Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis 5511 STP, brak obrazu, fonia OK

Byk_taurus 30 Sie 2008 16:21 1917 4
  • #1 30 Sie 2008 16:21
    Byk_taurus
    Poziom 2  

    Witam

    Telewizor Elemis 5511 STP, brak obrazu przy prawidłowym dźwięku i prawidłowym działaniu reszty (przełączanie itp.). Napięcia po stronie wtórnej prawidłowe, po wyjęciu T509 i obciążeniu 60W żarówką prawidłowe. Wymienione wszystkie elementy zasilacza, tranzystory T508 i T509, zamontowany trafo TVL108/5 (poprzedni trafo HG52012P z p.11 i 9do regulacji prądu kineskopu), wymienione kondensatory w okolicy trafopowielacza jak również elektrolity po stronie wtórnej trafo.zasilającego . Napięcia na płytkę wzmacniaczy wizyjnych z TDA3505 p.1,3 i 5 zaniżone o połowę. Nie jestem serwisantem, naprawiałem ten TV 14 razy zawsze po strzałach czy to na płytce wzmacniaczy, czy też w kineskopie. W tym TV MET2050 został wymieniony po uszkodzeniu na MET2046 i pracował kilka lat. Napięcia na nóżkach TDA8305 oprócz 3,4 i 26 nieprawidłowe (brak pracy trafopowielacza). Proszę o sugestię najbardziej prawdopodobnej usterki (posiadam tylko prosty miernik).

    0 4
  • #2 30 Sie 2008 20:15
    mietostasiek2
    Poziom 16  

    Witaj BYK _TAURUS skoro niema nic prócz multimetru to sprawdż aplikacje TDA8305 (GOGLE -PDF-ZASILANIE) i bez zastanowienia jak masz oczywiscie TDA83O5 podstawiaj z niego wychodzą impulsy sterujace linią ,mógł paść wiem to z doświadczenia z TV PHILIPS.Pozdrawiam.

    0
  • #3 31 Sie 2008 10:25
    LeDy
    Poziom 43  

    Podaj napięcia na T 508, 509, C577, n. 7, 8, 9 US501..

    0
  • #4 31 Sie 2008 13:04
    Byk_taurus
    Poziom 2  

    Dzięki za odzew

    T508 - B=0, C=15,9V
    T509 - B=0, C=124,4V
    C577 = 124,4V (brak obciążenia)
    US501 - n.7=10,8V, n.8=5,43V, n9=5,43V

    0
  • #5 31 Sie 2008 18:33
    LeDy
    Poziom 43  

    Brak sterowania T 508. Możliwy TDA.

    0