Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyświetlacz opel astra II nie ma podświetlania

Przemek22tex 30 Aug 2008 11:26 11628 10
  • #1
    Przemek22tex
    Level 14  
    Witam.Kupiłem opla astrę II i nie było radia w nim założyłem swoje radio , ale chce żeby ten wyświetlacz co jest orginalnie pokazywał chociaż godzinę i datę. Jak dobrze się przyglądne to pokazuje ale nie mam podświetlania. Przypuszczam że do tej trzeciej kostki powinno iść jakieś zasilanie tylko na które piny?Znalazłem tą stronę: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/opeldisp.htm
    i mam ta pierwszą kostkę.Gdzie się podpiąć żeby podświetlanie działało?
  • #2
    jacekk232
    Level 17  
    Jak miałem Corse to podświetlanie działało bez radia i bez podłączania czegokolwiek do tej kostki. Teraz mam Astrę I i jest tak samo. Na moje to sprawdź żaróweczki czy są całe.
  • #3
    michu28uk
    Level 10  
    Witam.A ja mam podobny problem.Opel Astra (vauxhall ) ,Zegarek nie dzialał ,zamówiłem nowy zegarek, po odłączeniu pokazuje date ,godzine,temeperature.ale nie ma podświetlania(żarówki nowe) ,otworzyłem cały środkowy panel aby dostać sie do przewodów,podłączenia są wporządku,lecz jeden kabel który idzie OD wtyczki z tyły zegarka z czarna małą płaską wtyczką zwisał sobie lużny,nie mam pojęcia z kad się odlączył ( 3 kable -czarny brązowy i szary) dołączam zdjęcie ,znalazłem ta wtyczke w okolicach pedału hamulca,dodam ze to auto w wersji angielskiej ,kierownica po prawej stronie.automatyczna skrzynia biegów, rocznik 1999 ,astra estate.prosze o pomoc,gdzie ta wtyczka ma byc podłączona,lub moze jest mozliwsc, odciecia wtyczki i podlaczenia kabli w kostke od radia. ktore kolory ,gdzie podlaczyc,pozdrawiam.:cry:
  • #4
    Przemek22tex
    Level 14  
    Zobacz kolego czy za pedałem hamulca nie masz wyłącznika krańcowego.To może być kostka z niego.Po odpaleniu i dopiero jak wciśniesz hamulec i puścisz to dopiero możesz jechać. Ale jeśli takiego problemu nie masz to może być nawet od jakiejś lampki co podświetla stopy przy otwarciu drzwi.
  • #5
    michu28uk
    Level 10  
    Dziekuje drogi KOLEGO za odpowiedz,ale ta kostka ktora znalazlem, te 3 kabelki o ktorych pisalem wczesniej, ida do kostki ktora jest wpieta w zegarek, sprawdzalem to i na 100% to kabelki od zegarka, wszystko inne dziala bez zarzutow.hamulec tez jest ok,swiatla wszytkie dzialaja dobrze.pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
  • #6
    Przemek22tex
    Level 14  
    hmmm. kolego najprostrzym sposobem to sprawdź tak:Podłącz miernik do tej kostki i ustaw na piszczałkę, jeśli zacznie piszczeć na którychś z tych styków to zostaw miernik i wyjmij żarówki.Jeśli przestanie piszczeć czyli straci przejście przez żarówkę to podłącz w te miejsce +12v i będą świeciły.Sprawdź tylko czy nie mają wspólnej masy z resztą zegarka.Żeby nie podać plusa na masę.
  • #7
    emeryt2
    Level 42  
    Gdy <piszczałka > trafisz na 12 V , to bedzie po przyrządzie.
  • #8
    michu28uk
    Level 10  
    ok,dajmy spokoj z ta piszczalka i miernikami ... trzy kable ,czarny ,brazowy ,szary... te kolory chyba cos konkretnego oznaczaja???czy one nie maja nic wspolnego z kablami od radia ???jezeli macie jakis schemat kostki ktora wchodzi w zegarek to prosze o fotke lub linka,, moze sam rozgryze te kolory ,na zegarku widac ze czas ,data i temp dziala..brak tylko podswietlania ....
  • #9
    Przemek22tex
    Level 14  
    Mój kolega miał taki problem że jak zmienił radio z oryginalnego na jakieś inne to też mu znikło podświetlanie zegarka i okazało się że ta kość była w radiu i z niego szło napięcie na podświetlanie. Bo były takie radia że nie musiałeś go wcale załączać żeby świeciły guziki.Ps.Ja miałem tan problem też z oryginalnym radiem w fordzie.

    Podaj napięcie +12V na brązowy a czarny do masy. i zobacz musi zaświecić.
  • #10
    michu28uk
    Level 10  
    i nadal nie mam rozwiazania mojego problemu ... gdzie podlaczyc te 3 przewody ??? lub moze ktos wie gdzie mam wpiac ta kostke ,ktora widac na zdjeciu wyzej,prosze o pomoc.
  • #11
    michu28uk
    Level 10  
    Witam ponownie.Jednak rozwiązałem mój problem z wyswietlaczem (zegarkiem) w Astrze..a mianowicie sie okazalo,ze ta wtyczka jest od czegos innego..innego w tym sensie,ze kable ktore sa produkowane do okablowania auta ,sa zrobione w ten sposob ze wiazka przewodow ma wtyczki ,ktore wykorzystywane sa w zaleznosci od modelu auta,podobno mozna znalezc w aucie wiecej takich (luznych) wtyczek.
    Ale wracajac do zegarka, zakupilem nowy jak pisalem wczesniej,co sie pozniej okazalo,wadliwy, wrocilem do starego zegarka,kupilem nowe zarowki , wlaczylem i dziala...... :D hmmm to poprostu byly spalone zarowki, Taka mala uwaga z mojej strony..przed wymiana zarowek koniecznie wypnijcie zegarek z wtyczki,zmieniac zarowki na odlaczonym calkowicie zegarku.
    Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow Opla (Vauxhall-a )