Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bester SPE 400 brak regulacji prądu spawania.

28 Lut 2004 19:45 4972 4
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    zakupiłem w/w spawarkę i jest z nią taki kłopot: - po włączeniu nie zawsze działa układ regulacji prądu - kilkukrotne włączenie i wyłączenie powoduje że czasem zadziała.

    Nawet wtedy kiedy działa nie jest OK - dolny zakres tak "na wyczucie " to co najmniej 120 - 140A, a w dodatku po pewnym czasie zaczyna płynąć w górę.

    Może ktoś posiada do niej dokumentacje lub spodziewa się gdzie szukać usterki ?
  • TermopastyTermopasty
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 11  
    Przesyłam jpg płytki z zaznaczonym tranzystorem T1 BC177 i diodą Zenera C12. Główna przyczyna tego typu uszkodzeń. Sprawdź tranzystor i diodę, ale wylutowaną. Wymiana trnzystora na BC177A.
    Życzę powodzenia.
    Dtr i schematy ideowe wysłałem na other schematics pod nazwą prostownik spawalniczy BESTER SPE-400.
    Pozdrawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Dzięki serdeczne - zaczynam walkę w niedzielę - zobaczymy

    Mam jeszcze pytanie - widziałem że jeden ze wzmacniaczy został zastąpiony układem 741 - czy to nie ma negatywnego wpływu - parametry nieco się różnią, a są tam niby 3 - a teraz tylko 2 identyczne układy..??
  • Poziom 11  
    Wszelkie zmiany są wynikiem działań producenta. Chodzą bez problemów.
    Powodzenia!!!!!!!!