Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

gazowe kotły a układ otwarty

Adamst13 26 Sie 2008 17:08 18104 25
  • #1 26 Sie 2008 17:08
    Adamst13
    Poziom 9  

    Witam!
    Dużo czytałem na forum na temat łączenia w jednej instalacji pieca węglowego oraz pieca gazowego . Standardem jest, że piec weglowy pracuje w układzie otwartym, natomiast piec gazowy w układzie zamkniętym co jest oczywiscie uzasadnione. Jednak wiąże się to z wydatkami (wymiennik ciepła, pompy, automatyka czyli koszty).
    Czy nie można by prościej ?. Poprostu całość zbudować w układzie otwartym. Wprawdzie producenci kotłów gazowych nie zalecają tego, wręcz grozi to utratą gwarancji, ale czym to może skutkować dla użytkownika ?
    Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam !

    1 25
  • #2 26 Sie 2008 18:08
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Skutkuje to między innymi sporymi wahaniami ciśnienia w układzie i samym kotle,a to stanowi duży problem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    A tak na marginesie-kotły wiszące posiadają wbudowane naczynia przeponowe,więc co za problem zamknąć układ.

    0
  • #3 26 Sie 2008 19:22
    Adamst13
    Poziom 9  

    Witam !
    Poruszyłem ten temat ponieważ wiele osób chce łączyć w jednym układzie piec węglowy z gazowym. Oczywiście każdy piec gazowy można zamknąć w układzie, ale piec węglowy musi mieć układ otwarty. Dlatego zadaję pytanie jakie są przyczyny, że obydwa piece gazowy i węglowy nie mogą pracować w układzie otwartym tylko wszyscy usilnie namawiają do stosowania wymienników ciepła itd..
    Wahania ciśnienia ? Może, ale w poprzednim miejscu zamieszkania miałem zamontowany kocioł gazowy wiszący c.o. (termet) który pracuje już 15 lat w układzie otwartym na grzejnikach stalowych. Nie zauważyłem żadnych problemów związanych z ciśnieniem w układzie.
    pozdrawiam i proszę o kolejne argumenty za lub przeciw.

    0
  • #4 26 Sie 2008 22:19
    William Bonawentura
    Poziom 31  

    Adamst13 napisał:
    Dlatego zadaję pytanie jakie są przyczyny, że obydwa piece gazowy i węglowy nie mogą pracować w układzie otwartym tylko wszyscy usilnie namawiają do stosowania wymienników ciepła itd..


    Dlatego, że współczesne instalacje to podłogówka w PEX, rurki o małej średnicy, wymiennik w kotle gazowym i grzejniki płytowe. Kamień kotłowy w tych elementach jest poważnym problemem. Dlatego układ otwarty (z dużym ubytkiem wody przez parowanie) jest niewskazany.

    0
  • #5 27 Sie 2008 19:00
    Adamst13
    Poziom 9  

    Powyższe argumenty są jak najbardziej zasadne i całkowicie się z nimi zgadzam.
    Czy aby jednak narastanie kamienia kotłowego jest tak duże jak podczas przepływu użytkowej wody bieżącej ? W układzie otwartym woda przecież jest dopuszczana raz na jakiś czas.
    Instalację można zalać również innym czynnikiem np. glikolem lub zmieszać go z wodą.
    Wymiennik płytowy po stronie układu otwartego pieca węglowego również ma stały kontakt z systematycznie napowietrzaną cieczą.

    0
  • #6 27 Sie 2008 21:43
    William Bonawentura
    Poziom 31  

    W prawidłowo zbudowanym układzie otwartym parowanie jest znaczne i dopuszczenie nawet 100% zładu w sezonie grzewczym jest rzeczą normalną. Wymiennik jest faktycznie najsłabszym ogniwem układu otwarto-zamkniętego. Układ z wymiennikiem często też stosuje się bo nie ma jak przeprowadzić pionu rury wzbiorczej od kotła do naczynia wzbiorczego na strychu, albo i samego naczynia (bo jest tylko poddasze).

    0
  • #7 29 Sie 2008 13:40
    Adamst13
    Poziom 9  

    Być może, jednak użytkowałem taką otwartą instalację GAZOWĄ przez
    15 lat i w ciągu roku ubytek w układzie wynosił około10 litrów (pojemność instalacji około 120ltrów). Prawdopodobnie przyczyną intesywnego parowania wody w instalacjach węglowych jest praca pieca na wysokich temperaturach i brak kontroli nad temperaturą oraz częste zagotowywanie wody (brak automatyki). Dzisiejsze instalacje węglowe które posiadają automatykę sterującą piecem (temp. pracy 50-60 stopni) nie powinny doprowadzać do nadmiernego parowania wody.

    1
  • #8 31 Sie 2008 19:09
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Tu chodzi o czujniki ciśnienia montowane w kotłach gazowych, które uniemożliwiają ich pracę na niskich ciśnieniach, poza tym zabezpieczenia, przy których kotły gazowe odstawiają się w razie przekroczenia ciśnienia lub temperatury.
    WNIOSEK:
    Kotły gazowe w układach zamkniętych, stałopalne w układach otwartych

    0
  • #9 14 Wrz 2008 11:54
    gregor50+
    Poziom 19  

    Ja pracowałem 2 lata na układzie otwartym i cały wymiennik pokrył się kamieniem.Były dziwne objawy pracy ,wymiennik się przegrzewał i wewnątrz pojawiała się para wodna (bulgotanie).
    Szybko przeszedłem na układ zamknięty nie dolewam wody.A ponieważ
    mam równolegle piec węglowy (tylko na wypadek awarii ) dołożyłem dodatkowy zawór bezpieczeństwa i zamknąłem układ(niezgodnie z przepisami jeśli chodzi o piec węglowy).Teraz mam w systemie 2(dwa) zawory bezpieczeństwa palę tylko w piecu gazowym w obiegu zamkniętym.
    I tak polecam z tytułu moich doświadczeń.U mnie woda ma dużo wapienia.

    0
  • #10 14 Wrz 2008 14:18
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    No to kolego zbudowałeś sobie bombę w domu. Układy z kotłami stałopalnymi buduje się tylko w układach otwartych, a to, że masz dwa zawory bezpieczeństwa o niczym nie świadczy. To, że woda z układu szybko ubywała, było oznaką złego wykonania instalacji. W dobrze wykonanej instalacji wodę uzupełnia się raz, może dwa razy do roku, dlatego nie masz kłopotu z kamieniem. Otwórz ten układ, tak dla swojego bezpieczeństwa.
    Pozdrawiam

    1
  • #11 14 Wrz 2008 22:36
    gregor50+
    Poziom 19  

    Kolego Mirrzo.
    Przeczytaj dokładnie co napisałem jaki piec na co dzień używam.
    A tak na prawdę gdyby piec gazowy nie miał zabezpieczeń też byłby bombą.
    Gdy zabezpieczenia nie zadziałają to też będziesz miał bombę.
    Po to dałem podwójne zabezpieczenie w wypadku gdybym musiał awaryjnie
    uruchomić piec abym mógł spokojnie naprawiać piec gazowy.
    Pozdrawiam wszystko zrobiłem świadomie po analizie za i przeciw.

    0
  • #12 14 Wrz 2008 22:51
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Dokładnie to przeczytałem i nie świadczy o tym czy używasz tego czy innego kotła - a nie pieca - tylko w jaki jest to sposób połączone. Dla prawa jest to jednoznaczne i dlatego to poruszyłem. Możesz zamontować i DWADZIEŚCIA SIEDEM zaworów bezpieczeństwa, ale to i tak nie będzie miało wpływu na literę prawa i ewentualną odpowiedzialność w razie "W". Kotły gazowe mają po kilka zabezpieczeń, dlatego są bezpieczne, a Polak potrafi i Ty właśnie jesteś jednym z nich. Mogłeś to robić świadomie, ale może nie zastanowiłeś się co na to prokurator.
    Pozdrawiam i życzę spokoju w użytkowaniu tego układu.

    0
  • #13 26 Wrz 2008 22:59
    ecovector
    Poziom 14  

    Jeżeli można wtrącić się do dyskusji. Podstawą kwalifikacji kotła do pracy w układzie otwartym lub zamkniętym jest jego zdolność do zatrzymania pracy w przypadku przekroczenia temperatury maksymalnej ( w p[raktyce około 95 stC.). W kotłach lub palnikach z elektrozaworem sterującym nie ma problemu. W kotłach stałopalnych jest inne rozwiązanie. W górnej przestrzeni wodnej kotła jest zamontowana wężownica o mocy około 1/3 mocy całkowitej kotła, podłączona do sieci wodociągowej przez zawór z termoparą (żadnych układów elektrycznych), z wypływem do kanalizacji. W przypadku przekroczenia temp. max. termopara otwiera zawór i zimna woda przepływając przez wężownicę schładza kocioł zabezpieczając cały układ. Po schłodzeniu kotła zawór zamyka dopływ wody. Jest to jedyne rozwiązanie dopuszczone przez UDT dla kotłów stałopalnych stosowanych w układach zamkniętych. Takie kotły są produkowane ale są odpowiednio droższe.
    Pozdrawiam wszystkich.

    1
  • #14 27 Wrz 2008 22:45
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Są produkowane, ale nie dopuszczone do stosowania na terytorium RP.
    Znane są te rozwiązania, ale póki co nie dopuszczone do stosowania przez osoby stanowiące prawo, zatem też i UDT; chyba że wczoraj zmieniły się przepisy, bo nic mi o tym nie wiadomo.
    Pozdrawiam

    0
  • #15 28 Wrz 2008 15:55
    serwo66
    Poziom 25  

    pamietajmy ze zawory bezpiczeństa bardzo często po paru latach ekspoatacji przy granicznym ciśnieniu 2.5 bara ( lub innym zależnie od zaworu ) nie otworzą się i nie pomogą ani 2 czy 3 zawory

    0
  • #16 28 Wrz 2008 19:40
    Franc_ms
    Poziom 12  

    Zawory bezpieczeństwa nawet jak się otworzą mogą spowodować więcej szkody, choć są pewnym zabezpieczeniem tak jak zawór zalewowy/upustowy ale polskie prawo nadal zabrania stosowania kotłów stałopalnych nawet z automatyką w układzie zamkniętym.
    Natomiast co do stosowania kotłów gazowych w układach otwartych to producenci nie chcą się zgodzić na taki sposób podłączenia, głównie ze względu na kamień kotłowy odkładający się w wymienniku.

    1
  • #17 28 Wrz 2008 20:47
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Kamień kotłowy to raz, a system zabezpieczeń, to dwa. ...bo jak osiągniesz temperaturę STB na poziomie 105 stopni ?

    0
  • #18 28 Wrz 2008 22:09
    Franc_ms
    Poziom 12  

    Przeczytaj ustawę najpierw
    Pozdrawiam

    0
  • #19 02 Paź 2008 21:29
    pablo 40
    Poziom 14  

    czytam i oczom własnym nie wierzę, gość zapytał czy można podpiąć kocioł gazowy do układu otwartego, straszycie go i proponujecie bzdury a ja odpowiem - t a k, można montować kotły gazowe w układach otwartych ale :
    Kocioł gazowy powinien mieć czujnik przepływu a nie czujnik ciśnienia. Pozwala to spokojnie używać kocioł gazowy w układzie otwartym. Zabezpieczenie zarówno ciśnieniowe jaki i przepływowe ma za zadanie ochronić kocioł przed pracą bez wody. Koledzy od osadzania kamienia w kotle i od parowania wody w układzie otwartym, nie koniecznie jest jak piszecie, no ale macie prawo.

    1
  • #20 14 Paź 2008 19:53
    Adamst13
    Poziom 9  

    Wydaje mi się, że zagrożenie możliwością wystąpienia "pracy bez wody"
    w układzie otwartym jest bardziej prawdopodobne w domach parterowych, gdzie piec jest często zainstalowany na jednym poziomie z grzejnikami. Mniej narażone na to zjawisko są domy piętrowe gdzie oprócz naczynia wzbiorczego zapas wody stanowią grzejniki na piętrze (lub domy parterowe tam gdzie piec jest zamontowany w piwnicy).

    0
  • #21 14 Paź 2008 22:43
    sqpien
    Poziom 15  

    dyskusja trochę akademicka sama w sobie jak się nie określi po co to podłączenie.
    Jeśli w ramach oszczędności ma pracować kocioł stałopalny to można wykorzystać wężownice w zasobniku jako wymiennik tym samym oszczędzając na typowym wymienniku płytowym, a zbiornik i tak pracuje jako bufor co jest korzystnym rozwiązaniem do akumulowania ciepła. Czyli pozbywamy się wymiennika zgodnie z zapotrzebowaniem jak w pytaniu do dyskusji. Jeśli chcemy koniecznie podłączyć nowoczesny kocioł do układu otwartego - na upartego da sie nawet ingerujac w elektronikę z czujnikiem ciśnienia, ba można zalać go nawet wodą destylowaną zdejonizowaną co by się kamień nie osadzał - tylko po co? Bo może się okazać ze koszty takich operacji przerosną cel oszczędnościowy jakim jest pozbycie się wymiennika. Można też do rozmowy podejść inaczej - jeśli wszyscy producenci kotłów i projektanci instalacji zalecają układ zamknięty to chyba wynika to z jakiś danych i doświadczeń eksploatacyjnych? No i na koniec gwarancja - tu wszędzie zapisane są określone parametry instalacji i wymagania co do jej zamknięcia - i jak wychodzi z przykładów z osadzaniem sie kamienia nie bez racji. Oczywiście jak Ktoś chce sobie zrobić taka instalacje na układzie otwartym to nie popsuje się ona z samej otwartości po 5 minutach. I to by było chyba tyle , jeszcze może refleksja - można bawić się w elektronice w wyświetlacze NIXE i fajnie jest, ale udowodnić, że można na nich zrobić ręczny zegarek - na upartego też można tylko czy jest sens?

    0
  • #22 15 Lis 2009 16:23
    goldboss
    Poziom 18  

    przeczytałem dokładnie ten temat ale mnie nie chodzi o prawo i proszę mnie nie uświadamiać .Proszę tylko napisać na jakiej zasadzie działa czujnik ciśnienia CO
    i jak go można ominąć żeby nie wyłanczał się piec gazowy przy niskim ciśnieniu
    wody może wstawić jakiś opornik lub jakieś inne rozwiązanie proszę pamiętać że tylko interesuje mnie odpowiedz na zadane pytanie.

    0
  • #23 15 Lis 2009 17:41
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolego goldboss , wydaje mi się , że nikt z kolegów zajmujących się na codzień serwisowaniem kotłów nie udzieli ci odpowiedzi na to pytanie. Mnie sumienie nie pozwala...

    0
  • #24 15 Lis 2009 21:33
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Ja też to ole..m
    Ale czujnik działa tak: jak jest ciśnienie, to pokazuje, a jak go nie ma to nie pokazuje. To tak z grubsza. Zadowolony?

    0
  • #25 16 Lis 2009 08:43
    Moritouri
    Specjalista - systemy grzewcze

    Kocioł Unico 24-00 produkcji Termet SA ma możliwość wyłączenia komunikatu awarii przy zbyt niskim ciśnieniu wody w układzie CO. Parametr 7

    0
  • #26 16 Lis 2009 22:02
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Moritouri napisał:
    Kocioł Unico 24-00

    To gotowa odpowiedź, ale nie było pytania w jakim kotle można (bez konsekwencji), tylko jak go ominąć w każdym kotle. Tak zrozumiałem.

    0