Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słaby odbior stacji radiowych w kenwood .

szumlak 04 Sep 2008 18:53 3777 8
    szumlak
    Level 13  
    Witam
    Posiadam radio kenwood, ktore mam zamontowane w golfie IV ( orginalnego nie bylo :/ ) Problem jest taki ze nie sciaga wogole fal radiowych. Wyczytalem ze moze to byc wina separatora antenowego, ktory słuzy do zasilania wzmacniacza antenowego i ktory jest tylko zamontowany w orginalnych radiach VW a nie ma ich w pioneer czy kenwood wiec kupilem taki separator podlaczylem do anteny w golfie a niebieski kabelek (ze separatora ) podlaczylem do kostki iso ktora idzie z golfa ( stary odlaczylem ) tak ze przy wlaczeniu radia pojawia sie na nim napiecie 12v ktore idzie przez ten separator do anteny i zadnej poprawy nie ma :(
    Co jeszcze musze sprawdzic, co zroic zeby zaczelo dzialac :) ????
    cyeber_vip
    Level 12  
    hmm miałem to samo w VW Polo podpinałem ze 3 różne separatory i nawet pokusiłem się o dodatkowy pseudo "wzmacniacz", nic nie dało rady, wydaje mi się że niechcący po prostu spaliłem sobie wzmacniacz w antenie albo był już spalony (auto z II ręki), to co u mnie pomogło to wymiana całej instalacji antenowej a raczej nowa antena ukryta w podszybiu bo żeby stara zamienić to musiałbym klejoną podsufitkę rwać.... próbowałem sam bat zmienić na inny ale wielkiej poprawy to też nie dało...

kumpel w oplu miał fajny patent jako antena działał cała karoseria (chyba tak było bo nie wnikałem dogłębnie w ta konstrukcję) a wzmacniacz miał przypięty do blachy w bagażniku i kablem antenowym puszczony do radia ale nie udało mi się znaleźć czegoś takiego jak on miał a działało to świetnie...

temat dość długo wertowałem, sprawdź jeszcze jaki masz stan uszczelki przy antenie bo u mnie tak myślę że niechcący woda a raczej wilgoć mogła się dostać pod antenę (popękana uszczelka), a szczerze to nie jest to problem tylko samochodów VW te same problemy miałem w Seacie Cordoba'98 a teraz u szwagra w golfie IV'2003 na oryginalnym radiu gama też słabo stacje łapie...

kolega z forum VW twierdził że te anteny są kapryśne i tyle....
    Tomek Włodarczyk
    Service technician RTV
    cyeber_vip wrote:
    ...kumpel w oplu miał fajny patent jako antena działał cała karoseria (chyba tak było bo nie wnikałem dogłębnie w ta konstrukcję) a wzmacniacz miał przypięty do blachy w bagażniku i kablem antenowym puszczony do radia ale nie udało mi się znaleźć czegoś takiego jak on miał a działało to świetnie...

Czy pewny jesteś tego fragmentu swojej porady? Jeśli nie jesteś pewny to raczej nie pisz bez wnikania w temat bo bzdury wychodzą.
    waldi644
    Level 15  
    Witam!Pomiń seperator podłącz kostki ISO włącz radio i sprawdż czy radio podaje +12V auto antena niebieski kabelek.
    szumlak
    Level 13  
    Tak myslalem ze trzeba bedzie zalozyc nowa antene - ta gorsza opcja :/. A co myslicie o antenach
    1. takich ze przykleja sie na szyby ( paski na kleju ) - dobrze to działa ?
    2. o antenach montowanch do ogrzewania tylnej szyby ?
    Wogole co polecacie, ktora antene kupic, jakiej firmy zeby po zlozeniu radio mi dobrze działało.
    ps. sprawdzilem niebieski przewod i daje 12V po włączeniu radia
    pozdro
    Andiv
    Level 32  
    Zanim zaczniesz pruć podsufitkę, montować wynalazki i psuć oryginalną instalację antenową sprawdź czy przy antenie faktycznie jest zasilanie. Kabel może być przerwany, a gdy jest brak zasilania wzmacniacz nie będzie pracował. Kiedy faktycznie przy antenie będzie zasilanie to prawdopodobnie wzmacniacz uszkodzony. Często przez wilgoć i korozję. To się naprawia. Wywalić fabryczną instalację, która imho nie jest zła zawsze można.
    szumlak
    Level 13  
    Tzn gdzie mam sprawdzic te napiecie ( przy koncowce anteny tej ktora sie wklada do radia czy moze przy antenie przy dachu )??
    Andiv
    Level 32  
    Przy antenie, odchylając podsufitkę.
    szumlak
    Level 13  
    W końcu antenkę na szybie za lusterkiem ( jest to klejona antena od razu ze wzmacniaczem i działa dobrze ) polecam ten patent bo dużo roboty przy zakładaniu nie ma :)
    pozdro