Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniwewrsalny i minimalny zestaw kodeków

Gelip 29 Feb 2004 15:50 1698 13
    Gelip
    Level 34  
    Witam

Ja mam tak w systemie:

1. Vplayer
    2. DirectShow Filters z pakietu Nimo50Build8:

LameMP3 DirectShow
    Ogg Vorbis DirectShow
    DivX AnitiFreeze
    AC3 Audio Decoder
    MPEG Layer-2 Audio Decoder

3. Wersja stabilna ffdshow z Dec 12 2002
    4. Xvid Video Codec Koepi's z 19062003-1 (ten dla tego ponieważ za pomocą tego kodeka kompresuję swoje materiały video VHS itp.)

Nie mam problemów z odtwarzaniem żadnych filmów. Proszę o opinie na ten temat i ewentualne spostrzeżenia. Co o tym sądzicie?

Pozdr.
    Robert B
    Level 43  
    Jesteś jednym z niewielu, którzy nie instalują "na pałę" jak leci :)
    Wiadomo (nie wszystkim), że za duża ilość dekoderów spowalnia lub nawet uniemożliwia odtwarzanie. Ja dodatkowo używam GSpot który podaje informacje na temat kodeków zastosowanych w konkretnym filmie i ewentualnie instaluję tylko i wyłącznie ten którego nie mam i który jest potrzebny do konkretnego filmu. Zero problemów przy tej metodzie.
    lechoo
    Level 39  
    Ja używam i polecam zestaw kodeków ze strony http://m5studio.prv.pl/codec.html
    Do odtwarzania używam Media Player-a 6.4 będącego standardowo w Windows XP + filtr DivxG400 do wyświetlania napisów.
    Platon
    Level 42  
    Gelip - mam mniej wiecej ten zestaw: xvid, ffdshow, AC3, antifreeze.
    jako player Cinema.
    nie mam ogga - nigdy mnie potrzebwalem instalowac
    nie bawie sie i nie polecam roznych nimo-smieciopakow. Az sie smiac chce jak ktos instaluje zestaw 50MB kodekow - a mam to samo przy 2MB.
    Gelip
    Level 34  
    Tak, zapomniałem dodać że używam programu AVIcodec zamiast GSpot, też jest dobry. :-). Ja z tego co zauważyłem do oglądania filmów wystaczą filtry ffdshow. Inaczej sprawa wygląda gdy chcemy coś zrobić z plikiem avi np. podzielić na 2 części lub połączyć 2 pliki avi albo zrobić zrzut klatki z filmu. Wtedy potrzeba mieć zainstalowany kodek w którym film został skompresowany.

Nimo owszem ale należy tylko zaznaczyć to co trzeba.
    pio77
    Level 12  
    witam. ja uzywam Kazaa Lite Codec Pack i jak na razie niczego mi nie spowalnia i wszystko sie odtwarza. Ale tez jestem zdania ze przesada w instalowaniu codekow jest przesada sama w sobie i potrafi niezle wszystko spwolnic, szczegolnie na wolnych maszynach. kiedys jak mialem k6/2 taktowana 400MHz to na swierzym systemie filmy chodzily spoko, a po "udoskonaleniach" w formie dodatkowych kodekow i odtwarzaczy pojawiala sie czkawka i desynchronizacja obrazu z dzwiekiem.
    GD
    Level 22  
    aja ACE Mego Codecs Pack Profesional Edition (tylko dla win 2k i XP)
    Pozdrawiam
    paris321
    Level 2  
    ja tez mam ace mega codec pack zainstalowany kompa Pentium 3 700Mhz grafike tnt2 i mi za cholere nie chca isc filmy o rozdzielczosci powyzej 720/532 :)
    GD
    Level 22  
    A mi chodzą :D, wszystkie :D...
    Dodam, że to jest Profesional Edition :D, a nie zwykły ACE pack :D, w dodatku tylko dla win2k/XP
    Pozdrawiam
    paris321
    Level 2  
    Używam tego samego kodeka Ace Mega Codecs Pack 5.93Pro i nie chodza nie wiem czemu kiedys chodzily ale i tak kompusia mam za slabego trzeba pozmieniac mu co nieco w obudowie bo kodeki zmiana kodekow mi nie pomoze
    zaza
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Temat wielokrotnie poruszany był na forum.
    Nie istnieje uniwersalny zestaw kodeków który zadziała na każdym komputerze i systemie.Są jedynie lepiej lub gorzej dobrane zestawy i wersje różnego rodzaju kodeków.

A tutaj http://www.allplayer.prv.pl/ jest jeden z wielu zestawów nieźle działających kodeków.
    Radagast20
    Level 19  
    Hej nie moge uruchomic filmow w formacie VCD dzieje sie tak w sumie po zmianie systemu na windows xp z dodatkiem sp1 jest moze na to jakas rada nakladka bo kodeki chyba nie maja tutaj zbyt wiele do gadania a systemu nie chce mi sie zmieniac na inny
    Tomaszeczek
    Level 12  
    Poszukacjcie mojego wcześniejszcego postu o kodekach, a sprawa wam się rozjaśni. A do gościa co pisze o 2MB: Po co ci Xvid jak i tak instalujesz ffdshow?

Pozdrowka!

PS. ffdshow ustawiamy tak, żeby Xvid'em odtwarzał DivX'a:)
    Gelip
    Level 34  
    Tomaszeczek ma rację - jeśli mamy ffdshow nie trzeba xvid czy innego kodeka instalować. Nie pamiętam który to był rok - coś około 2008 jak zacząłem używać VLC Media Player 0.8.6f - ten player ma swoje dekodery i w zupełności wystarcza do oglądania różnych typów plików wideo - także nowsza wersja na dzień dzisiejszy. Później przeszedłem na XBMC i od tamtej pory przestałem przejmować się kodekami :-) - ten odtwarzacz ma również swoje dekodery.
    Oczywiście jeśli ktoś tworzy wideo to może użyć ffdshow lub Xvid a oba kodeki mogą być zainstalowane w systemie jednocześnie.

P.S. Napisałem to uzupełnienie po latach doświadczeń aby zamknąć temat.