Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie Tyrystorem - separacja - jak??

s95 31 Aug 2008 19:43 3530 5
    s95
    Level 17  
    Witam
    Mam taki problemik. W tyrystorowym prostowniku trójfazowym jest uszkodzony moduł sterowania tyrystorem. :cry:
    Jego symbol to: GES955581018P , jest to część składowa pieca indukcyjnego. Tyrystory pracują na U-700V,oraz In=160A.
    W google nie ma takiego elementu, rok produkcji maszyny jest około 1982r.
    Na obudowie tego ustrojstwa jest następujący schemat w załączniku.

Moje pytanie: Jakim innym elementem mogę zastąpić ten element?
    Pomiędzy 1-2 jest napięcie 2.0V pochodzące od sterownika elektroniki. Końcówki 3-4 są podłączone do tyrystora.

W firmie „Dacpol” znalazłem taki element jak: Transformatory impulsowe firmy SIRIO o do wyzwalania tyrystorów i triaków.

http://www.dacpol.com.pl/ofer/pde/pl_html/u/1.html

Czy można zastosować jeden z tych elementów do mojego układu.?
    Czy ktoś może mi poradzić jak zastąpić taki element.? lub może jakieś sugestie?
    niutat
    Level 36  
    Witam. Bez dobrej DTR-ki to tylko można pogdybać, pozostaje metoda prób i błędów, jeśli już to wymieniłbym wszystkie trzy elementy i spróbowałbym zestroić układ na oscyloskopie, ale to jest tylko moje zdanie, poszukaj DTR-ki.
    s95
    Level 17  
    Ten element co się "spalił" to przysłowiowa czarna kostka, zalana żywicą, praktycznie nierozbieralna :|
    Gdy sprawdzałem opór pomiędzy 1-2 na pozostałych sprawnych wynosił on 48Ω. O DTR'ce mogę zapomnieć, dysponuje tylko sch. blokowymi elektroniki i sch. elektrycznymi pieca.

Czy znacie może linki do sch. gdzie tyrystory są sterowane za pomocą transformatorów separujących (impulsowy):?:
    niutat
    Level 36  
    Spawarki SPD 315 ( Bester ) miały takie sterowanie, może tu coś Ci podejdzie.
    Sprawdź cały układ w którym pracował ten transformator,( bez powodu te transformatory raczej się nie palą)

Ps. jeśli ten piec ma generator na lampie to podaj jego typ, może uda mi się znaleźć DTR- kę.
    s95
    Level 17  
    NIUTAT wrote:

Ps. jeśli ten piec ma generator na lampie to podaj jego typ, może uda mi się znaleźć DTR- kę.

Piec ten jest produkcji ABB, co do sterowania jest tam całkiem rozbudowana elektronika, (bez lamp) tak jak pisałem, brak szczegółowych sch. płytek, tylko sch. blokowe.
    Co do typu, to dziś nie mam dostępu do dokumentacji, może jutro.