Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Ws 303 jeden kanał gra ciszej.

Overdose 04 Wrz 2008 23:07 5739 22
  • #1 04 Wrz 2008 23:07
    Overdose
    Poziom 11  

    Z biegiem czasu prawy kanał ów wzmacniacza gra coraz ciszej a ostatnio zaczął nawet trzeszczeć. Co robi się już nie do zniesienia. Czy wymiana końcówek wystarczy czy problem tkwi w czym innym?

    0 22
  • TermoPasty.pl
  • #2 04 Wrz 2008 23:21
    JCK
    Poziom 25  

    Ponieważ wzmak ma już swoje latka zacząłbym od wymiany elektrolitycznych kondensatorów.
    Na pierwszy ogień filtrujące zasilanie.

    0
  • #3 05 Wrz 2008 03:59
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Nie wiem skąd się bierze podejście: "Wymiana końcówek - remedium na wszystko", kolejnym uniwersalnym lekarstwem jest wymiana kondensatorów - jakby to były jedyne elementy wewnątrz wzmacniacza zintegrowanego.

    Kolego, zaczyna się od najprostszych rzeczy.
    W tym wypadku: przełączniki, potencjometry, zimne luty.

    0
  • #4 05 Wrz 2008 15:08
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Artur k. napisał:
    Nie wiem skąd się bierze podejście: "Wymiana końcówek - remedium na wszystko", kolejnym uniwersalnym lekarstwem jest wymiana kondensatorów
    Artur a to dlatego że, na forum brakuje fachowców którzy byli lecz z różnych powodów odeszli lub odchodzą. Zostają głównie małolaty którzy właśnie potrafią to co przytoczyłeś.

    Wracając do tematu
    Może jest to od przedwzmacniacza? Tak czy inaczej zacząłbym od pary różnicowej T106/T107 BC416 i jej zasilania.

    0
  • #5 05 Wrz 2008 15:12
    zenon75
    Poziom 18  

    Miałem kiedyś taki objaw.Winien był (hehehehe) kondensator 2,2 mikro w przedwzmacniaczu.

    A tak na marginesie ja mam 46 latek , nie mam dnia do napraw , to wziąłem się do odpisywania.

    Natomiast trzeszczenia nie musi powodować element odpowiedzialny za
    cichy kanał.Tak to jest z wiekowym sprzętem.

    0
  • TermoPasty.pl
  • #6 05 Wrz 2008 16:27
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Uszkodzenie kondensatorów raczej nie powoduje trzasków, po prostu wzmacniacz gra ciszej i bez niskich tonów. Z resztą to chyba oczywiste, biorąc pod uwagę właściwości kondensatora oraz zależność jego reaktancji w funkcji częstotliwości.

    Jeśli poza trzaskami wzmacniacz wzmacniacz brzmi normalnie - nie słychać, że czegoś brakuje, a jedynie jest nieco ciszej, to należy zacząć od przeczyszczenia lub wymiany potencjometrów oraz przełączników.
    Trzaski często są spowodowane także zimnymi lutami. Warto podłączyć sygnał bezpośrednio pod końcówkę mocy, by wyeliminować lub potwierdzić uszkodzenie przedwzmacniacza.

    0
  • #7 05 Wrz 2008 17:51
    Overdose
    Poziom 11  

    Sprecyzuje że to nie brzmi jak trzaski potencjometru tylko podobnie jak wtedy kiedy po wyłączeniu wzmacniacza typu np ws442 wyładowują się kondensatory i dźwięk zaczyna tak "rzęzić" aż zupełnie znika. Coś takiego. Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć. Niskie tony są.

    0
  • #8 05 Wrz 2008 18:31
    zenon75
    Poziom 18  

    Postąp tak , jak radzi kol. Artur k.
    Znajdź ekranowany cienki kabelek z okolic potencjometru ,który dąży do końcówek mocy.Tam podaj sygnał.

    0
  • #9 05 Wrz 2008 20:19
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Czyli mam rozumieć, że jest to charczenie.
    Ok. To co pisałem wcześniej - nadal aktualne.
    Dodatkowo warto zaopatrzyć się w schemat (na pewno jest na forum), miernik w dłoń i sprawdzić wartości napięć zasilających końcówki mocy oraz przedwzmacniacz.

    0
  • #10 05 Wrz 2008 20:52
    shadow0013
    Poziom 34  

    Psiknij gniazda, przełączniki, potencjometry (lepszy jest izopropanol), sprawdź gniazda bezpiecznikowe na obecność śniedzi (w razie czego wyczyść), jak będziesz pewny że nic mechanicznego na drodze sygnału nie powoduje trzasków, podawaj sygnał na poszczególne stopnie od końcówki do gniazd jak radzą koledzy.

    Moderowany przez Artur k.:

    Izopropanol się do potencjometrów kategorycznie nie nadaje.
    Wypłucze ścieżkę oporową. Pod żadnym pozorem nie wolno nim czyścić potencjometrów. Do tego celu służy Kontakt PR!
    Regulamin p.12

    0
  • #11 05 Wrz 2008 23:12
    KaW
    Poziom 34  

    Ponieważ lubię WS303 -to proponuję -metoda połówkową -
    na potencjometrze sterującym dokonac połączenia równoległego .
    Zidentyfikować otworek w gniazdku DIN z którego idą zniekształcenia .
    I dalej podawac sygnał przez pojemność 0,1mikro -do miejsca w którym oba wzmacniacze zagrają czysto..
    Ja wiem,że to trudne ale jak jest oscyloskop to jest szybko...
    a jak na ucho to głowa musi pracować jako oscyloskop.
    Mam pary tranz do tych wzm..Pozdr.

    0
  • #12 08 Wrz 2008 23:38
    Overdose
    Poziom 11  

    I jeżeli to zawęzi krąg poszukiwań, powiem ze na słuchawkach i na głośnikach jest tak samo. Jeszcze nic nie robiłem z powyższych propozycji bo nie miałem czasu.

    0
  • #13 30 Wrz 2008 23:55
    JCK
    Poziom 25  

    Do
    Overdose
    Weź się do roboty bo koledzy:Artur k. i marian1981.02 zmieszali mnie starego dziadka z błotem.
    Liczę że wymiana kondensatora filtrującego zasilanie wzmacniacza mocy przywróci sprawność starego wzmacniacza.
    Bo to jest minimum i koszt niewielki.
    Roztrząsają sprawę przenoszenia częstotliwośći a ja nie piszę o kondensatorze szeregowym wyjścia tylko zasilania.
    Już wiele razy był przyczyną zniekształceń jednego kanału.
    Nie ma ideału w świecie, nawet dwa identycznie zbudowane kanały wzmacniacza.Różnią sie mocą wyjściową, czułością, pasmem przenoszenia, zniekształceniami.
    Fakt moja rada jest powierzchowna, ale czuję, że Twoja wiedza z zakresu pomiarów jest niewielka to staram się kierować twoje kroki na ważny punkt.
    Pomimo krzyków moich kolegów sami radzą potem pomiar napięć zasilających :?:
    Miernik uniwersalny może tego nie pokazać.
    A nieodfiltrowane napięcie zasilające(zniekształcona sinusoida) potrafi przesunąć punkt pracy tranzystorów i w efekcie powodować silne zniekszytałcenia.
    Pozdrawiam bez urazy.

    0
  • #14 01 Paź 2008 00:11
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Nie zbeształem, a sprostowałem.
    Pragnę zauważyć iż w WS-303, jak i większości wzmacniaczy, zasilacz jest wspólny dla obu kanałów, a usterka występuje tylko w jednym - prawym (tak napisał autor).
    Więc proszę mi Kolego JCK wyjaśnić jak to możliwe, by w takim wypadku winne były kondensatory filtrujące?

    Poza tym, Kolega radzi wymieniać "na pałę", a ja radzę najpierw pomierzyć - która kolejność działań zdaniem Kolegi jest prawidłowa? Najpierw się mierzy, a potem wymienia, czy odwrotnie?
    Gdyby wszystko można było naprawić wymieniając "na pałę" kondensatory i końcówki mocy, to nikomu nie byłyby potrzebne mierniki!

    Pozdrawiam.

    0
  • #15 01 Paź 2008 00:41
    JCK
    Poziom 25  

    1.Ok. Masz racje!?
    Choć ja w swojej praktyce już kilka takich przypadków miałem.
    Co wykaże pomiar napięć zasilających jak rzekłeś "wspólnych" pokazujących te samo napięcie niestabilizowane?Powinieneś podać jego wartość gwoli ścisłości jeśli starasz się pomóc.
    Już się powtarzam ,ale dla ciebie raz jeszcze: nie ma idealnych wzmacniaczy nawet w tej samej obudowie.Różnie reagują na zmiany w zasilaniu.Jak napisałem wymiana kondensatorów to koszt niewielki.
    Poczytaj testy nawet renomowanych firm jak mogą różnić się parametrami wzmacniacze kanału lewego i prawego.
    2.Jeśli kolega nie ma miernika to jego zakup to kilka wartości wymiany kondensatora.
    3.Jeśli nie potrafi go użyć to w ogóle koniec jego prób naprawy.
    A coś mi wygląda,że już się nie odezwie.
    Tak więc?

    0
  • #16 01 Paź 2008 03:55
    Artur k.
    Admin grupy audio

    A więc rzut oka na schemat ;)
    Od razu widać, że zasilacz jest wspólny ale na płytce przedwzmacniacza zasilanie rozdziela się na lewy i prawy kanał. Są też podane napięcia za rezystorami R121 i R221 oraz R138 i R238. Te wartości należy sprawdzić.

    Najtańszy miernik to koszt 15-20zł, za te pieniądze kupi Kolega komplet kondensatorów? Może i kupi, a co jeśli to nie to? 20zł w plecy i tyle, za to miernik będzie "na zaś". Poza tym miernik można przecież od kogoś pożyczyć.

    Nie wiemy także, czy usterka leży w przedwzmacniaczu, czy w końcówce mocy. Jedno jest pewne - jeśli drugi kanał gra, to nie ma się co czepiać zasilacza.

    0
  • #17 02 Paź 2008 21:15
    Overdose
    Poziom 11  

    Panowie, nie jestem takim głąbem żebym nie umiał mierzyć miernikiem...
    Problem tkwi we wtyku, albo czymś dalej jeszcze nie sprawdzałem, wejścia uniwersalnego. Po przełączeniu na tuner działa normalnie, głupio mi trochę ale nie wpadłem na to na początku, ale trudno. Kondensatory filtrujące zasilanie i tak wymieniłem, i jakość dźwięku mi się trochę poprawiła.

    Możemy jeszcze coś pokombinować z tym wtykiem. Mimo wszystko dziękuje za pomoc i "szybka" odpowiedź :wink:

    0
  • #18 02 Paź 2008 21:42
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Skoro na jakimś tam wejściu jest OK a na innym nie, to szukaj przyczyny w przełączniku źródła!

    0
  • #19 06 Sty 2012 19:48
    maplejk
    Poziom 2  

    Mam podobny problem tzn. prawie zupełny brak wzmocnienia - jeżeli podłączę źródło sygnału na we gramofonowe wzmacniacza (tam jest najgłośniej) gra ale bardzo cicho, na we tuner i we uniwersalne prawie wcale nie gra. Natomiast idąc z sygnałem i podłączając go kolejno na poszczególne stopnie od końcówki mocy w stronę wejść ustaliłem, że wszytko jest OK aż do wejścia na przedwzmacniaczu włącznie. Sygnał podłączony do C101 lub C201 odtwarzany jest moim zdaniem jak należy (schemat jest inny niż rzeczywistość czyli oryginalne połączenia na druku jeżeli chodzi o połączenia w okolicach R202 C201 i R102 C101, chyba jakiś błąd schematu). Wszelkie napięcia podane na schemacie WS303 można powiedzieć OK. Podejrzane pozostały już tylko te elementy, które występują od wejść wzmacniacza do przełączników źródła sygnału włącznie. Jakoś nie umiem sobie wytłumaczyć, że mechaniczne przełączniki sygnałów mogą tak totalnie obniżać wzmocnienie. Wydawało mi się, że albo ich styki łączą, albo nie. Jest sygnał albo nie ma sygnału. Czyżby przemycie styków mogło zdecydowanie przywrócić normalny współczynnik wzmocnienia - chyba nie ? (Nie mam aktualnie pod ręką Kontakt PR). Jakoś w to nie wierzę. Ciekawe co da podłączenie sygnału bezpośrednio przed przełącznik źródła sygnału ? Bezpośrednio w te punkty lutownicze co podłączone są kabelki ekranowane stereo.Tego jeszcze nie zrobiłem.

    Muszę przyznać, że gdy zobaczyłem po ok. 12 min poniższy komentarz od marian1981.02 i zawartą w nim sugestie to trochę sie zbulwersowałem. Na szczęście nie odpowiedziałem odrazu, bo byłem poza domem i nie miałem pod reką
    mojego kabla. Niestety dla mnie, to logiczne i do tego prawda co napisał marian1981.02 - źle wykonany kabel DIN. Nie wiem jak to się stało, bo sprawdzałem w internecie połaczenia w DIN, ale zamiast 1 i 4 podłączyłem do 3 i 5. Nie wpadłem na to sam, bo przecież coś tam "grało" - a to tylko przesłuchy !
    Po naprawie kabla ujawniła sie duża niesymetria głośności kanałów. Tu muszę pogratulować zenon75'owi nabytego doświadczenia. Winny był padnięty C218 2,2 uF - i to ten kanał grał nienaturalnie głośno !
    Po wymianie jest super !

    0
  • #20 06 Sty 2012 20:00
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A może masz po prostu zły kabel? Błędne połączenie w din-e?

    0
  • #21 14 Sty 2012 11:41
    maplejk
    Poziom 2  

    Muszę przyznać, że gdy zobaczyłem po ok. 12 min powyższy komentarz od marian1981.02 i zawartą w nim sugestie to trochę się zbulwersowałem. Na szczęście
    nie odpowiedziałem od razu, bo byłem poza domem i nie miałem pod ręką
    mojego kabla DIN. Niestety dla mnie (wstyd, ale pocieszam się, że nie mylą się tylko ci co nic nie robią), to logiczne i do tego prawda co napisał marian1981.02.
    Nie wiem jak to się stało, bo sprawdzałem w internecie połączenia w DIN, ale zamiast 1 i 4 podłączyłem do 3 i 5. Nie wpadłem na to sam, bo przecież coś tam "grało" - a to tylko przesłuchy !
    Po naprawie kabla ujawniła się duża nie symetria głośności kanałów. Tu muszę pogratulować zenon75'owi nabytego doświadczenia. Winny był padnięty C218 2,2 uF - i to ten kanał grał nienaturalnie głośno !
    Po wymianie WS303 gra super !

    0
  • #22 14 Sty 2012 11:53
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Fajnie, że już gra. Napisałeś tylko odwrotnie.

    maplejk napisał:
    bo sprawdzałem w internecie połączenia w DIN, ale zamiast 1 i 4 podłączyłem do 3 i 5
    Właśnie ma być do 3 i 5.

    0
  • #23 31 Sty 2012 14:28
    maplejk
    Poziom 2  

    Masz rację. Tak oczywiście pomyliłem się w swoim opisie - właściwe kontakty wejściowe to 3 i 5.

    0