    Witam
    Wystawiłem tu temat podany przez motosznapa, nikt tam nie potrafi pomóc. Mam pytanie czy udało Ci się nadpisać program do sterownika z programem zablokowanym hasłem? Ja mam konwerter Carel i zamiennik, oba działają poprawnie, jednak jak przy użyciu 1tool chcę wgrać program do sterownika przy próbie połączenia wyskakuje komunikat o braku możliwości połączenia, zabezpieczenie hasłem.
    Pozdrawiam
    ROISAT
    Level 11  
    pawka_pk wrote:
    Nie będzie problemu. Piszesz projekt na nowo i wgrywasz. Hasło zabezpiecza tylko projekt nie sterownik.

NIE. Jeśli jest hasło w programie to nie można się połączyć ze sterownikiem, a tym samym wgrać nowego programu - nic nie można zrobić bez hasła.

Dodano po 1 [minuty]:

motosznapa wrote:
    To co kolega myśli o tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14019341#14019341

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Jednak sukces!!

Do podłączenia ze sterownikiem Carel pCO3 nie jest potrzebny konwerter firmy Carel!!!

Wystarczy szanującej się klasy konwerter USB/RS485 (np firmy DIGTUS) w środkowe kabelki we wtyku RJ12 (3 i 4) to A i B RS485, ważne tylko aby sterowniki dla konwertera nie były fabryczne tylko te które są dołączone do oprogramowania 1Tool. Na koniec należy tylko skorzystać z "Wizarda" do instalowania konwertera w PCOManagerze i wszystko gra:)

Ja kupiłem jakiś konwerter USB/RS485 na allegro za 50zł w 2013 roku i mogę programować sterowniki carela. Programator no name. Jak ktoś potrzebuje mogę podesłać zdjecia
    Level 13  
    @ROISAT możesz podesłać zdjęcie tego konwertera.
    lunakk
    Level 13  
    @ROISAT możesz podesłać zdjęcie tego konwertera.

Każdy konwerter USB <-> RS485 się nadaje, lecz tylko konwertery na chipsecie FTDI będą rozpoznawane przez pCO manager jako oryginalne.
    Level 13  
    Dobra mam konwerter ale problem z połączeniem jest.Do którego gniazda powinna być podłączone w pco ?Ja mam sterownik Carel pCO.

Dodano po 41 [minuty]:

Ok ,udało mi się połączyć.Kto mi teraz powie gdzie tutaj można zmieniać coś w konfiguracji samego pCo.Mialem problem z błędem "no link" i wydaje mi się że jest tutaj coś z adresem pLan .Sterownik na ten moment na panelu wyświetla menu ale ekran gaśnie co jakiś czas .
    lunakk
    Level 13  
    Kto mi teraz powie gdzie tutaj można zmieniać coś w konfiguracji samego pCo.

Oprócz wyświetlania kilku informacji o samym sterowniku, zgrania zawartości pamięci logów czy pamięci NAND jeżeli występuje, nic więcej nie zrobisz bez plików zawierających adresy i opisy zmiennych dla aktualnie załadowanego programu.
    NO LINK to zapewne problem z niepoprawnym ustawieniem adresacji wyświetlacza.
    Są 2 standardy, albo wyświetlacz ma ustawiony adres 0 czyli komunikacja za pomocą Local terminal protocol, lub adres 32 dla pLAN protocol.
    Ale to wszystko zależy do ustawień samego sterownika, i może być dowolnie skonfigurowane.
    Level 13  
    @lunakk mam aktualnie takie ustawienia:

Dodano po 2 [minuty]:

Czy można zmienić na panelu steruąjcym ten standard komunikacji na Local terminal protocol ?

Dodano po 9 [minuty]:

A sterownik wygląda tak.
    lunakk
    Level 13  
    Wszystko zależy od programu wgranego do sterownika, a nic o samym programie jak i modelu nie pisałeś. Zmiana adresu płyty jak i panelu jest możliwa z samego panelu podczas procedury bootowania sterownika, za wyjątkiem pCO1.
    Z tego co widzę to komunikacja u ciebie działa. Piszesz że co jakiś czas masz na wyświetlaczu NO LINK, może to być spowodowane zabezpieczeniem OEM czyli nie wygrasz softu z pRack300 do zwykłego pCO5, można to oczywiście zrobić ale to nie wątek o tym, lub masz uszkodzą a pamiec, lub nie kompatybilne wersje bios, boot lub app.

Dodano po 6 [minuty]:

A sterownik wygląda tak

Trochę to wyjaśnia, jeden panel jest wspoldzelony, między dwie płyty, jak pozmieniasz adresy to urządzenie którym to steruje może przestać działać poprawnie.
    A co chcesz osiągnąć bo tego nie wiem.
    Level 13  
    @lunakk Co chcę osiągnąć ?W menu panelu sterowania mam zaprogramowane sterowanie pompami ON/OFF. Wszystko działało poprawnie ale przez przypadek wszedłem i zmieniłem jakiś parametr i wtedy straciłem komunikacje ze sterownikiem .Był tylko komunikat NO LINK na panelu. Udało mi się przywrócić komunikację ale nie wszystko działa tak jak wcześniej . Część pomp nie chce się załączyć wcale a część działa poprawnie. Mam tam pompy CT1 ,CT2 ,CT3 ,CT4,CT5 ,CT6,CT7 .Mogę włączyć tylko 1,2 i 3 .Chciałbym przywrócić sterowanie dla reszty pomp.

Dodano po 7 [minuty]:

Sterowanie pompami odbywa się przy pomocy takich przekaźników .
    lunakk
    Level 13  
    Czyli uwaliłeś komunikacje miedzy sterownikami ;)
    Pierwsze pytanie, czy wiesz jaki program jest na sterownikach? Czy masz jakąś dokumentacje do tego urządzenia?
    Jeżeli odpowiedziałeś 2 x NIE to możemy tylko próbować na ślepo poustawiać adresowania.
    Po pierwsze sprawdzić adresy obydwóch sterowników powinny być kolejne np: (1 i 2)
    Aby sprawdzić / zmienić adres płyty należy wykonać następujące czynności:

Zamiana adresacji samego panelu :

Level 13  
    @lunakk
    lunakk wrote:
    Pierwsze pytanie, czy wiesz jaki program jest na sterownikach? Czy masz jakąś dokumentacje do tego urządzenia?

Dokumentacji nie mam jak na razie.Udało mi się tylko podłączyć za pomocą pCo managera i odczytać Device Info , wersję BIOS itd.

lunakk
    Level 13  
    pCO manager nie wiele tu wniesie, jedynie do czego może się przydać to do ustalenia aktualnego adresu pLAN sterownika.
    Podczas połączenia na dole przy okienku ONLINE jest pokazany aktualny adres plan.
    Ale bez wiedzy co to za program, jak ma być skonfigurowany, to nie będzie zbyt pomocne.
    Bo nadal nie wiemy co i gdzie zmieniłeś, i jakie mają być poprawne parametry.
    Level 13  
    @lunakk A to są jakieś gotowe wersje programu które się stosuje czy każdy program jest indywidualnie pisany ?Czy ten program jest w postaci jednego pliku jak to jest ?
    lunakk
    Level 13  
    Carel ma kilka własnych programów które po wgraniu do sterownika sterują np. pracą zespołu sprężarek, lub chillerem itp..
    Ich nazwy zaczynają się z reguły od liter FLSTDm...
    Jednak większości sytuacji program jest pisany pod konkretne urządzenie lub instalacje w której jest zamontowany sterownik.
    Więcej zdalnie raczej nie będę mógł pomóc, przeglądnij menu sterownika, gdzieś powinno być jakieś info o wersji oprogramowania.

Tak off topic:
    Sam program piszesz w środowisku 1tool i składa on się on z 3 elementów, czyli logiki, masek wyświetlacza, oraz wartości domyślnych.