Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HELUPOWER
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz HELIX wyłącza się , dlaczego ?

27 Sie 2008 09:18 1514 7
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich, mam owy problem. W samochodzie honda civic sedan mam zamontowany wzmacniacz "Helix Dark Blue Two" o mocy 200W RMS, kiedy podpiąłem do niego subwoofer Soling zestaw gra przez chwile i się wyłącza, zapala się kontrolka protection i tyle aż do ponownego wyłączenia i włączenia. Przedtem miałem wzmacniacz Boss-a i było wszystko OK. Doradźcie mi czy mam za mały głośnik do tego wzmacniacza czy cuś. Kabel zasilający wzmacniacz 3mm, kable do suba 2x2,5mm.
  • HELUPOWER
  • Poziom 28  
    zmien kable zasilające do wzmacniacza. 3 mm2 ? to mozesz do radia podpinać. Do tego wzmacniacza powinny być z 8-16mm2, a pozniej jak dalej bedzie sie wylaczal to pomyslimy.
  • HELUPOWER
  • Poziom 2  
    Zrobię tak jak mówisz, jak tylko moja hania wróci od lakiernika

    Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

    W mojej małej mieścince nie ma kabli o takim przekroju, więc jaki kabelek doradzisz z allegro bądź innego serwisu
  • Poziom 2  
    Kabelek zmieniony na 10mm gra dobrze, chodź przy bardzo głębokim i głośnym basie potrafi się wyłączyć, a druga sprawa to taka że w głośniku słyszę pracę silnika, wycieraczek itd., co mam z tym zrobić? można to jakoś zlikwidować?
  • Poziom 29  
    Berni00 napisał:
    Kabelek zmieniony na 10mm gra dobrze, chodź przy bardzo głębokim i głośnym basie potrafi się wyłączyć, a druga sprawa to taka że w głośniku słyszę pracę silnika, wycieraczek itd., co mam z tym zrobić? można to jakoś zlikwidować?


    Masz cos z tego :

    - źle poprowadzona masa ( ze złego miejsca )
    - kiepski kabel sygnałowy ( nie ekranowany ) i zapewne idzie obok kabla zasilajacego

    Rady:

    - sprawdz to co napisałem ...... pusc kable osobno np zasilajacy lewym progiem a sygnalowy prawym.

    Popraw mocowanie kabla masowego lub pociagnij go bezposrednio z aku
  • Poziom 21  
    jak to co napisal Kłosiol nie pomoze to sprawdz ladowanie akumulatora (niedoladowany) bo moze masz tam lipe i brakuje mocy zeby nakarmic wzmaka...
  • Poziom 2  
    Zgadza się, oba kable (sygnałowy i zasilania) idą tym samym progiem, więc puszcze je osobno. Masa jest przykręcona bezpośrednio pod śrubę do karoserii, więc raczej jest dobrze. Co do akumulatora to nigdy nie miałem z nim kłopotów (2 letni). Zaraz zabieram się do kabelków.