Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cinquecento - problem z odpalaniem i drżeniem kierownicy.

Przemol19 29 Aug 2008 00:40 10005 23
    Przemol19
    Level 11  
    Witam, o to mój pierwszy a zarazem pomyślany post...przejdźmy do konkretów.

Rodzice planują naprawę autka (fiat cinquecento 700) - kompleks nieszczęść ale oszczędźmy nerwy.

1 - Zaczął się parę miesięcy temu ...sprzęgło zaczęło się ślizgać jak depnąwszy mu z pod skrzyżowania,co może być przyczyną? czytałem ze tarcz może być wytarta i uszczelniacz może przepuszczać olej. Jeździmy na takim sprzęgle dość długo wiec nie wiem czy czasami nie będzie coś więcej do wymiany - czasami jest tak ze ciągnie dobrze a czasami tak ze z ledwością rusza - przy jeździe pod górkę na trzecim biegu sprzęgło się ślizga jak dodam gazu do podłogi...samochód jest mułowaty i brak mu przyspieszenia a o zrywie np na piasku mogę zapomnieć. Co o tym sadzicie? jakaś przyczyna? nie pytać czemu nie wymieniłem sprzęgła wcześniej - moja odpowiedz jest taka ...samochód jest dzień w dzień potrzebny a ze jako nie pogarszało się ze sprzęgłem to było jeżdżone.

2 - problemy z odpalaniem na zimnym silniku. Rano żeby odpalić to muszę włączyć ssanie i deptać w pedał gazu i tak kilkadziesiąt razy żeby odpalił i nie zgasł. Z takim sposobem zapalam od 1 razu lecz czasami za 2 dopiero. Problem występuje tylko i wyłącznie jak silnik jest zimny albo ostygnie. Gdy próbuje zapalić bez tych czynności co wyżej napisałem to silnik gaśnie za każdym razem i odpali za może 10 razem na ssaniu jedynie. Obroty silnika są bardzo falujące,gdy uda mi się odpalić bez sposobu to po 2-3 sek obroty silnika spadają i gaśnie. Gdy odpalam z sposobem to muszę pulsować pedałem gazu aż do rozgrzania silnika - jak już wspomniałem silnik próbuje zgasnąć. Po odpaleniu - po jakiś 5 min silnik odpala od 1 razu i przy jeździe nie ma problemów. Już tak się robi jak zakupiłem autko - rok czasu. Znajomi mówili ze może być problemem przebicie na elektryce i mam wymienić świecę jak i przewody ew. cewkę. - mechanik którym tylko doradzałem się powiedział ze problem może powodować gaźnik lub pompka paliwa. - gaźnik został wymieniony na nowy - po regeneracji ...pompka nowa. Problem jak został tak został.

3 - drżenie kierownicy podczas jazdy - przy 50 - 70 km/h drży kierownica i to szczególnie w tych prędkościach jakich podałem...przy niższych pred. drżenie jest mało wyczuwalne ale wzrasta wraz z wzrostem prędkości i samochód zjeżdża w prawo po puszczeniu kierownicy - myślę ze problemem może być złe wyważenie kół ? lecz problem zauważyłem dopiero tydz temu i trwa do dziś.

Proszę o rozważenie powyższych problemów i doradzenie mi co może być problemem lub co może powodować problem.
    Zbych034
    Level 39  
    Sprzęgło zapewne do wymiany, może i docisk.
    Jak samochód ma trochę przebiegu może popatrz na początek na kable do świec i wymień świece.
    Koła na początek do wyważenia.
    Przemol19
    Level 11  
    hm sprzęgło zakupione firmy STATIM, mógłby ktoś zapodać link na allegro do uszczelniacza na wałek (od strony sprzęgła) - chce być pewny przy wymianie sprzęgła ze nie będzie trzeba znowu rozbierać jeśli przepuszcza olej.

Dziś miałem kolejny problem ze spryskiwaczem - przedniej szyby...płyn był a nie lało - złączka się zatkała, musiałem rozebrać i przeczyścić. Ale to już pomińmy.

Prawdopodobnie za tydzień zaprowadzę do mechanika na to sprzęgło i jeśli będzie trzeba to zakupie nowe kable i świece , myślałem o komplecie NKG ?

a może BRISK ? lub CHAMPION...jakie będą najlepsze?
    maszan
    Level 25  
    A czemu nie probujesz wpierw wyregulowac sprzegla?Jak bierze pedal? Jesli wysoko pod sam koniec skoku to wystarczy poluzowac nakretke na lince przy lapie sprzegla...pedal zacznie brac nizej i ustanie slizganie... no chyba ze sprzeglo ma faktycznie padake czyt. jest starte to regulacja juz nie pomoze
    Co do swiec nie polecam BRISK
    MARR
    Level 17  
    Tak jak pisał kolega Zbych034 ,
    ja w sprawie kół doradze jeszcze sprawdzenie luzu na kolumnie kierowniczej i końcówki drążków .
    wojtasdm
    Level 27  
    Witaj!
    ad.1.1 Sprzęgło, docisk, zaślepka... kupa kosztownej roboty.

ad.2. JAKI GAŹNIK??? Podstawowe pytanie w 700, jak AISAN, to do przeglądu, a najlepiej wymiany wszystkie wężyki od podciśnień, do sprawdzenia zawory dwu i trójdrożny, czujnik temperatury...

ad.3. Tak jest, najpierw gumy do przeglądu i koła do wyważenia, potem też luzy, drążki...
    Przemol19
    Level 11  
    gaźnik - polski zwykły , czujnik temperatury jest zwalony ;/ tzn po zimie przerwał sie przewód, połączyłem - dosztukowałem drugi przewód ale coś źle pokazuje bo w lato ledwo wskazówka odstawała od Początka skali.

a więc tak : zaprowadzę do mechanika i niech wymieni mi to sprzęgło (kompletne) z dociskiem i łożyskiem + ew. uszczelniacz na wałku.

zmienię przewody wysokiego napięcia na CHAMPION + świece CHAMPION (RN9YC)

gaźnik był regulowany u mechanika i sprawował sie dobrze. W zimę problem z odpalaniem wzrasta - tak jakby silnik był ciężki i nie chciał pracować lecz silnik był wymieniany na inny - problem został jednak. Przypuszczam również ze powodem może być łożysko na alternatorze? może jest zimne i nie chce hulać jak powinno i to zatrzymuje silnik lecz mogę się mylić... - dokształcam się w dziedzinie mechanika lecz mam zaledwie 19 lat i moje doświadczenie z samochodami i ogólnie z mechaniką dopiero przyswajam. Proszę o wyrozumienie.
    klimosz
    Level 18  
    Polskie fiaty lubią Polskie świece :D Iskry-polecam...:idea:

pozdrawiam Janusz
    harnasx
    Level 22  
    ze sprzegłem już wiesz co zrobić

kalbe nie zaszkodzą świece też nie (również polecam Iskrę - na Boschu nie chciało cholerstwo jeździć a na Iskrze hulało) - ale to raczej nie powoduje tego problemu z odpalaniem - stawiałbym na gaźnik (troche to wygląda jakby to twoje ssanie wogóle nie działało) sprawdz na pierwszy ogień czy jak pociągasz za dzwignię porusza sie dzwignia w gaźniku - a potem gaźnik do przeglądu.

koła też już wiesz
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Co do drżenia kierownicy - obawiam się że to pojawiła się standardowa usterka CC700 - zużyte prowadnice tzw. kamieni półosi. Naprawa dość kosztowna.
    Przemol19
    Level 11  
    aktualnie chodzi na świecach jakiś japońcach z tego co pamiętam.

ssanie działa - obroty sie zwiększają ale z czasem samochód gaśnie (po 2-3 sek) tak jakbym odciął mu paliwo - i tutaj się nasuwa myśl czy pompka chodzi jak jest zimna. Linka była wymieniana na nową od ssania. A jak jest samochód zimny to nie da się ruszyć z ssania nawet jak już chodzi w miarę stabilnie. Musze odczekać parę min. żebym mógł jechać normalnie bez szarpania.

Co do drżenia kierownicy - sprawdzę dziś stan kół i zrobię. jakieś foto może
    Przemol19
    Level 11  
    Sprawdziłem stan felg przednich :

lewa felga :

prawa felga :

i co wy na to ?czy to możne być przyczyną bicia/drżenia kierownicy ?
    harnasx
    Level 22  
    Są lekko pogięte - ale to nie powinno podowować duzych drgań przy 70km/h - chyba że są/jest dodatkowo krzywa - co trzeba sprawdzić na wyważarce - bo widzę po ciężarkach że dawno to nie było robione :)
    Ale widac również że było coś robine z półosiami/przegubami? co tam wymieniałeś? i czy to nie po tym zabiegu się to pojawiło?
    diodaelektroda
    Level 14  
    Co do gaźnika to odkręć filtr powietrza, zaciag ssanie i zobacz czy zamyka sie przepustnica ssania. To wyglada na brak wzbogacania mieszanki przy odpalaniu, jak naciskasz szybko pedał gazu przy odpalaniu to z pompki przyspieszającej wtryskuje się dodatkowa ilość paliwa, jak zaciagasz ssanie to obroty sa wysokie po jednocześnie otwiera sie przpustnica mieszanki, tam jest taki plastikowy zaczep łączący oś przepustnicy z dźwignią i on sie zużywa , nie wiem czy da sie dokupić ale można sobie zrobic samemu.
    Przemol19
    Level 11  
    koła były robione z rok temu z tego co pamiętam. Dużych drgań nie ma ale lekkie jednak są lecz znosi samochód w prawo ;/ . Dziś nie wypada ale jutro sprawdzę stan okładzin jak i również stan tarcz. Niedługo sprawdzę stan tej przepustnicy. Pomyślałem o drganiu i na myśl podeszły mi te tarcze jak i również amortyzatory. Za 2h będę wiedział :)

EDIT : co do pytań związanych z ''grzebaniem'' w okolicy kół, to tak zmieniane były przeguby :) z jakiś miesiąc temu.
    Przemol19
    Level 11  
    Sprawdziłem stan przepustnicy i po wyjęciu filtra pozycja w jaką znajdowała się przepustnica była następująca :

zauważyłem również że brakuje jakiejś gumy lub połączenia z czymś. O to fotka

sprawdzałem również czy przepustnica się rusza. Zauważyłem jednak że chodzi ona lekko.
    harnasx
    Level 22  
    Kolego ze znajomością budowy samochodu to u Ciebie nienajlepiej! To co zfotografowałeś to nie przepustnica (no może jest to przepustnica ALE NIE TA o którą sie rozchodzi!)
    1 To coś odpowiada za kierowanie powietrzem do filtra w zależności od jego temperatury i nie będzie mieć żadnego wpływu na uruchomienie zimnego silnika - ale bedzie mieć wpływ na dalszą jazdę - będzie to kulawa jazda bo brakuję u Ciebie przwodu ssącego który biegnie do "dwururki" wydechu a konkretnie do osłony/obudowy która jest zamontowana na jednej z rur (nazwijmy to) kolektora wydechowego - cholerstwo permamentnie rdzewieje i odpada a bez tego jazda jest uciązliwa (jest kilka postów na forum o tym).

2 Przepustnica ssania znajduje sie w gażniku - żeby się do niej dobrać musisz odkręcic (pisząc obrazowo) to czarne kolanko przykręcone "od góry" do gaźnika na dwie sruby M6 ("kolanko" jest połączone gumowym przewodem właśnie z filtrem powietrza)

Mam nadzieję ze jasno to napisałem.
    Przemol19
    Level 11  
    Przepraszam, źle zinterpretowałem odpowiedź.

Poprawiam się :

odkręciłem ten plastik co jest na gaźniku i zrobiłem zaraz foto:

trochę tutaj brudno ;/

przepustnica ani ta wierzchnia ani ta dolna się nie rusza przy zaciąganiu linki ssania, i tu mnie dziwi ?

oby dwie komory otwierają się dopiero po zaciągnięciu linki gazu , pierwsza komora do połowy gazu i oby dwie od połowy do końca gazu

EDIT : a i co do dłuższej jazdy to hm nie mam jakiś zbytnich problemów z jazdą, tzw. kulawą jazdą.

A te przepustnice to mam sprawdzac na odpalonym ?
    harnasx
    Level 22  
    chodzi o tą górną przepustnice - tą która na fotce jest otwarta - po zaciągnięciu ssania też jest otwarta?

nie ma znaczenia w CC czy robisz to na uruchomionym silniku czy nie
    5h00t3r
    Level 12  
    Nie wiem jak w cc700 ale kiedyś miałem 126 bis. Podobny silnik. Poszukaj takiej cienkiej rureczki gumowej wychodzącej od gaźnika. To może być przyspieszacz zapłonu(???) takie coś co ciśnieniowo ustawia wyprzedzenie zapłonu. U mnie znajdowało się przy aparacie zapłonowym. Jeśli ta rureczka jest pęknięta lub co gorsze jej nie ma to może być przyczyną.
    Przemol19
    Level 11  
    po zaciągnięciu ssania jest ona otwarta - nie ma znaczenia czy z ssaniem czy bez. Jutro sprawdzę, znaczy poszukam tej rurki.

Co może być przyczyną nie cofającej się samoczynnie linki ssania?
    harnasx
    Level 22  
    No ale kolego co masz więcej szukać - jak zaciągniesz ssanie to te górne przepustnice mają się przymykać - sprawdz dzwigienki przy gażniku, znajdź przyczynę dlaczego przepustnice się nie przymykają i masz problem rozwiązany.
    Przemol19
    Level 11  
    no wiec nie ma tej dźwigienki tak jak widać na foto,powinna sie znajdować na lewej stronie osi przepustnicy. W wolnym czasie przejade sie na szrot i zobacze czy mozna kupić cos takiego

Drżenie kierownicy zlikwidowane - kupiłem nowe opony i wraz z nimi zostały wyprostowane i dokładnie wyważone felgi
    lampa146
    Level 10  
    piszę tak jak by ktoś miał ten sam problem brakuje tam dźwigni która łączy te klapki i dźwignie od ssania po prostu nie zamyka mu dopływu powietrza