Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

potrz[e]buje schematu do Eberspacher D5W

omed 27 Feb 2004 18:30 62560 43
    omed
    Level 14  
    wodne ogrzewanie postojowe jest z1987r do sterowania służy coś co przypomina zwykły budzik
    [h]
    junak
    Level 17  
    mam schemat ale do D5WS,chyba jest nowszy.
    omed
    Level 14  
    Czy na tym schemacie jest sterowanie manualne czy elektroniczne tj.piloty,itp.
    WFZ
    Level 2  
    Pliki dotyczą ogrzewania postojowego Eberspacher (eberspaecher) Hydronic : B5WS / D5WS 12V / D5WS 24V.
    Opis w języku norweskim.
    Na samym dole schematy połączeń. Rówinież dla zegarka, pilota itp.
    W treści opis jak rozmontować to urządzenie do 1 śrubki - krok po kroku.
    oraz jak połączyć rurki itp.

Polecam
    omed
    Level 14  
    te pliki do eberspacher wersia po 1993r .Budowa wewnęczna podobna ale elektryka nie pasuje (oprócz pompy paliwa i c-temp)a to po szwecku.
    WFZ
    Level 2  
    Witam

Niech Pan wybaczy ale jekbym wiedział, że to nowa wersja to bym napisał.
    Nie jestem specjalistą od eberspaecher więc nie mam technicznych informacji odnośnie rocznika.

Sądzę, że znajdą się i tacy co im te schematy pomogą w wykonaniu kabli.
    jan.kluska
    Level 11  
    poszukuje schematu do wersji D5W Z wyjscie to 8 przewodow. jak to podlaczyc ? prosze o sugestie. Jeskli ktos ma schemat to prosze >> jkluska(malpa)q2.pl

Jan
    mm32
    Level 15  
    Przepraszam,że podpinam się pod czyjś temat, ale potrzebuję schematu interfejsu diagnostycznego współpracującego z programem kd 2000 firmy Eberspaecher(diagnoza urządzeń grzewczych tej firmy).
    stmawp
    Level 2  
    mam dokumentacje dla D9W w języku angielskim.
    Potrzebuję informacji na temat tego typu podgrzewaczy od osoby która już eksploatowała to urządzenie.
    Za pomoc piękne dzięki stma(malpa)wp.pl
    tolu
    Level 11  
    Witam. Ja również ostatnio "walczę" z D5W Z, mam taki zamontowany w samochodzie. Włącza się tylko do dogrzewania sil nika 1,9 TDI, ale chcę przerobić go na ogrzewanie postojowe. Czy ktoś może określić jakie sygnały trzeba podać na 8-pinowe gniazdo w ogrzewaniu, by go uruchomić. Mam również instrukcję do D5WS w pdf, ale po rusku. Możemy wymienić opinie.
    sp9svn
    Level 20  
    Witam, tolu w załączeniu masz dokumentację do D5WZ. Jeżeli chcesz aby twój dogrzewacz działał jako ogrzewanie masz dwa warianty do wyboru:
    - serwis Eberspaechera - montaż specjalizowanego układu rozszerzającego dogrzewacz do ogrzewania. Zestaw taki wyposażony jest w prostą elektronikę, zegar sterujący i pompę obiegową wody, ew. zdalne sterowanie.
    - samemu zrobić rozszerzenie: powinno takie urządzenie wykonywać następujące funkcje:
    -- po wyłączeniu dogrzewacza podtrzymać pracę pompy obiegowej wody przez conajmniej 120sek, oczywiście pompa ta powinna zostać załączona zaraz po uruchomieniu pieca. Jest to funkcja konieczna dla zapewnienia bezpieczeństwa pracy urządzenia, jego żywotności i zabezpieczenia układu przed zapowietrzeniem w szczególnych przypadkach.
    -- uruchomić pracę dmuchawy wnętrza pojazdu ze zwłoką, najlepiej w funkcji temperatury. Ja to zawsze ustalam na poziomie 30~35 st, ew. opóźnić czasowo o około 100 - 250sek od załączenia ogrzewania - zależy jaki duży jest układ chłodzenia. Ta funkcja to oszcędność - no bo po co wtłaczać do samochodu zimne powietrze.
    -- całą tą imprezę musisz czymś włączać, jakiś zegar, sterownie radiowe lub gsm

Spotkałem podłączenia dogrzewacza jako ogrzewanie w sposób dość prosty, mianowicie spod kasety sterującej wyciągnięto dodatkowy przewód podłączony do dmuchawy spalania a nim uruchamiano za pośrednictwem przekaźnika(8V) pompę obiegową. Ponieważ jak każdy piec dogrzewacz realizuje po wyłączeniu tzw wybieg czyli chłodzenie. Tego rozwiązania nie stosuję i nie polecam.
    Pozdrawiam
    Attachments:
    tolu
    Level 11  
    Dzięki za odp. dużo mi to wyjaśniło.
    Jeszcze jedno mnie dręczy- producent podaje moc cieplną 5kW lub 2,4kW dla tego samego urządzenia (D5WZ), co reguluje tę wartość ? Czy sterownik palnika ? czy może użytkownik przez złącze elektryczne ogrzewacza ?
    sp9svn
    Level 20  
    Witam, jest moc pełna i częściowa (praca regulowana) i zależy od temperatury płynu chłodzącego zmierzonego przez piec (czujnik, a dokładnie dwa zabudowane na płaszczu wodnym). Wykres pracy powinien być w załączniku.
    Pozdrawiam
    idoll
    Level 13  
    witam
    tak sobie czytam i czyta poco tyle meki
    wystarczy d+ podłaczyc do+ zamontowac pompe wody
    wysterowac wentylator i włacznik i jest ciepło
    dla bajery sterowanie pilotem i przed praca w domku kawa a eberek grzeje nam autko do pracy
    pozdrawiam
    furman11
    Level 11  
    Poszukuję schematu w ludzkim języku do Hydronic B4W SC może ktos ma, bo koleś dołozył mi do autka wszystko w proszku. Mam jeszcze pytanie, czy pompa wodna w tym modelu jest osobno, czy wbudowana. To samo tyczy sie pompy paliwa.
    mm32
    Level 15  
    Pompa wodna w środku,pompa paliwa na zewnątrz.Co to znaczy w 'ludzkim języku'?
    serfboy
    Level 1  
    mam pytanko jak każdy tutaj czy ma ktoś instrukcje obsługi do HYDRONIC D5W S
    hihraczek
    Level 1  
    potrzebuje schemat do D5WZ bo mam tam dwie wtyczki jedna na 8 pinów druga na 4 i w tej na 4 nie wiem co podłączyć....
    Lokfuhrer
    Level 1  
    Ja mam problem KUPIŁE używane EBERSPAECHER HYDRONIC II. Jak to podłączyć by to zadziałało. Gdzie to zamocować w Mondeo I?
    kokos155
    Level 11  
    witam ja rowniez posiadam HYDRONIC, MA KTOS MOZE INSTRUKCJE OBSLUGI TEGO URZADZENIA Z POZYCJI ZEGARA ?I DRUGIE PYTANIE-CZEMU urzadzenie pracuje(grzeje uklad ) a dmuchana sie nie wlacza? dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
    mt69
    Level 12  
    Z pewnością się przyda. Opis, schematy, kody, instrukcja naprawy - po polsku
    enjoy83
    Level 10  
    Witam! Mam takie dość dziwne pytanko, posiadam Hydronic-a B5WSC, jak sama nazwa wskazuj jest ono na benzynę, wszystko gra i nie mam z nim zmartwień, lecz nurtuje mnie pytanie. Co by się stało gdybym zamiast benzyny użył oleju napędowego? pompa paliwa jest uniwersalna, wiec by wytrzymała, przewody i piec zdaje mi się, że też, jedynie może było by gorzej z zapłonem, ale czy na pewno? Jak ktoś zna się na tym dobrze może zna różnice konstrukcyjne obu pieców. Może wystarczy wymiana samego panela elektroniki?

Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]:

Witam mam jeszcze jedno pytanie, wie może gdzie wpiąć eberspachera w climatronik we vectrze B?
    jasiu8206
    Level 2  
    WFZ wrote:
    Pliki dotyczą ogrzewania postojowego Eberspacher (eberspaecher) Hydronic : B5WS / D5WS 12V / D5WS 24V.
    Opis w języku norweskim.
    Na samym dole schematy połączeń. Rówinież dla zegarka, pilota itp.
    W treści opis jak rozmontować to urządzenie do 1 śrubki - krok po kroku.
    oraz jak połączyć rurki itp.

Polecam

ja dokładam ten sam plik przetłumaczony na jezyk angielski. troche bardziej przystepny niz szwedzki:)
    albert_slask
    Level 11  
    Witam,

Mam duży problem ale związany z tematem.

W moim VW T4 MultiVan nie działa dogrzewacz. Dogrzewacz ktoś przerobił na ogrzewanie postojowe. Piec D3W. Jest zegar i zdalne sterowanie. Do niedawna jeszcze włączał się nawiew - ostatnio przestał...
    POMOCY!
    Skoro uszkodzony piec (i może jeszcze coś) to chciałbym go wymienić na D5W. Jakie pułapki czekają na mnie? Jaka jest różnica między D5W a D5WZ a D5WS ???

Poza tym szukam kogoś ze śląska co się na tym zna, poprstu fachowca, który wymontuje, zamontuje stwierdzi co jeszcze... Ale kogoś solidnego.

Życzę Szczęśliwego Nowego Roku AD 2009!!!
    albert_slask
    Level 11  
    No cóż temat pozostał bez odpowiedzi forum... :(

Nabyłem drogą kupna używane D5WZ i zobaczymy co będzie.

Jednak ciągle szukam dobrego mechanika/warsztatu, który podjąłby się wymiany, diagnozy itd. - śląsk, może ktoś zna?

Pozdrowienia.
    skylark
    Level 25  
    Solidna firma HVAC w Gliwicach w ogrzewaniach Webasto, co do Hydronica.... chyba też się zajmują.
    Na pewno dobra jest All Happy w Krakowie.
    Bogumił1958
    Level 11  
    Podepnę się do tematu. W moim Galaxy 1.9TDI wszystko działało do ok 1/2 miesiąca temu. Mam zainstalowany dogrzewacz i sterowanie do postojowego ogrzewania z zegarem ręcznym tzn ustawiam godzinę włączenia lub czas 60 minut. Wszystko się uruchamia tzn dogrzewacz chodzi a jedyny ale jakże ważny mankament to to ,że nie działa dmuchawa. Jak włączę zapłon dmuchawa działa a bez zapłonu nie. Bardzo proszę o sugestie co się narobiło??