Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki głośnik nisko tonowy kupić do do kolumny Wharfedale SVP

mateuszf190 30 Aug 2008 21:44 6478 20
    mateuszf190
    Level 11  
    Witam poczebuje jakiś dobry głośnik nisko tonowy za 230zł
    do tej kolumny Wharfedale SVP-15 jaki proponujecie głośnik tak zeby nadal ta kolumna miała moc 200W RMS 8oham

User removed account
    User removed account  
    mateuszf190
    Level 11  
    Olginalny głośnik to Wharfedale D-570 jest on na drugim zdjęciu
    czy kupić olginaly ale gdzie go mogę kapic jakaś stronka po ja nie nogę znaleźć.
    a druga kolumna tak jak mówisz jest cała
    Hefajstos
    Level 35  
    Moim zdaniem masz dwie opcje:

- naprawa oryginalnego głośnika - możliwa jeżeli jeszcze go masz; napisz co się z nim stało, że chcesz wymieniać
    - sprzedaż tej pojedyńczej sprawnej sztuki (i ew. dorzucenie tej uszkodzonej jako gratisu). jest spora szansa, że ktoś kupi go jako część zamienną albo do odsłuchu. w końcu może jest ktoś komu się też zepsuła jedna sztuka
    i następnie kupienie pary czegoś innego - np. Gamma 15, Truvox 1525. 1525e, 1530, itp - wybór konkretnego modelu, to już temat na dalszą dyskusję

--
    pozdrawiam
    Hefi
    mateuszf190
    Level 11  
    Głośnik sie spalił po prostu
    a sprzedam ich nie sprzedam po do pamiątka po koledze który sie zabił na motorze i na prawdę mi zależy na ich naprawie
    a po prostu bym chciał kupić nowy głośnik nisko tonowy
    znalazłem takie który by naj lepiej by grał w tej skrzyni i zeby nie uszkodzić zwrotnicy

http://www.dexon.pl/sklep/index.php?p436,glosnik-drb-15-200-01-8

http://www.mdm-system.pl/product-pol-3225-Glosnik-P15100C.html

http://www.totu.pl/cena/2515746-glosnik-celestion-truvox-1525

http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...at=G%A3O%A6NIKI&nazwa=STX%20Niskotonowe%20GDN

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:
    Hefajstos
    Level 35  
    Nie musisz sprzedawać całości - tylko wymontuj głośnik z tej drugiej kolumny.
    Co do naprawy, to przy spaleniu jest bardzo tania (tzn. naprawa spalonej cewki jest jedną z najtańszym rzeczy do wymiany). Musisz tylko mieć dobry serwis, ja już wielokrotnie dawałem różne głośniki do naprawy i przyznam, że wyszedłem na tym lepiej niż na kombinowaniu z zamiennikami.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Z twoich linków może np. Celestion. STX raczej do suba niż kolumny. Ale oba powinny być jednakowe.
    gangsta
    Level 14  
    Jak wsadzisz inny głośnik niż orginalny to napewno kolumny dźwiękiem będą się różniły ale jak nie jesteś audiofilem to może nie poczujesz różnicy. Napewno impedancja, moc (może być większa) i skuteczność muszą być takie jak w orginalnym głośniku. Polecam sklep akkus
    nok47
    Level 16  
    jedynie co możesz zrobić to oddać głośnik do naprawy. koszt około 70-100zł i głośnik będzie grał tak samo. jeśli wymienisz go na jakikolwiek inny nie będzie grał nigdy tak samo. każdy głośnik ma swoje parametry i to nie tylko moc. tylko rezonans i najważniejsze w tym przypadku pasmo. wsadzisz głośnik który będzie miał inne niż orginał i juz kolumna będzie grała jak np. kolumienka za 200zl.
    mateuszf190
    Level 11  
    Witam. Nok47, kolego oddałbym go do naprawy, ale w Bielsku nie ma punktu gdzie naprawiają głośniki, no chyba, że nie wiem, może Wy wiecie gdzie?
    Może ktoś ma jakiś adres??
    kupiłem głośnik CELESTION TRUVOX-1525,
    jak na razie gra, może być na jakiś czas, różnicy dużej nie ma za bardzo.
    nok47
    Level 16  
    w moich okolicach są dwa serwisy które sie tym trudnia i zajmują profesjonalnie. ale osobiscie polecam jednego pana prywatnie. z rudy śląskiej. ja już u niego przewinąłem z jakies 50głosników. jestem serwisantem i sie tym zajmuję, jedynie nie przewijam i od tego mam tego własnie pana. jak coś to prywatnie moge Ci dac numer tylko jest kwestia czy do rudy nie masz za daleko..?
    stz3
    Level 20  
    nok47 wrote:
    jedynie co możesz zrobić to oddać głośnik do naprawy. koszt około 70-100zł i głośnik będzie grał tak samo.

Mówiąc pół żartem pół serio to glośnik po naprawie jest to samo co człowiek po zawale serca.
    User removed account
    User removed account  
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    nok47 jak wymieniasz na oryginalny zestaw naprawczy i zrobisz to poprawnie, to głośnik będzie grał dokładnie tak samo. Inna kwestia że taki zestaw kosztuje czasami ponad 50% wartości głośnika.
    Jeżeli głośnik jest przewijany to mogą pojawić się schody. Wystarczy że zostanie zastosowany inny drut, o innym przekroju itp...
    nok47
    Level 16  
    jeśli ktoś przewija innym drutem to nie wie co robi i nie zajmóje sie tym profesjonalnie. Nie ma żadnych schodów. Zestaw naprawczy do takiego głośnika jest nie do zdobycia, jedyne schody mogą sie pojawić jeśli głośnik był by nawiniety płaskim drutem. Ale to nie ta półka. Rozumiem że nowe opony w samochodzie to tez profanacja. Najlepiej zmienic auto na nowe. "stz3&adambyw" jak sie na czymś nieznam to sie nie wypowiadam.
    Hefajstos
    Level 35  
    Sytuacja wygląda inaczej, kiedy dajesz głośnik do przewinięcia gościowi, o którym wiesz, że robi od podstaw własne głośniki, ludzie je kupują i są zadowoleni... Tak samo jak spawanie ramy rowerowej u gościa, który robi całe ramy. Na prawdę nie wszystko musi być produkowane w fabryce.

--
    pozdrawiam
    Hefi
    _eddie_
    Level 33  
    Jasne, ze naprawiac. Ja wyslalem dwa jbl z tr225 do naprawy z niemalymi obawami a wrocily jak nowe (serwis bodajze w Katowicach). Tez mialem w jednym upalona cewke a w drugim klejenie puscilo. Zameczone kolumny odzyly. Oplaca sie.
    grubybarti666
    Level 10  
    Mam pytanie czy można dostać telefon lub adres tej firmy z katowic która naprawia ten sprzęt bo jak się okazało mam podobny problem.

Mam też pytanie odnośnie kolumn Wharfedale SVP 215. A mianowicie co myślicie o tym żeby wsadzić do nich do środka np. na dół po jednym 15" głośniku np McCauley ? Wiem, że brzmienie się zmieni ale może być tak że się poprawi prawda ?
    _eddie_
    Level 33  
    grubybarti666 wrote:
    Mam pytanie czy można dostać telefon lub adres tej firmy z katowic która naprawia ten sprzęt bo jak się okazało mam podobny problem.

Mam też pytanie odnośnie kolumn Wharfedale SVP 215. A mianowicie co myślicie o tym żeby wsadzić do nich do środka np. na dół po jednym 15" głośniku np McCauley ? Wiem, że brzmienie się zmieni ale może być tak że się poprawi prawda ?

Nie wyobrażam sobie strojenia/brzmienia tej paczki. Dzielenie komór odpada. Zły pomysł - prędzej wymiana wszystkich czterech ale bez ruszania zwrotnicy i drivera to też nie do końca ma sens.
    grubybarti666
    Level 10  
    Ok, rozumiem myślałem, że to będzie dobry pomysł w swojej paczce gitarowej mam dwa różne głośniki i brzmi to o wiele lepiej niż oryginalnie. Czyli jedyny pomysł to naprawa tego głośnika ? Czy mogę dostać telefon do tego serwisu w katowicach ?
    _eddie_
    Level 33  
    grubybarti666 wrote:
    Ok, rozumiem myślałem, że to będzie dobry pomysł w swojej paczce gitarowej mam dwa różne głośniki i brzmi to o wiele lepiej niż oryginalnie. Czyli jedyny pomysł to naprawa tego głośnika ? Czy mogę dostać telefon do tego serwisu w katowicach ?

Można wymienić wszystkie cztery na podobne w zastosowaniu (np alphard ps15 lub mw15). Myślę, że nawet bez przeróbek w zwrotnicy.