Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chieftec model: HPC-360-302 DF naprawa zasilacza?

miecho18 01 Wrz 2008 12:55 4726 8
  • #1 01 Wrz 2008 12:55
    miecho18
    Spec od komputerów

    Chieftec model: HPC-360-302 DF naprawa zasilacza?
    Witam.
    Mam problem z tym zasilaczem.
    W stanie czuwania oprócz napięć Power ON i Standby jest 0,47 V w szynie +12V, a w szynie -12V napięcie waha się w granicach od -3,6 do -3V.

    W pozostałych szynach jest 0V czyli ok.

    Dodatkowo w stanie czuwania bardzo mocno nagrzewa się radiator po stronie pierwotnej na którym zamocowane są mosfety.
    Radiator z duodiodami po stronie wtórnej jest zimny.
    Po zwarciu PWR ON (zielony kabel) do masy zasilacz startuje.
    Napięcia wynoszą wtedy:

    Code:
    +3,3V - 3,20V
    
    +5V - 4,87V
    +12V - 11,12V
    -5V - -5,15V
    -12V - -11,20V
    STBY 5V - 5,23V
    PWR ON - 0V
    PWR OK - 4,90V


    Mosfety po stronie pierwotnej nie mają przebić tak samo duodiody i reszta diod też są ok. W zasilaczu nie widać żadnych śladów przepaleń itp. Żaden kondensator nie jest napuchnięty.
    Zasilacz sprawdzałem bez modułu aktywnego PFC.
    Proszę o pomoc.

    0 8
  • #2 03 Wrz 2008 15:01
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Po stronie pierwotnej jest jeden MOSfet.
    Radiator nagrzewa się znacznie gdy przetwornica dająca +5Vsb jest nieobciążona?
    Pociągnij z niej 2A i zmierz Uwy.
    Przydałyby się oscylogramy na bramce i drenie.

    Te napięcia które podałeś to też w stanie jałowym?

    0
  • #3 03 Wrz 2008 15:56
    miecho18
    Spec od komputerów

    Witam ponownie.
    Napięcia, które podałem wcześniej są mierzone w stanie jałowym (nie wiem dlaczego wtedy były zaniżone, a teraz są w normie).
    Radiator nagrzewa się znacznie gdy przetwornica 5Vsb nie jest obciążona.
    Przy obciążeniu 2A radiator jest lekko ciepły.
    Napięcia wyjściowe wynoszą wtedy:
    Stan uśpienia:

    Cytat:
    +12V - 0,40V
    +5V - -0,01V
    +3,3V - -0,01V
    -12V - waha się od -2,5V do -14V
    -5V - -0,01V
    +5Vsb - 5,03V
    Pwr ON - 4,95V
    Pwr OK - -0,05V

    Stan jałowy:
    Cytat:
    +12V - 12,15V
    +5V - 5,23V
    +3,3V - 3,41V
    -12V - -13,94V
    -5V - -5,16V
    +5Vsb - 5,12V
    Pwr ON - 0V
    Pwr OK - 5,22V

    Cytat:
    Przydałyby się oscylogramy na bramce i drenie.

    Niestety nie posiadam oscyloskopu.

    Zapomniałem jeszcze dodać, że gdy zasilacz jest zimny to komputer startuje na nim normalnie i może chodzić cały dzień, ale gdy chcę wyłączyć i ponownie włączyć komputer to zasilacz albo uruchamia się, słychać wtedy tylko szum wiatraków w komputerze (napięcia wynoszą wtedy na szynie: +12V - 11,20V +5V - 4,4V +3,3V - 2,90V) i nic poza tym się nie dzieje albo nie startuje wcale.

    0
  • Pomocny post
    #4 03 Wrz 2008 22:37
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    Dziwne te wyniki pomiarów. Napisz może jak (i czym) to mierzyłeś.

    Podczas uśpienia nie działa "zasilacz główny". Skąd więc masz takie:

    cytat:
    +12V - 0,40V
    +5V - -0,01V
    +3,3V - -0,01V

    wyniki skoro zwykle w samym zasilaczu jest wstępne obciążenie każdego z napięć w postaci rezystorów o kilkuomowych wartościach.

    Jakkolwiek wewnętrzna rezystancja woltomierza powinna być duża, to czasami zaczyna przeszkadzać.
    Na użytek podobnych pomiarów warto zewrzeć końcówki probiercze woltomierza rezystorem np 10K. Wówczas wynik będzie bardziej miarodajny.

    A co do grzejącego się radiatora...
    W trybie St-by nie działa wentylator. Stąd kumulujące się cieplo w radiatorze podnosi jego temperaturę.
    Dopóki możesz go dotknąć palcem (i chwilę wytrzymać) nie martw się.
    Temperatura ok. 50° C niczego nie uszkodzi.

    0
  • #5 03 Wrz 2008 23:11
    miecho18
    Spec od komputerów

    Witam.

    No właśnie problem polega na tym że w stanie uśpienia nie powinno być napięć na żadnej szynie oprócz 5Vsb i Pwr ON (chyba że się mylę) a u mnie na szynie +12V jest napięcie 0,47V a na szynie -12V napięcie waha się od -3V do nawet -14V. Na pozostałych szynach jest ok czyli 0V. I podejrzewam że przez to zasilacz czasami nie startuje.

    0
  • Pomocny post
    #6 03 Wrz 2008 23:43
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    A czy możesz np zaświecić żarówkę tym -3 ÷ -14V?

    Dalej myślę, że to problem metody pomiaru.

    0
  • #7 04 Wrz 2008 00:03
    miecho18
    Spec od komputerów

    Masz rację. Błąd pomiaru. Żarówka się nie świeci.
    No to w takim razie jaka może być przyczyna tego że zasilacz jeśli się zagrzeje to nie startuje ?

    0
  • Pomocny post
    #8 04 Wrz 2008 09:16
    TONI_2003
    Moderator

    miecho18 napisał:
    No to w takim razie jaka może być przyczyna tego że zasilacz jeśli się zagrzeje to nie startuje ?

    Jak zwykle będą to elektrolity i ewentualne zimne lutowania.
    Przy okazji dodam abyś wymienił baterię w mierniku lub ją sprawdził...

    0
  • #9 20 Wrz 2008 22:20
    miecho18
    Spec od komputerów

    Witam ponownie. Po wymianie elektrolitów i poprawieniu lutów zasilacz działa poprawnie. Dzięki za pomoc.

    0