Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drukarka sieciowa - szybkie pytanie

karwo 05 Sep 2008 12:45 4836 7
    karwo
    Level 27  
    Witam.
    Mam takie pytanie - czy jest możliwość podłączenia "zwykłej" (nie specjalnej sieciowej) drukarki tak w sieci by można było na niej drukować dokumenty z komputerów pracujących w tej samej sieci?
    Słyszałem o udostępnianiu drukarek w sieci ale komputer do którego podłączona jest drukarka musi cały czas pracować a takie rozwiązanie nie bardzo mi pasuje (nie zawsze pracują wszystkie) więc pytam czy są jakieś "magiczne" urządzenia umożliwiające podłączenie drukarki USB do sieci LAN?

Jeśli ratuje mnie w tej sytuacji zakup drukarki sieciowej to jaki sprzęt polecacie by był prosty w konfiguracji i późniejszej obsłudze i nie był drogi, dodam że drukujemy tylko czarno-białe dokumenty.

Jeśli post nie w tym dziale to proszę o przeniesienie do właściwego.
    naitsyrk
    Level 14  
    Wiesz dużo zależy od tego jaką masz drukarke bo zaleznie od typu drukarki musisz kupic odpowiedni print server, konfiguracja takiego urządzenia nie jest niczym trudnym.

Niektóre routery mają tez taką funkcję wbudowaną np. router Edimax Br-6215SRg posiada serwer wydruku,cena tego urzadzenia wacha sie w granicach 130-150zl a zyskujesz router wi-fi+ serwer wydruku +virtual server, wejdz sobie na stronkę edimax i sprawdz na dostepnej tam liście kompatybilnośc swojej drukarki. Posiadam to urządzenie ale niestety mam drukarke HP LaserJet 1018 i akurat z nią nie pracuje:(
    karwo
    Level 27  
    Sieć jest zbudowana na DI-524 który nie jest cudownym routerem ale jak na razie daje rade choć czasem lubi się przywiesić...
    Nie wiem jak main chief do tego podejdzie ale jestem za nieusunięciem tego DI na rzecz czegoś bardziej funkcjonalnego...
    Dzięki za odpowiedzi.
    Skonan
    Level 2  
    Witam,
    To nie jest tylko problem routera. Miałem Dlinka 524 (on nie ma print serwera), kupiłem asusa wl 500w z print serwerem, po poradzie w sklepie, że ponoć jest lepszy od dlinka i współpracuje z wszystkimi drukarkami. Po instalacji rozpoznał mi drukarkę, pokazał że jest ona online, ale dokumenty "ginęły" po drodze.
    Opdpowiedź z serwisu HP:
    Szanowny Kliencie ,

Dziękujemy za skorzystanie z usług Serwisu HP

Z przykrością muszę Pana poinformować, iż drukarka LJ 1018 jest przeznaczona tylko do pracy lokalnej (USB). Urządzenie to, również nie współpracuje z takimi rozwiązaniami jak printserwer czy router. Dlatego też w przypadku pracy sieciowej, nie jestem wstanie podać Panu jakiegokolwiek rozwiązania.

.

Z poważaniem
    Pomoc Techniczna HP

:idea:
    danon1
    Level 11  
    Witam
    jedno pytanie , dlaczego wiec edimax podaje HP Lj 1018 na liscie urzadzen kompatybilnych ? moze ktos mi pomoze bo wlasnie kupilem edimaxa i okazuje sie ze mam problemy z konf printserwera
    rafał
    Level 22  
    Skoro masz HPLj1018 to kup sobie za zupełnie małe pieniądze Printserwer HP 175x na alledrogo są w bardzo przystępnej cenie. Dla trybów PCL5 i PCL6 na pewno będzie kompatybilny.
    danon1
    Level 11  
    Witam
    No więc udało się wydrukować na drukarce HP Lj 1018 podłączonej do Edimaxa 6215SRg , ale sprawa jest dość dziwna i zastanawiam się na jakiej podstawie edimax umieścił tą drukarkę na liście sprzętu kompatybilnedo ? . A więc - wszystko robimy jak instrukcja nakazuje , krok po kroku i w efekcie otrzymujemy sytuację taką - edimax nie widzi drukarki ( dioda usb się nie świeci ) a kiedy próbujemy drukować dokument znika w przestrzeni .... ale kiedy bez wyłączania drukarki i edimaxa "przepniemy" drukarkę do komputera w systemie którego mamay zainstalowane dwie HP1018 ( jedna na porcie USB a druga na IP) i wydrukujemy cokolwiek na niej po porcie USB , a poten "przepniemy drukarkę do edimaxa wszystko śmiga ŚLICZNIE !!! ale do momentu wyłączenia drukarki , po powrotnym włączeniu znów dokumenty znikają .....
    Napisałem do EDIMAXA i zobaczymy .....