Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Unitra PW 8010 nie działa prawy kanał buczy trafo

guma7107 28 Sie 2008 10:50 7500 11
  • #1 28 Sie 2008 10:50
    guma7107
    Poziom 10  

    Witam, mam wzmacniacz Unitry PW 8010 który miał wyciągnięta końcówkę mocy. Postanowiłem go naprawić wstawić mu nowe radiatory i tranzystory mocy BD243c i BD244c.

    Najpierw zrobiłem mu lewy kanał podłączyłem wszystko świetnie grało, następnie zrobiłem mu pozostały prawy kanał i tutaj zaczął się mój problem po wpięciu głośnika prawy kanał dzieje się taka rzecz trafo zaczyna strasznie buczeć i przygasa znacznie dioda wskaźnika zasilenia. Dzieje sie to nawet gdy jest tylko jeden prawy głośnik wpięty zamieniałem głośniki myślałem ze to wina ich ale nie, myślę że gdzieś jest zwarcie ale mimo to nie wywala bezpieczników. Wspomnę jeszcze że rezystory na płytce odpowiadające na ten kanał są zardzewiałe odchodzi z nich lakier.

    W czym może tkwić problem?

    dołączam zdjęcie

    Wzmacniacz Unitra PW 8010 nie działa prawy kanał buczy trafo

    0 11
  • #2 28 Sie 2008 16:32
    dybas
    Poziom 37  

    Problem tkwi tam, gdzie zwykle. Albo jest zwarcie, albo uszkodzony któryś tranzystor. Zwracam uwagę, że pozostałe tranzystory stopnia mocy też powinny być na radiatorze. Rezystory wyglądają za zardzewiałe. Kanał do przekopania i sprawdzenia.

    0
  • #3 28 Sie 2008 17:39
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Po pierwsze to masz odizolowane tranzystory od radiatora? Bo wydaje mi się że, nie! Po drugie te małe tranzystorki obok peerków do regulacji prądu powinny też dotykać radiatora. Pozostałe nie muszą!

    Jeśli mam rację to nie wiem jakim cudem zagrał jeden kanał.

    0
  • #4 28 Sie 2008 18:03
    guma7107
    Poziom 10  

    Tranzystory, są połączone tak że nie występuje zwarcie, na jednym są dwa 244 a na drugim dwa 243, ze schematu wiem że mają wspólny kolektor i nie będą się zwierać, na pierwszy rzut oka mogło by się tak zdawać właśnie.

    Tranzystory w prawym kanale (złym) są wszystkie sprawdzone i dobre. Teraz sprawdzam wszystkie rezystory jednemu odpadła podczas sprawdzania nóżka przerdzewiał.

    I jeszcze jedna ważna rzecz mierzyłem prąd bazy względem masy tranzystorów sterujących BD139 i BD140 w lewym kanale (dobrym) jest -8v i +8v a w prawym 30v i -30v z tego co wiem powinno być tam 0.6v i -0.6v.

    0
  • #5 28 Sie 2008 18:34
    wojtek2812
    Poziom 22  

    Wymień parę różnicową. Tranzystory w niej powinny miec możliwie zbliżone współczynniki wzmocnienia prądowego

    0
  • #6 28 Sie 2008 19:02
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Coś mi się wydaje że, pogubiłeś się w tych swoich przeróbkach i zrobiłeś gdzieś wielkiego BYKA! A radiatory do masy czasem Ci się nie łączą?
    Tranzystory mają być odizolowane(a nie odwalać partyzantki) i powtarzam tamte małe BC też mają być na radiatorze.

    0
  • #7 28 Sie 2008 20:50
    dybas
    Poziom 37  

    Zaraz padnę ze śmiechu, albo ze złości. Kolego "guma7107" co Ty wyprawiasz? Piszesz, że kolektory tranzystorów mocy są na wspólnym potencjale. To popatrz na schemat. Kolektor NPN-a jest na plusie, a kolektor PNP na minusie zasilania. Tranzystorami sterującymi są T107(T207) -BF257. A BD139 i BD140 tworzą wraz z BD285 i BD286 (u Ciebie są inne, nieważne) układ Darlingtona. Kolega "wojtek2812" też niech nie wyskakuje. Tranzystory wzmacniacza różnicowego ulegną uszkodzeniu w przypadku przebicia tranzystora sterującego. A nawet w takim przypadku efektem będzie brak zrównoważenia się wzmacniacza, ale bez dalszych uszkodzeń. Z ich doborem to prawda. Ale do tego dojdziemy później.

    0
  • #8 28 Sie 2008 21:00
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Dybas On zamontował na wspólnym radiatorze z obu kanałów tranzystory PNP i z obu PNP. Bynajmniej tak to zrozumiałem ale nie ważne i tak odwalił fuszerę.

    0
  • #9 28 Sie 2008 22:40
    guma7107
    Poziom 10  

    Czy ja pisze, że mi bezpieczniki wywala, gdyby kolektory były zwarte rożnymi potencjałami tak by się działo a nie dzieje się. Innego pomysłu na radiator nie miąłem, a to że tranzystory nie są odizolowane a powinny być jest spowodowane tym że nie mam podkładek mikowych i zrobiłem tak jak teraz jest i moim zdaniem jest to zrobione dobrze.
    Czytałem na forum o naprawach tego wzmacniacza i BD139/140 to też tranzystory sterujące. Jeszcze co do tych innych wartości ze schematu BD243/244 to zamienniki BD285/286 już nie produkują i też ten sterujący T107 zamiast - BF257 miałem włożonego BF 457, a w prawym kanale był wylutowany i włożyłem BC211 do obu kanałów, bazujac na informacjach z forum ten typ też będzie działał poprawnie.

    Reasumując przekopałem cały prawy i lewy kanał i okazało sie:

    R239 nóżki miał przerdzewiałe i po dotknięciu w celu pomiaru rozleciał się
    R241/R141 w obu kanałach były błędne wartości 48K zamiast 6,2
    w lewym kanale wogule brakowało R154 wszystko uzupełniłem.
    Brakuje też diod D201/101, R245/145, R257/157 tego narazie nie ruszałem ponieważ "ktoś, albo fabrycznie" jest zrobione tak jak brak czterech kondensatorów C128/129/228/229 otwory sa fabrycznie zacytowane.

    Po tym zabiegu bez końcówek mocy włączyłem wzmacniacz i zmierzyłem napięcia na bazach BD139/140 0,9v i -0,9v wyszło czyli tak jak ma być, wlutowałem końcówki i wzmacniacz gra oba kanały. Troszkę charczy jak podkręci sie wzmocnienie na 4 stopnień ale to wina już kondensatorów, które wymienię w przyszłości.

    "dybas" pisałeś że później zajmiemy sie tymi tranzystorami pary różnicowej i tak

    lewy kanał:
    oryginalne BC416C
    prawy kanał:
    BC557

    0
  • #10 28 Sie 2008 22:47
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    guma7107 napisał:
    nie mam podkładek mikowych i zrobiłem tak jak teraz jest i moim zdaniem jest to zrobione dobrze.
    Jak nie masz to sobie kup. Według Ciebie jest dobrze?! Ale to tylko według Ciebie!

    0
  • #11 28 Sie 2008 23:17
    guma7107
    Poziom 10  

    chciałbym kupić ale nigdzie ich nie dostałem, każdy robi jak uważa, w przyszłości postaram sie o te podkładki i będzie zrobione należycie.

    0
  • #12 29 Sie 2008 16:28
    dybas
    Poziom 37  

    Ale tu nie można robić tak, jak się uważa, tylko według zasad. Podkładki muszą być. Chyba, że dasz osobne radiatory odizolowane od masy. Pamiętaj o przepustach, gdyż nastąpi zwarcie przez śrubę. Tranzystory BD139(140) nie wymagają przepustów (ale przekładek tak). I nie pisz, że nie można ich kupić. Może są problemy z mikowymi, ale silikonowe są wszędzie.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo