Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niby tonsil, co zrobić z kolumnami?

matias31 04 Sep 2008 21:28 4040 24
    matias31
    Level 16  
    Witam, dostałem dziś kolumny niby tonsil ale w środku siedzi dantex(co to jest?) gdn 20/35/1 i 5dr53012 jako wysoko tonowy, Mam problem co z nimi zrobić zregenerować te gdn-y, czy zastąpić innymi np tonsil 20/40 bo takie właśnie mam tylko trzeba zregenerować. Jest jeszcze inne wyjście może by zastąpić te gdn-y teslą? Jakieś pomysły, dodam jeszcze ze skrzynia ma 15l
    Proszę o pomoc
    adamjur1
    Level 41  
    Skąd to masz ? Likwidowali jakiś skansen ? :D :cry:
    To wyrób z przed ok 40 lat !!!!
    Spółdzielnia TON była kiedyś monopolistą w zakresie napraw sprzętu muzycznego ( Regenty, Solo, Contry, Eltrony)
    Ze produkowała kolumny - nie wiedziałem....
    Oczywiścei możesz tam wstawić coś z Tonsila czy Tesli, na pewno nie obniżysz założonych przez konstuktora parametrów.
    Pozdr.J.
    matias31
    Level 16  
    Warto to robić te kolumny czy je lepiej odstawić, dostałem je za darmo to co miałem je nie brać
    adamjur1
    Level 41  
    Moim zdaniem nie warto.....
    Pozdr.J.
    ps
    dostałem w prezencie Altony 80, ich regeneracja i doporowadzenie dostanu uzywalności pochłonęłaok 500 zł
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    To wyrób z przed ok 40 lat !!!!

Nie przesadzajmy, głośniki z serii gdn 20/ pojawiły się w latach 80-tych

Zregenerować możesz zarówno te GDN 20/35 albo 20/40 bo różnica będzie minimalna.

A czy się opłaca? Owszem, za 20 zł (2xzawieszenia), będziesz mieć kolumny.

Chyba, że membrany są w kiepskim stanie, to wtedy też pasowałoby je wymienić.
    matias31
    Level 16  
    No właśnie membrany są w doskonałym stanie jak i całe skrzynie, ale trudno mi uwierzyć że one mają 40 lat. Myślę żeby zregenerować te głośniki i wygłuszyć obudowę. Mam jeszcze pytanie czy dantex to jest Tonsil

Dodam że na chwilę obecną posiadam głośniki komputerowe creative i chyba lepszym rozwiązaniem będą te głośniki. Do napędu użyłbym unitry AT9100 bo taki właśnie sobie leży w szafie
    mic43
    Level 15  
    Te kolumny napędzane tym ampli zagrają na pewno lepiej niż Creativy! Regeneruj je!
    matias31
    Level 16  
    A macie może jakieś pomysły jak te kolumny zmodernizować?
    mic43
    Level 15  
    W jakim sensie zmodernizować? Najpierw doprowadź je do pełnej sprawności, odsłuchaj i oceń, a potem zastanów się nad ewentualnymą poprawą brzmienia:)
    matias31
    Level 16  
    Mam taki zamiar nawet już mam fornir żeby je obkleić. Myślałem żeby usunąć z tych kolumn tą siatkę tak żeby było widać głośniki (taki mi się podoba), czy to nie ma sensu?
    mic43
    Level 15  
    Czyli chodzi Ci bardziej o tuning wizualny widzę:) Pomysły dobre, zakładając, że spodoba Ci się brzmienie kolumn:) Poczekaj na odsłuch i jeśli wszystko będzie OK bierz się do roboty:)
    Pozdrawiam
    matias31
    Level 16  
    W sumie masz racje a w dodatku fornir mam za darmo:D. Jutro będę miał 20/40 na testy i zobaczymy jak to będzie. Dam znać jak tam postępy
    User removed account
    User removed account  
    Altus_140
    Level 23  
    Już dawno nie widziałem tak zadbanych altusów 120.Jestem pod wrażeniem.Powiedz jakie basy tam są ? 30/80/2 czy 30/100/11 ? Altusy 120 to naprawdę świetna konstrukcja nawet nie ma co porównywać do A140.
    Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Marcin230693
    Level 14  
    wygląda jak gd 20/20 tylko że z miekkim zawieszeniem i troche większym magnesem :)
    parish
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Fajne kolumny, totalny unikat :) Tak jak napisał elektrit, produkcja na eksport. Nie spotkałem się jeszcze z takimi pudełkami :) Możesz powiedzieć, czy kolumny są obłożone litym sosnowym fornirem? z tego co widzę na zdjęciu, nie jest to zwykła płyta meblowa...
    matias31
    Level 16  
    Dokładnie nie jest to sklejka ani nic w tym rodzaju, sam nie wiem co to jest fornir jest już trochę zniszczone mam na nie już nowy mahoń :D
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    Tonsilarze to mają pojęcie....Co post tonsilarza to niedorzeczność.
    Pojawiły się w połowie lat '70, w kazdym razie w 1978 już wychodziły kolumny na nich.

nie jestem żadnym "tonsilarzem", bo mimo posiadania wielu głośników tej firmy, mam do niej spory dystans.
    1978 - dzisiaj mamy 2008 czy to jest 40 lat?
    Machnąłem się o dwa lata jakby nie patrzeć, czy to już niedorzeczność? Myślę, że można liczyć czas od momentu pojawienia się kolumn na głośnikach, więc końcówka lat 70-tych.
    User removed account
    User removed account  
    SzokalML
    Level 36  
    Proszę nie robić ze mnie idioty, chyba to oczywiste, że chodziło mi o kolumny na głośnikach GDN 20/40.
    parish
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Panowie... Spójrzcie na swoje poziomy i zadajcie sobie pytanie, czy takie kłótnie są na miejscu. Myślę, że kolega już wie co zrobić ze swoimi kolumnami. Jest sens dalszego kontynuowania tematu? Nie widzę. Pozdrawiam.