Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Witryna chłodnicza z cyrkulacją powietrza...?

03 Wrz 2008 21:49 2794 5
  • Poziom 10  
    Witam,

    Załóżmy że posiadam witrynę chłodniczą dedykowaną dla m.in. lekarstw,
    nabiału itp., która nie posiada obiegu(cyrkulacji) powietrza.

    Chciałbym ją przeznaczyć do chłodzenia napoi w klubie, który otwarty
    jest rzadko (3xtygodniu po 10 godzin) ale za to jak już jest otwarty
    to sprzedaż jest duża i trzeba dokładać towar do chłodziarek, tak więc
    zależy mi na szybszym chłodzeniu.

    Generalnie takie typowo gastronomiczne witryny posiadają właśnie taką
    wymuszoną cyrkulację powietrza. Tak na pierwszy rzut oka, jako laik
    mogę stwierdzić że różnią się tym że mają wentylator, ale czy czymś
    jeszcze to nie wiem...

    Moje pytanie brzmi czy dałoby się tą moją chłodziarkę w jakiś w miarę
    prosty sposób przerobić?
    I czy cyrkulacja rzeczywiście przyspiesza chłodzenie?
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 27  
    Witam

    Tak cyrkulacja przyspiesza chłodzenie dlatego iż powoduje wymuszony przepływ schłodzonego powietrza, po drugie parownik tak szybko się nie schładza co powoduje dłuższą pracę sprężarki ( nie wyłącza jej termostat ), po trzecie rzadziej włączy się odszranianie... Ale takie chłodziarki przeznaczone na szybkie schładzanie mają też większą zdolność schładzania ( większą moc chłodniczą )
    Możesz zamontować ( tak ja zrobiłem ) na samym parowniku wentylator Podobny do takich z zasilacza komputerowego, tylko większy i najlepiej na 230V ( możesz oczywiście kombinować z zasilaczem 12V i wentylatorkiem bądź kilkoma na 12V ). Ja zasilanie wentylatora podłączyłem pod zasilanie oświetlenia...

    Pozdrawiam i powodzenia...
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 28  
    Te chłodziarki mają wbudowany wentylator poprzeczny( chodzi o miejsce i wydajnośc)wymuszający przepływ powietrza wewnątrz chłodziarki za płytą i kanał wyprowadzajacy powietrze w rejon drzwi.
    Niektóre dpomowe nie mają wentylatora poprzecznego ale zabudowany u sufitu wenylator załatwiający ten problem- chyba z domowych tak ma zrobiony Mastercook- niektóre modele.
    Sposób przebudowy zależy od tego jak jest zbudowana ta , którą trzeba przerobić.
  • Poziom 10  
    Ok, dziękuję za odpowiedzi. Już jutro muszę kupić 2 witryny (pisałem
    wcześniej "załóżmy że posiadam" aby problem był bardziej przejrzysty),
    a dopiero dziś się dowiedziałem, że są one bez cyrkulacji.

    Tak więc na ten moment najważniejsze jest dla mnie odpowiedź na pytanie:
    1. Czy dobrze rozumiem, że nie jest to jakaś bardzo skomplikowana sprawa
    zamontować ten przepływ powietrza ?? Żeby było jaśniej dodam że chodzi
    o takie podblatowe o rozmiarach mniej więcej w85 x s55 x s55.


    Mam też pytanie do tego cytatu:
    Cytat:
    "Ale takie chłodziarki przeznaczone na szybkie schładzanie mają też
    większą zdolność schładzania ( większą moc chłodniczą )"


    2. Mają większą zdolność schładzania, właśnie przez to że jest ta
    cyrkulacja, czy może do takich modeli dają np większej mocy agregat??


    z góry dzięki za odpowiedź, w następnym poście postaram się zadać kilka bardziej szczegółowych pytań ...
  • Poziom 27  
    Tak mają większą zdolność schładzania a wentylator jest po to by tą moc lepiej rozprowadzić.
    Na pewno przyglądając się np. zamrażarkom czytałeś o takim parametrze jak zdolność zamrażania podają ją w kg/24h, to samo dotyczy chłodziarek.

    Napiszę tak:
    Ja mam chłodziarkę w sklepie na nabiał, w zimę jako tako bez problemów natomiast w lato ciężko było utrzymać w niej tem. poniżej 10 stopni mimo że termostat ustawiony na 4 stopnie. Ciągłe otwieranie i wyciąganie bądź dokładanie towaru, w tym napoi, powodowało to że temp. 12-14 stopni to była norma a na dodatek ciągle załączało się rozmrażanie parownika. Do tego dochodzi wypełnienie półek które utrudniało grawitacyjną cyrkulację powietrza. Po zamontowaniu wentylatora na parowniku bardzo rzadkie odszranianie, temp nie wzrasta po wyżej 8 stopni przy w miarę intensywnym otwieraniu.
    Ale musiałem nauczyć moją kobitę kilku zasad:
    1. Jeśli klient się zastanawia co kupić to przy zamkniętej chłodziarce, otwórz, sięgnij i zamknij chłodziarkę kiedy się już zdecyduje co chce.
    2. Towar powinien być ułożony tak by powietrze mogło w miarę swobodnie cyrkulować.
    3. Jeśli chcesz mieć zimne napoje to wkładaj ich najwięcej jak się da ( w granicach rozsądku oczywiście zachowując zasadę punktu 2 ) na noc po zamknięciu sklepu a nie rano przed otwarciem.

    To kilka moich spostrzeżeń które wynikają z współpracy z moją chłodziarką...

    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto