Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NOKIA 7185 model 4228T ch. Eurostereo 2B tylko lekko buczy

01 Wrz 2008 16:28 1510 9
  • Poziom 43  
    Jak w temacie. Na wyjściu przetwornicy napięcia OK zgodnie ze schematem z wyjątkiem U9 powinno być 15V jest 12,5V i co za tytm idzie po stabilizatorze IC750 zamiast 12V jest 10,5V. Gdy odłączę obciążenie tego stabilizatora to jest na nim prawidłowo czyli We=15,5V, Wy=12V.
    Ponadto wyświetlacz nie świeci. Jedynie przy wyłączaniu z sieci na chwilę zapalają śię elementy 1 i 2 w obu segmentach.
    Elektrolity podmienione. IC750 zimny. Co dalej?
  • Pomocny post
    Specjalista od sprzętów RTV
    Z tych 12V zasilane jest kilka "gałęzi" - zacznij może od odłączenia tunera, w tej dużej "puszce" zdarzały mi się uszkodzenia.
  • Poziom 43  
    Odłączałem tuner oczywiście.
  • Poziom 43  
    Wjąłem stabilizator 12V IC750 i zasiliłem z zewnętrznego źródła. Pobór prądu w gałęzi 12V to 0,55A więc nie za duży. Jedyna zmiana to brak buczenia z głośników. Dalej nie świeci wyświetlacz. Jedynie przy wyłączaniu migają po dwa w/w segmenty.
    Czyżby jednak to procesor XC410962P nie osiągalny zresztą?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    A LEDy nic nie "gadają"?
  • Poziom 43  
    Nic a nic.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Na wyjściu przetwornicy napięcia OK zgodnie ze schematem z wyjątkiem U9 powinno być 15V jest 12,5V i co za tytm idzie po stabilizatorze IC750 zamiast 12V jest 10,5V.


    Z 15V jest coś zasilane, nie wiem co, mam kiepski schemat - może tu jest jakiś związek?
    Pamięć, reset i kwarc oczywiście sprawdzone.
  • Poziom 43  
    Tak jak napisałem wyżej zasiliłem 12V z zewnątrz i napięcia są OK. Wsad pamięci nowy dawałem, kwarc podmieniałem. Procek zasilany. Pozostaje on. Oddaję bez naprawy.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Obraz masz ok ..tylko problem z fonią
    *co po AV

    XC410962P był na chassis Eurost 2B-F
    Poczytaj co i jak oznacza miganie led_ów
    *może masz problem z prockiem foni XC44131PB ?
  • Poziom 43  
    lisek napisał:
    Obraz masz ok ..tylko problem z fonią
    *co po AV

    XC410962P był na chassis Eurost 2B-F
    Poczytaj co i jak oznacza miganie led_ów
    *może masz problem z prockiem foni XC44131PB ?

    Przecież w temacie napisałem:
    Cytat:

    ...tylko lekko buczy

    WN nie startuje. Są 3 LEDy ale nawet nie migną. Tylko wyświetlacz mignie przy wyłączanie w obu segmentach elelenty 1 in 2 czyli górny poziomy i prawy górny więc nie mogę sprawdzić po AV ani policzyć migania LEDów.