Aparat do tworzenia filmów poklatkowych.
Na pomysł stworzenia urządzenia umożliwiającego robienie filmów poklatkowych wpadłem przy okazji budowy domu. Ponieważ nie często buduje się dom dla siebie, postanowiłem w jakiś sposób uwiecznić etapy budowy. Jednym z pierwszych pomysłów był komputer z dołączoną kamerką internetową ale ze względu na wymagany bardzo długi bezawaryjny czas pracy w trudnych warunkach pomysł nie doczekał się nawet fazy wstępnej.
Kolejnym pomysłem było wykorzystanie taniej cyfrówki i to był strzał w dziesiątkę. Wystarczyło do niej dobudować odpowiednią automatykę sterującą tak aby zdjęcia robiły się automatycznie w określonych warunkach. Ze względu na brak czasu i potrzebę bezawaryjnej pracy wybór padł na przekaźniki przemysłowe.
Założenie było takie aby zdjęcia robiły się automatycznie w określonych godzinach z ustawionym czasem pomiędzy kolejnymi fotkami.
Do realizacji użyłem:

- Aparat fotograficzny BENQ
Wybór odpowiedniego modelu nie był prosty ponieważ aparat musi spełniać pewne kryteria. Jedno z ważniejszych to podtrzymanie ustawień po odłączeniu zasilania! Jest to ważne bo w razie zaniku prądu w sieci, aparatu nie trzeba od nowa konfigurować. Kolejnym ważnym elementem jest obsługa dużych kart (wymagany długi bezobsługowy czas pracy), w przypadku rzeczonego aparatu bez problemu pracuje na karcie SD 4GB. Przy ustawionej rozdzielczości 1MPIX i najwyższej jakości na kartę wchodzi ponad 7tyś zdjęć.
Aparat musiałem rozebrać i dolutować się do switchy załączania aparatu oraz migawki. Udało się to wykonać nie niszcząc niczego tak więc w przyszłości będzie można odzyskać w pełni sprawny aparat.

- Przekaźnik zegarowy. Odpowiada za załączenie automatyki o określonej porze ( w moim przypadku w godzinach 10-22)
- Pierwszy przekaźnik czasowy. Generuje impuls w kilka sekund po załączeniu zasilania i odpowiada za uruchomienie aparatu fotograficznego
Wyłączenie aparatu następuje automatycznie w 5 minut po wykonaniu ostatniego zaplanowanego zdjęcia. (tryb oszczędzania baterii)
- Drugi przekaźnik czasowy. Generuje impulsy co określony czas i wywołuje wykonanie zdjęcia.

- Przód obudowy od kamery przemysłowej (zalety: szczelność i łatwość czyszczenia szybki)

- Grzałka od kamery przemysłowej (przyda się przy pracy w warunkach zimowych, ma wbudowany termostat i automatycznie załącza się gdy spadek temperatury mógłby spowodować oszronienie lub zaparowanie obiektywu i szybki.
- Obudowy elektryczne IP55 (powinny być szczelne, w moim przypadku aparat zamontowany jest na dworze i jest narażony na bezpośrednie działanie deszczu.)

- Trochę kabli, złącz, śrubek.... ogólnie tego co było pod ręką i się nadawało

Do pełni szczęścia potrzebowałem jeszcze zasilacz na napięcie 3V do zasilania aparatu oraz zasilacz 12V do zasilania grzałki podgrzewającej obiektyw i szybkę.

Pierwszy z zasilaczy wykorzystałem od starego aparatu fotograficznego HP. Miał wystarczające parametry 3,3V i 2,5A na wyjściu. Zasilacz został umieszczony w obudowie z aparatem ze względu na duży prąd wymagany do pracy aparatu. Pierwotnie aparat miał być zasilany i sterowany po skrętce ale przy długości skrętki powyżej 1m następował zbyt duży spadek napięcia i aparat pracował niestabilnie.
Drugi zasilacz to zwykły impulsowy zasilacz wtyczkowy 12V 1A od bliżej nieokreślonego urządzenia.
Podsumowanie kosztów urządzenia:
aparat foto + karta 4gb 250PLN
przekaźniki i zegar czasowy 150PLN
obudowy 30pln
Reszta podzespołów z zestawu przydasiów z dolnej szuflady

Przedstawione na zdjęciach urządzenie jest już drugim układem który zrobiłem dla klienta. Układ będzie przez rok robił po 20 zdjęć dziennie przedstawiając zmiany zachodzące w przyrodzie. Jeziorko + trochę mazurskiej przyrody

Na koniec efekty półrocznej pracy urządzenia na mojej budowie

Podsumuje tak: BYŁO WARTO!!! Mam ponad 10 tyś zdjęć (aparat działa nadal i liczba rośnie z każdym dniem:) ) z nich złożony film w jakości HD 1080, Pamiątka pierwszorzędna.
Do złożenia użyłem programu ProShow Gold
Zapewne można było zrobić układ sterujący na jakimś mikroprocesorze ale ze względu na brak czasu spowodowany budową domku zrobiłem z tego co można było szybko i sprawnie złożyć. Efekty można zobaczyć wyżej

--------------
Najnowszy filmik wykonany przy pomocy aparatu

http://youtu.be/eIEiZq6pIC8?hd=1
Cool? Ranking DIY