Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z Beretta Super Kompakt 12/24i

silent2008 26 Aug 2008 23:23 6391 6
    silent2008
    Level 2  
    Witam
    od 5 lat jestem posiadaczem piecyka Beretta Super Kompakt 12/24i a od pewnego czasu posiadaczem kilku problemów z piecem
    1 przepuszczanie gorącej wody do obiegu CO. Ok rok temu czyszczony był zawór "wielofunkcyjny" czy to nadal jest jego wina
    2 kilka razy piec przy próbie włączenia wpadał w mocny rezonans. Pomagało tylko kilkakrotne wałczenie i wyłączenie
    3 głośna praca pieca. poprzedni serwisant wyregulował ją na ok 2 tygodnie przy użyciu młotka ;)
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wydaje mi się ,że bez wymiany zaworu pierwszy z opisanych problemów nie ustąpi.Oczywiście można próbować go znów wyczyścić ale to uratuje sytuację na chwilę.Rezonowanie i głośna praca zapewne spowodowana jest znacznym zakamienieniem wymiennika pierwotnego,lub powietrzem w kotle.Wołaj serwis i kontroluj jego poczynania.
    silent2008
    Level 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Jaki jest mniej więcej koszt wymiany zaworu (materiał + robocizna)? Czy przyczyną może być błędne sterowanie zaworem??
    serwisant73
    Co do ceny tego elementu nie będę się wypowiadał-ostatnio nie spotykałem się z Berettą.Przyczyny takiego stanu rzeczy doszukiwałbym się raczej w jakości wody a nie w sterowaniu.
    ^ToM^
    Level 40  
    Należy odkamienić wymiennik ciepła CUW środkiem do usuwania kamienia z czajników, np. IZO. Miałem podobne problemy. Po usunięciu kamienia - wszystkie problemy ustąpilły. Po prostu zakamieniony wymiennik uniemożliwia prawidłowy pomiar temperatury wody i całe urządzenie głupieje. Przegrzewa, wyłącza/wyłącza, itp.
    Powodzenia!
    serwisant73
    Kamix będzie skuteczniejszy.
    igrzelczyk
    Level 21  
    Zaworu w kompakcie sie nie wymienia co najwyzej jego wklad ew. silownik(bardzo rzadkie)odkamien tylko wymiennik wtorny tzn ten od cwu(mozesz dodlac do co troche srodka uzdatniajacego np fernox) i powinno sie uspokoic