Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brava 1.6 16v , brak zasilania na wtryskiwaczu

lechu12 01 Wrz 2008 23:53 2730 8
  • #1 01 Wrz 2008 23:53
    lechu12
    Poziom 26  

    Witam, mam fiata brave 1.6 16v z gazem, dziś przestał chodzić jeden cylinder(pierwszy od lewej strony) , na gazie chodzi na wszystkich, ale na benzynie chodzi na 3 garkach, więc wziąłem się za sprawdzanie zasilania wtrysków, do tego felernego wtryskiwacza nie dochodzi zasilanie, jest emulator wtrysków(gaz), zasilania do tego wtryskiwacza nie ma też przed emulatorem, podpiąłem wtrysk na krótko, powinien pstryknąć , a on martwy, czyżby sie zapiek??, , dziwi mnie brak zasilania tego wtryskiwacza, macie jakieś pomysły??, co odpowiada za zasilanie wtrysków?

    0 8
  • #2 02 Wrz 2008 06:54
    Blicek
    Poziom 26  

    Sprawdz, czy ten wtryskiwacz ma zwarcie / przerwe. Jesli ma zwarcie to mogł on ubić ci driver w sterowniku. Niektore sterowniki, jak wykryją zwarcie w obwodzie, to przechodzą w tryb ochrony drivera, ale nie wiem czy Twoj sterownik tak tak ma. Zamien go miejscem z innym wtryskiwaczem, to bedziesz wiedział, czy sterownik jest sprawny.
    Przyjrzyj sie tez jeszcze raz temu emulatorowi.

    0
  • #3 02 Wrz 2008 08:52
    lechu12
    Poziom 26  

    wtryskiwacz ma przerwę, emulator jest ok, czy sterownik od wtrysków jest razem w kompie auta, czy jest inna mniejsza centralka??

    0
  • #4 02 Wrz 2008 08:53
    Pfemek
    Poziom 22  

    Dziwne, że nie masz zasilania na jednym wtrysku bo wszystkie cztery zasilane są z jednego punktu. Jeżeli faktycznie wszystko dobrze sprawdziłeś to uszkodzenie powinno być we wiązce pomiędzy wtryskiwaczami a złączem przy kolektorze (5-pinowym) ale szczerze wątpię. No chyba, że na tym felernym wtrysku nie ma kluczowania ale to trochę inna sprawa niż zasilanie...

    1
  • #5 02 Wrz 2008 10:28
    lechu12
    Poziom 26  

    złącze tez jest ok, napisałem ze przed emulatorem jest brak zasilania na ten wtrysk

    0
  • #6 02 Wrz 2008 11:52
    jarecki04
    Poziom 25  

    Nie masz plusa ? bo wtryski zasilane są stałym plusem a sterowane minusem z ECU jak nie masz plusa to patrz wiązka jak jest to sprawdz czy z ECU dochodzi impuls minusowy najlepiej oscyloskop albo dioda LED z opornikiem oczywiście zachować biegunowość

    0
  • #7 02 Wrz 2008 13:13
    lechu12
    Poziom 26  

    nie ma plusa na tym kablu, jest 5 przewodów do listwy wtrysków 4 przewody to wtryski, i 1 to minus to minus steruje wtryskami, podpiąłem diodę z opornikiem(pod kabel sterujący ), i na jałowym biegu słabo świeci, jak dodaje gazu to lepiej, czyli więcej paliwa daje komp, czyli prawidłowo, gdzie jest driver wtrysków??, a może przekaźnik od centrali ECu padł??

    0
  • #8 02 Wrz 2008 17:33
    Blicek
    Poziom 26  

    lechu12 napisał:
    nie ma plusa na tym kablu, jest 5 przewodów do listwy wtrysków 4 przewody to wtryski, i 1 to minus to minus steruje wtryskami


    Jest jeden staly plus na wszystkie i cztery przewody do ECU, z kluczowanym minusem!
    Sprawdz dokladnie, czy brakuje stalego plusa, czy kluczowanego minusa.

    0
  • #9 21 Lis 2008 14:40
    lechu12
    Poziom 26  

    Witam po długiej przerwie, nie miałem czasu na grzebanie przy aucie, ale teraz sie wezmę, a wiec stały plus jest, tylko brak kluczowanego minusa na ten wtrysk

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo