Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Studia dzienne praca doswiadczenia kursy itp.

yellowbird 28 Aug 2008 20:56 2001 3
    yellowbird
    Level 2  
    Witam

Mam pytanie, do doświadczonych ludzi w tym temacie.
    Jestem na 3 roku Automatyki na studiach dziennych i chciałbym zacząć rozwijać się zawodowo i zainwestować w Siebie.
    I tu moje pytania:

-Czy jest możliwość rozpoczęcia pracy/praktyk aby sie czegos nauczyc w zawodzie, oczywiscie nie jako automatyk ale cos ala pomoc ?

-Jakie kursy można zacząc robić które pomoga w przyszlej pracy i beda mile widziane przez pracodawców.

Od razu zaznacze ze zalezy mi zeby cos juz zacząc robić konkretnego bo konczac studia i dopiero zaczynajac bede w plecy nie majac zadnego doswiadczenia itp.

Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc
  • Helpful post
    arwit
    Level 27  
    Witam
    Ogólne pytanie to i odpowiedz będzie ogólna, gdyż zależy to od wielu czynników.
    Pierwsza sprawa to zależy, jaki profil działalności posiada firma, w której docelowo chciałbyś pracować np. w firmie, która zajmuje się PLC i DCS kurs z maszyn CNC czy tez robotów przemysłowych nie do końca się sprawdzi. Jeśli firma specjalizuje się w urządzeniach danej firmy to trzeba by rozważyć kursy z urządzeń tej firmy. Itd.
    Oczywiści możesz i ogólniej, zrobić jakiś kurs z PLC, CNC itp. jedynie dla orientacji.
    yellowbird
    Level 2  
    a jak wygląda sprawa z pracą? Czy ktoś z Was zaczynał już w trakcie studiow?

I odnosnie kursow dobrze jest mieć wg mnie szerokie umiejetnosci bo moze sie zdarzyc ze przez jakis czas bedziesz pracował jako projektant i przyda sie autocad pozinej gdzie indziej przyda sie znajomosc sterownikow siemensa itp wiec bardziej pytam jakie kursy posiadacie, slyszalem duzo dobrego o szkoleniach w INTEX

Podsumowujac interesuje mnie:
    - czy ktos juz pracowal w czasie studiow zdobywajac doswiadczenie
    - jakie pomocne papiery wypadaloby zrobic i jakie posiadacie

z góry dziekuje za wypowiedzi i pozdrawiam
    CervantesJ.
    Level 17  
    Właśnie jestem w trakcie przygotowań od obrony pracy dyplomowej - Wojskową Akademię Techniczną wydział Mechatroniki (Zaoczne).
    Generalnie jestem technikiem elektronikiem i od 5 lat pracuję jako elektronik - automatyk.
    3 lata przepracowałem w przemyśle samochodowym i 2 lata w branży wodociągowej.
    Przez 5 lat praktyki zaliczyłem szkolenia:
    Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów (Programowanie robotów ABB)
    MPL Technology (Programowanie PLC Mitsubishi)
    Bosch Rexroth (Programowanie serwonapędów)
    Posiadam certyfikat z AutoCad 2004 PL
    Zaliczyłem szkolenie z systremu wizualizacji procesów Wizcon
    Mam certyfikat z programowania modułów telemetrycznych abmicro
    Uprawnienia SEP do 20kV
    Uprawnienia na urządzenia Ciśnieniowe

Dodatkowo biegle programuję panele operatorskie Beijers electronic serii MAC, PLC Mitsubishi. Programy na roboty ABB piszę po nocach, znam nieco PLC Saia i masa innych urządzeń

Zaliczyłem szkolenia z kompensacji mocy biernej, panele operatorskie GOT1000
    i za każdym razem jak odwiedzam Automaticon to wiem że niewiele wiem.
    W technikum praca dyplomowa na 6, 3 miejsce w konkursie prac dyplomowych.
    Na studiach praca dyplomowa na bardzo dobrze z wyróżnieniem - i co z tego???