Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Hydroforem typ:WZ 750 Y; moc:750W; napiecie:230V

31 Sie 2008 15:12 11004 20
  • Poziom 9  
    Sytuacja wygląda mianowicie. Pompa załącza się co kilka sekund kiedy woda jest odkręcona. Wskaźnik ciśnienia podczas dopompowywania skacze do 5 bar a podczas chwilowej przerwy pokazuje 2.5 bar. W stanie spoczynku kiedy nie jest odkręcona woda wskazówka ciśnieniomierza zatrzymuje się miedzy 2,5 a 5 bar. Dodam, że parametry ciśnieniowe dla zbiorników (wg. producenta) 20 - 100 L powinno wynosić 1,75 do 2 bar a w zbiornikach o objętości 150 - 500 ok. 2 - 2,5 bar przy zerowym ciśnieniu wody w instalacji.
  • Poziom 13  
    uszkodzony wyłącznik ciśnieniowy lub wypracowana membrama w wyłączniku co powoduje niewłaściwa prace i częste włączanie i wyłanczanie
  • Poziom 24  
    Witam
    Hydrofor powinien mieć 2/3 wody i 1/3 powietrza aby mógł wytworzyć odpowiednie ciśnienie , z powodu zbyt dużej ilości wody hydrofor będzie się co chwilę włączał przy odkręconym kranie . Trzeba by napompować do zbiornika hydroforowego powietrza
  • Poziom 9  
    Teraz to nie wiem, który z was ma racje...
  • Poziom 37  
    Witam. Moim zdaniem pol032 ma rację, nie ma poduszki powietrznej w zbiorniku.
  • Poziom 9  
    Dodam jeszcze, że po spuszczeniu wody do końca i napełnieniu się powrotnie zbiornika wszystko jest wporządku maksymalnie tydzień i problem się ponawia.
  • Poziom 37  
    To wszystko jasne, gdzieś ucieka Ci powietrze, to może być manometr lub wyłącznik ciśnieniowy zamontowany na górze zbiornika, sprawdź za pomocą wody z mydłem.
  • Poziom 36  
    Przecież wcześniej już takie odpowiedzi zostały udzielone w podobnym temacie Twojego autorstwa.
    Ponieważ po spuszczeniu wody w zbiorniku jest powietrze to po dopompowaniu zostaje ono sprężone i tworzy się poduszka powietrzna.
    Jeśli ona "schodzi" szybko to albo nieszczelność, o której piszą wcześniej koledzy albo zawór zwrotny "nie trzyma".
  • Poziom 37  
    Lutek49 napisał:
    Przecież wcześniej już takie odpowiedzi zostały udzielone w podobnym temacie Twojego autorstwa.
    Ponieważ po spuszczeniu wody w zbiorniku jest powietrze to po dopompowaniu zostaje ono sprężone i tworzy się poduszka powietrzna.
    Jeśli ona "schodzi" szybko to albo nieszczelność, o której piszą wcześniej koledzy albo zawór zwrotny "nie trzyma".

    Zawór zwrotny nic nie ma do poduszki, jeśli masz zamontowane coś na górze zbiornika to przenieś to poniżej poziomu wody w zbiorniku a w to miejsce wkręć porządnie zaślepkę i będziesz miał z tym problemem "święty spokój". W miejscu nieszczelności pojawi Ci się woda i łatwo je zlokalizujesz.
  • Poziom 36  
    Jeśli zawór zwrotny nie działa prawidłowo to woda ze zbiornika będzie się cofać do źródła (studni) ale łatwo to sprawdzić bo powinno spadać ciśnienie w zbiorniku. Ponieważ jednak "schodzenie" ciśnienia trwa dość długo to po włączeniu pompa by ponownie sprężyła poduszkę - wniosek - nieszczelność zbiornika powyżej linii wody (gdyby było poniżej to wokół powinna być woda).
  • Poziom 13  
    ja miałem w takim przypadku uszkodzoną membrame i nie pracowała prawidłowo wymiana pomogła
  • Poziom 9  
    Tutaj zamieszczam link do innego forum i tam jest zawarta również odpowiedź na ów temat. Prosił bym o zapoznanie się z tym i o wypowiedź na ten temat. Bo szczerze mówiąc to nie moja branża. U mnie hydraulika ale w urządzeniach dźwigowych (windy), I proszę bez warn-ów.
    Code:
    http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?p=51947#51947
  • Poziom 9  
    Spuściłem wodę i próbowałem dopompować powietrza, ale niestety przy otwartym kranie to powietrze uciekało przy zamkniętym zaś nabijało ciśnienie lecz po odkręceniu kranu uciekało. Dodam jeszcze, że nie mam zaworu przed pompą odcinającego dopływ wody.
  • Poziom 37  
    Musisz napompować powietrza i włączyć pompę tak żeby dopompowała wody to nie będzie Ci uciekać z kranu, ale jak nie zlikwidujesz nieszczelności to sytuacja za jakiś czas się powtórzy.
  • Poziom 9  
    Dobrze a skąd mam wiedzieć ile wody musi być w zbiorniku? Bo przecież jak będzie jej za dużo to wskazywane będzie ciśnienie wody a nie powietrza...
  • Poziom 26  
    Cos tu nie gra, jesli jest to zbiornik przeponowy i przy odkreconym kranie ucieka powietrze, ktorym pompujesz "poduszke", to znaczy ze masz dziurawa membrane w baniaku.
  • Poziom 9  
    Proszę tu jest link do fotki tego hydroforu, jest w dużej rozdzielczości aby można było się lepiej przyjrzeć.

    Code:
    http://img110.imageshack.us/img110/2880/dsc04569sk8.jpg
  • Poziom 24  
    Link do hydroforu który podałeś u mnie się nie otwiera,
    piszesz że masz zbiornik hydroforowy z przeponą w której to producent podaje że zbiornik powinien mieć ciśnienie bez wody około 1.75 Bara
    Problem z Hydroforem typ:WZ 750 Y; moc:750W; napiecie:230V
    w zbiorniku jest taka przepona zakończona kołnierzem w której powinien być wentyl jak w dętce koła samochodowego przez który pompujesz powietrze . Odkręcasz kran pompujesz powietrze do przepony do ustalonego przez producenta ciśnienia około 1.7 bar jeżeli powietrze ucieka przez kran to masz dziurę w przeponie . U Ciebie w hydroforze powietrze z przepony miesza się z wodą a następnie ucieka przez kran
  • Poziom 9  
    Okazało się, że to była membrana i do tego nie szczelna instalacja.

    Dziękuje za wszelką pomoc.

    Jeżeli ktoś będzie miał problemy odnoście wind (dźwigów osobowych) to chętnie pomogę.
  • Poziom 10  
    Miałem podobny problem. Przyczyną takiego zachowania jest dziurawa membrana/
    Z tym że powietrze tłoczy się nie do membrany!! ale przez zawór wentyla w zbiorniku hydrofora! Powietrze ma być napompowane pomiędzy membraną a zbiornikiem hydrofora, w ten sposób wytwarza się ciśnieniowa poduszka powietrzna natomiast do środka membrany jest tłoczona woda z pompy i tak to wszystko ma funkcjonować.