Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z AVT2649- sterowanie pilotem.

27 Sie 2008 22:41 713 4
  • Poziom 18  
    Witam.
    Tak jak w temacie, mam problem z tym kitem. Sam sobie wytrawiłem płytkę, kupiłem elementy, złożyłem i... No właśnie i nie działa!
    Po załączeniu układu do zasilania powinna się zaświecić dioda (D3), a nie świeci się...
    Wszystko złożone tak jak w schemacie...
    Jeśli ktoś ma złożony ten kit lub wie co może być nie tak to proszę o pomoc, ewentualnie zdjęcia złożonej płytki (może coś nie tak włożyłem?).
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • Poziom 20  
    Świecić ciągle powinna dioda D2 (po podłączeniu do sieci). Dioda D3 po załączeniu zasilania zaświeca się na chwilę i gaśnie.
  • Poziom 18  
    Kolego Boszax ja o tym wiem...
    świeci mi się tylko dioda podłączona do transformatora tak jak powinna (D2)
    a D3 nawet na chwilę się nie zapala.
    prawidłowość płytki sprawdzona. Więc co to może być ?
  • Poziom 20  
    Czy na wyjściu LM-a jest napięcie 5v? Może to uszkodzony U2 CD4017. Po włączeniu na jego 2 nóżce powinien na chwilę pojawić się stan niski, dzięki temu dioda D3 się zapala, a po chwili stan wysoki i dioda gaśnie. Może gdzieś jest jakieś mikropęknięcie na ścieżce. Najlepiej sprawdź wszystkie połączenia miernikiem cyfrowym, jak chcesz możesz umieścić zdjęcia może coś będzie widać.
  • Poziom 18  
    jutro sprawdzę LM-a, ścieżki sprawdzone miernikiem (wszystko ok)
    jak nie będzie to wina Lm-a lub CD to wrzucę fotki.
    Dzięki za pomoc :)



    Więc tak sprawdziłem LM-a i na jego wyjściu jest 5V
    Co do CD to jak sprawdzać stany ? (pewnie lamerskie pytanie, ale elektronika to moje hobby ;) )
    Mam nadzieje że mnie nikt nie odeśle do jakiejś lektury ;)
    z góry dzięki.