Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radmor 3011/1 jak przestroić ?

tupakcb 02 Sep 2008 18:56 4126 8
    tupakcb
    Level 9  
    Witam.
    Posiadam radmora 3011/1 na 2metry.
    Zaprogramowane kanały to"
    1. 145.200
    2. 145.250
    3. 0
    4. 145.450
    5. 145.550
    6. 145.750

Chce przestroić na 172... jak to zrobić ? Jakie kwarce potrzebuję ?
    Pozdrawiam.

Poprawiłem. /c2h5oh/
    jkk
    Level 20  
    Użyj przycisku Szukaj - przy okazji dowiesz się co koledzy z "elki" sądzą o takich przeróbkach. Nie to wykonanie "blaszaka" - same kwarce to za mało. Potrzebna jest większa ingerencja w odbiornik - bo mam nadzieję, że nie zamierzasz nadawać na tym paśmie o którym piszesz...
    Kryptoman
    Level 20  
    Lepiej sprzedaj to krótkofalowcowi - będzie ucieszony bo obecnie obsadzone kanały są dośc atrakcyjne.
    A za uzyskaną kasę + dokładka kupisz sobie jakis skaner i nie będziesz się musiał martwić o kwarce jak najdzie Cię chęć posłuchania np. 460 MHz.
    I o "psiarnię" co Ci kiedyś może niespodziewanie zawitać jak sąsiad donosiciel dowie się, że ich słuchasz.
    Pamiętaj, iż 3001 jest urządzeniem nadawczo-odbiorczym a tylko urządzenia przeznaczone wyłącznie do odbioru nie wymagają zezwoleń, więc jak Cię drapną to ze skanera przy pomocy jakiegoś kumatego adwokata się szybko wymigasz, a z 3001 będze duuużo gorzej.
    Poza tym na 172 teraz już coraz mniej ciekawych rzeczy można usłyszeć.
    Wiem,bo czasami słucham (oczywiście na urządzeniu przeznaczonym wyłącznie do odbioru) ;)
    sp7mfu
    Level 20  
    poszukaj na znanym portalu aukcyjnym starego radmorka 3001 po straży pogotowiu. Czasem trafiają się egzemplarze po misiakach (ale bez kwarców). Wtedy jest mniej roboty z przestrajaniem. Instrukcję serwisową, gdzie napisano jak liczyć kwarce wrzuciłem niedawno na tym forum (szukaj po 3001 lub po moich postach).
    tupakcb
    Level 9  
    mikrofon mam odłączony i nie zamierzam go używać.Odbiera mi bez mikrofonu (odsłuch mam ).jak się oblicza kwarce?od kanału do kanału !
    czy wsadza sie kwarca z określoną częstotliwośćią i kręcić dławikiem .
    i pod który pin się podpiąć ?

Proszę zadbać o pisownię i poprawić wpis.
    Regulamin pkt 3.1.13 . [SP5ANJ]
    tpl
    Level 19  
    Witam. Powinieneś się zaopatrzyć w serwisówkę. Ja w niej znalazłem to:

radmor 3011/1 jak przestroić ?

i wiele innych odpowiedzi na Twoje pytania.
    tupakcb
    Level 9  
    mam jeszcze jedno pytanie.z kanału
    6.145,150/145,750 przemiennik
    przestroić na 147,900.
    czy ktoś może obliczyć jakiego kwarca potrzebuje?
    bo nadal nie moge skumać jak to się oblicza, kolega podesłał mi wzór na Fkw. ale nie wiem jak to wszystko wziąść do kupy.
    czy ktoś może pomóc?
    z góry dziękuję.
    Radmor 3011/1
    tpl
    Level 19  
    Liczymy to tak: 147.900 (częstotliwość odbierana) - 10.700 (wartość pierwszej pośredniej) podzielone przez 4 (krotność powielania sygnału generatora) = 34.300 MHz. O takiej częstotliwość rezonator jest Ci potrzebny. Pamiętaj, że to trzeci owerton...
    Takie obliczenia to czwarta klasa podstawówki... może wcześniej.

Wniosek: Nie zabieraj się do tego przestrajania.
    tupakcb
    Level 9  
    witam. Przepraszam że tak późno odpisuję .Chcę zakonczyć temat który zacząłem ,otóż Radmora sprzedałem i kupiłem Skanera.
    Pozdrawiam.