Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Proxim Orinoco + Netgear WGR614v7 - ubija polaczenie.

Marlena80 29 Sie 2008 10:17 982 3
  • #1 29 Sie 2008 10:17
    Marlena80
    Poziom 10  

    Witam. Router wifi ma podlaczony tylko jeden komputer kablem. 3 inne z kartami intel dzialaja na wifi bez problemu.
    Wszystkie sprzety sa w dosc malym domu.
    Moj laptop na Proxim Orinoco Gold + pigtail + antena uda yagi +19dBi w odleglosci 3m od routera, lecz pietrzo nizej, sygnal przebija podloge.

    sila sygnalu -84dBm, czasem dobija to -72dBm
    szum -94dBm

    Internet dziala bez problemu, lecz gdy chce wyslac duzego maila to polaczenie jest tracone, tak samo torrent, i kazdy spory plik ktory wysylam, nawet wysylanie obrazu przez skype zwieksza czestotliwosc padniec.

    Prosze o pomoc. M

    0 3
  • #2 29 Sie 2008 10:47
    mpn103
    Poziom 34  

    Czy ta podłoga jest z ołowiu?

    Jest o wiele za słaby sygnał.
    Coś na pewno jest źle wykonane.

    Karta Proxim ma swoją wbudowaną antenę, czy na niej sygnał jest gorszy niż na yagi?

    0
  • #3 29 Sie 2008 14:40
    Marlena80
    Poziom 10  

    W zasadzie czy jest podlaczona czy nie, to nie ma zadnego znaczenia, po sygnal pozostaje taki sam.

    Pozdrawiam M

    0
  • #4 29 Sie 2008 22:15
    mpn103
    Poziom 34  

    Właściwie Netgear nie jest za dobrą firmą produkującą sprzęt LAN.
    Tor radiowy także ma nie za mocny.

    Jakiej prędkości masz połączenie?
    tzn. czy jest to 11Mb/s czy 54Mb/s.

    Jeśli 54Mb/s to spróbuj w konfiguracji routera zmienić ustawienie z trybu G na B.
    Zmień kanał na 7 gdyż na tym kanale najlepiej stroją te małe antenki.

    0