Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
CControls
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Termometr z DS18B20 z zegarem

ranger 29 Lut 2004 17:31 8827 32
  • #1 29 Lut 2004 17:31
    ranger
    Poziom 13  

    Zrobiłem termometr z DS18B20 na AT89S8252. Chcę do niego dołożyć zegar ale kiedy włączam timer wewnętrzny procesora to mi sie wynik temperatury pierdzieli. Obydwa układy oddzielnie działają bez problemu. POMOCY! Co mam zrobić :( Dołączam program odczytu temperatury

    Przeniesiono z Programowanie Ogólne. - arnoldziq

    0 29
  • CControls
  • #2 29 Lut 2004 17:57
    lijon1
    Poziom 12  

    Mam podobny problem :cry:
    Pokazuje mi się non stop 85oC

    Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć konkretnwj odpowiedzi

    0
  • #3 29 Lut 2004 18:10
    fantom
    Poziom 31  

    Tak na wszelki wypadek mozesz poczekac wiecej niz 250 ms (sugeruje poczekac 750 ms tyle co dla DS18S20).Moja uwaga co do samego programu: nie znam sie na bascomie ale nie ma tam przypadkiem czegos takiego jak przesuniecie bitowe >> i << ? Przeciez zarzynasz ten biedny procek dzieleniem i mnozeniem arytmetycznym !

    0
  • #4 29 Lut 2004 18:12
    ranger
    Poziom 13  

    Próbowałem zamiast dawać Waitms 250 jakieś Do loop until a = 2 i żeby a było zliczane przez timer ale to też nic nie dało

    0
  • #5 29 Lut 2004 18:16
    lijon1
    Poziom 12  

    Ja natomiast skorzystałem z gotowca :oops: z tej strony.

    Oto i on :
    'program obslugi termometru DS18B20 kompatybilnym z DS1822
    'uwagi i komentarze prosze mailem mariuszk(malpa)altkom.com.pl

    'Mariusz Ksiezak

    Config 1wire = P1.0 'konfiguracja magistrali 1wire
    Config Lcd = 16 * 2 'konfiguracja wyswietlacza
    Deflcdchar 1 , 4 , 10 , 4 , 32 , 32 , 32 , 32 , 32 'znak stopnia
    Dim T1 As Single
    Dim T2 As Single
    Dim B1 As Byte , B2 As Byte , R As Byte
    Dim Tmp As String * 6
    Dim Znak As String * 1
    R = &HFF
    Declare Sub 1wr 'podprogram resetujacy magistrale 1w
    Cursor Off
    Cls

    Do
    1wr 'podprogram 1wr
    1wwrite &HCC 'komenda skip ROM
    1wwrite &H44 'komenda convert T
    Waitms 500
    Waitms 500
    1wr 'podprogram 1wr
    1wwrite &HCC 'komenda skip ROM
    1wwrite &HBE 'komenda read
    Waitms 500
    Waitms 500
    B1 = 1wread() 'odczyt z termometru
    B2 = 1wread()

    1wr 'podprogram 1wr

    If B2 >= 248 Then 'w przypadku temperatur ujemnych
    B1 = R - B1 'Od 255 Odejmujemy B1
    B2 = R - B2 'od 255 odejmujemy B2
    Znak = "-"
    Else
    Znak = "+"
    End If
    T1 = B1 / 16 'Przesuniecie w pawo o 4 bajty
    T2 = B2 * 16 'przesuniecie w lewo o 4 bajty
    T1 = T1 + T2

    Tmp = Fusing(t1 , ###.&&)

    Lcd Znak ; Tmp ; Chr(1) ; "C "

    Waitms 250

    Loop

    Sub 1wr 'podprogram resetujacy magistrale
    1wreset
    End Sub


    I nic .....

    0
  • CControls
  • #6 29 Lut 2004 18:17
    ranger
    Poziom 13  

    Dopiero zaczynam programować w bascomie i nie wiem co to przesunięcie << i >>. Program ściągłem z elektrody i postanowiłem w nim nic nie ruszać bo mierzy fajnie.

    0
  • #7 29 Lut 2004 18:31
    fantom
    Poziom 31  

    Ok.Sprobuj tak
    Dim minuta As Byte
    Dim sekunda As Byte
    Dim T1 As Single
    Dim T2 As Single
    Dim B1 As Byte , B2 As Byte , R As Byte
    Dim Tmp As String * 6
    Dim Znak As String * 1
    R = &HFF
    Declare Sub 1wr 'podprogram resetujacy magistrale 1w
    Cursor Off
    Cls

    Do
    1wr 'podprogram 1wr
    1wwrite &HCC 'komenda skip ROM
    1wwrite &H44 'komenda convert T
    Waitms 250
    Waitms 250
    1wr 'podprogram 1wr
    1wwrite &HCC 'komenda skip ROM
    1wwrite &HBE 'komenda read

    B1 = 1wread() 'odczyt z termometru
    B2 = 1wread()

    1wr 'podprogram 1wr

    If B2 >= 248 Then 'w przypadku temperatur ujemnych
    B1 = R - B1 'Od 255 Odejmujemy B1
    B2 = R - B2 'od 255 odejmujemy B2
    Znak = "-"
    Else
    Znak = "+"
    End If
    T1 = B1 / 16 'Przesuniecie w pawo o 4 bajty
    T2 = B2 * 16 'przesuniecie w lewo o 4 bajty
    T1 = T1 + T2

    Tmp = Fusing(t1 , ###.&&)
    Cls
    Lcd Znak ; Tmp ; Chr(1) ; "C "

    Waitms 500
    sekunda=sekunda+1
    if sekunda==60 Then
    sekunda==0
    minuta=minuta+1
    End If

    'tutaj wyswietlic na lcd godzine i sekunde'

    Loop

    Sub 1wr 'podprogram resetujacy magistrale
    1wreset
    End Sub
    Zaznaczam ze moga byc bledy skladniowe bo nie znam sie na basicu w kazdym razie podalem ci idee.Jak wyswietlic wynik na lcd tez nie wiem.Troche to na pale ale jesli sam pomiar chodzi to to tez powinno.Sprawdz czy jest cos takiego jak przesuniecie bitowe bo naprawde powinno sie je stosowac a wydaje mi sie ze powinno byc bo to w koncu jezyk wysokiego poziomu.

    0
  • #8 29 Lut 2004 18:39
    ranger
    Poziom 13  

    idea dobra ale wykonanie do d... jak urzyje waitms do pomiaru sekundy to jest niestabilna trzeba urzyć timera

    0
  • #9 29 Lut 2004 18:44
    fantom
    Poziom 31  

    No jesli korzystasz z przerwan timera to ok ja bym od razu tak zrobil ale niestety dla mnie basic to same krzaczki ;) a ty mowiles za dopiero zaczyanasz wiec tak jest najprosciej.Ja nie wiem czy to tutaj jest ale robi sie tak ze procedura od przerwania od timera zwieksza jakas zmienna i jesli odliczy ustalony odcinek czasowy to sie ja zeruje i zwieksza nastepna wieksza wage.A moze napisz co ci nie chodzi ? Przstaje czytac temp czy jakies krzaki na wyniku czasu wyskakuja ?

    0
  • #10 29 Lut 2004 19:00
    ranger
    Poziom 13  

    czas idzie normalnie ale temperatura sie pier.....

    0
  • #11 29 Lut 2004 19:12
    fantom
    Poziom 31  

    A jak odlaczysz czujnik i podlaczysz z powrotem.Tzn nie musisz fizycznie go odlaczac a po prostu zewrzyj linie danych z masa.Blad wyglada co najmniej dziwnie.A co z tym wynikiem temp ? Wyskakuja krzaki czy np 85 stopni i nic wiecej ?

    0
  • #12 29 Lut 2004 19:13
    ranger
    Poziom 13  

    raz wyskakuje 85* raz 501 raz koło 20* czyli normalna

    0
  • #13 01 Mar 2004 09:58
    lijon1
    Poziom 12  

    Do rangera :
    Wpisałem twoj program do procka , podłaczyłem i nic ...
    dalej 85oC. Co mogę jeszcze źle robić...
    Dołączam mój schemat podłaczenie termometru do procka...

    Termometr z DS18B20 z zegarem

    Aha jak linia nie jest podciągnięta do plusa przez opór to temperatura wynosi 0oC.

    0
  • #14 01 Mar 2004 11:25
    fantom
    Poziom 31  

    A ile na wynosic skoro 1-Wire to magistrala OC ? Po prostu przychodza same 0 i tyle.Problem z tym poamirem jest faktycznie dziwny biorac pod uwage ze osobno dzialaja a razem nie.Niestety podczas pisania programu w bascomie nie bardzo jest jak to zdiagnozowac a procki,wierzcie mi,wyprawiaja roooozne cuda :lol: .Pozdrowienia.

    0
  • #15 01 Mar 2004 11:30
    lijon1
    Poziom 12  

    Wiem , że to Otwarty Colektor :roll: , chodzi mi o to co może być nie tak bo już chyba wyczerpałem wszystkie możliwości łącznie z wymianą procka...

    0
  • #16 01 Mar 2004 11:33
    Tdv
    Poziom 33  

    To normalne ze DS z zegarme sie wzajemnie chrzania...
    Protokol 1wire jest oparty o czas!!! I musi miec bardzo dokladnie zachowane uzaleznienia czasowe. I stad sie bierze wzajemnie zaklocanie - czas chce sie dokladnie odmierzac to procek musi to robic ciagle, ale nie moze bo musi sie z dallasem komunikowac.
    Sprobuj zrobic tak, ze najpierw wysylasz do dallasa rozkaz zeby zainicjowal pomiar, a odczyt zrob po jakies sekundzie.
    Oczywiscie w miedzyczasie musisz wykonywac dalej program glowny (i przerwania zeby odmierzyc czas).

    0
  • #17 01 Mar 2004 11:42
    lijon1
    Poziom 12  

    Rozumiem ze odczyt z PCF blokuje procka ale sama procedura odczytu mi nie działa ...

    0
  • #18 01 Mar 2004 11:47
    fantom
    Poziom 31  

    Nie ma to jak samemu napisac takie procedury wowczas wszystko wiadomo co i jak.

    0
  • #19 01 Mar 2004 11:57
    lijon1
    Poziom 12  

    Wszystko byłoby fajnie jak bym wiedział jak sie za to zabrać.
    Czytałem troche na ten temat w archiwalnych numerach Elektroniki ale tam jest opisany sposób odczytu na podstawie 1820 a na tym forum przeczytałem , że ds18b20 obsługuje sie troszke inaczej....

    0
  • #20 01 Mar 2004 11:59
    Tdv
    Poziom 33  

    lijon1 napisał:
    Rozumiem ze odczyt z PCF blokuje procka ale sama procedura odczytu mi nie działa ...


    Jaki PCF?? Może coś przoczyłem ale zdawało mi się, że chodzi o zegar na tajmerach proca. Zresztą PCF nie zablokuje niczego bo jest na IIC...

    0
  • #21 01 Mar 2004 12:01
    lijon1
    Poziom 12  

    Dokładnie...
    Czas mierzy u mnie PCF8583 , procedurka odczytu jest banalna i chyba nie zajmuje nadto procka ...

    0
  • #22 01 Mar 2004 16:34
    ranger
    Poziom 13  

    Z tym zasilaniem DSa to sie robi jakoś tak, że pin plusa zwiera się z masą a do 1wire podłącza się tranzystor npn tak żeby emiter był do 1wire colektor do +5V a baza do którejś nóżki procesora. I na tą nóżkę podaje sie napięcie w czasie kiedy z i do DS nie wysyła się żadnych kombinacji. Ale stwierdziłem, że nie będe sie w takie coś bawił i podłączyłem czujnik kablem A-V i wygląda jakby był podłączony dwoma żyłami

    0
  • #23 01 Mar 2004 17:22
    fantom
    Poziom 31  

    Wiec pewnie siada ci napiecie na czujniku podczas pracy timera.Tylko w taki sposob jestem w stanie to wyjasnic nie znajac dokladnej budowy tych funkcji do 1-Wire i timera.Podlacz normalnie zasilenie 5 V do czujnika i zobacz czy ci bedzie chodzic w taki sposob.Bez zadnego tranzystora po prostu trzeci kabel do zasilania.

    0
  • #24 03 Mar 2004 22:43
    euromatic
    Poziom 21  

    Witam,
    czy nie zapomniałeś zadeklarować w swoim programie portu 1wire?
    Config 1wire = P1.1 ( tutaj twój port)
    W twoim zamieszczonym wyżej kodzie nie ma tego, a być powinno.
    Dziwią mnie także wasze problemy z czasem, ponadto magistrala I2c (zegar PCF) musi koniecznie być podciągnięta do plusa przez rezystory np. 10 k bo program stanie Ci w tym miejscu i mówiąc prosto "wyłoży się"

    zmienne t1 i t2 dałeś jaki single?
    do wyliczenia temperatury z dallasa nie trzeba używać liczby zmiennoprzecinkowej...co najwyżej integer.
    Poza tym :
    resetuj magistralę 1wire zawsze w procedurze odczytu !!!!!
    zrobiłeś błąd:
    Sub 1wr
    1wreset
    End Sub

    kompilator zgubi się w tym miejscu, wszystko co dotyczy danego wejścia 1wire powinno odbywać się w obrębie jednej procedury, zresztą po co tworzyć "sub 1wr " tylko po to aby tam wpisać "1wreset"
    to bez sensu..
    Linia 1wire powinna być podciągnieta rezystorem do plusa ( ja stosuję od 1 do 2,2 k)
    napisz mi co chcesz osiągnąć a podeśle tu sprawdzony kod
    bo te wasze ( lekko mówiąc pomysły rozweseliły mnie trochę)
    Pozdrawiam

    0
  • #25 04 Mar 2004 11:24
    fantom
    Poziom 31  

    A mozna wiedziec co cie tak rozweselilo ?

    0
  • #26 04 Mar 2004 11:26
    lijon1
    Poziom 12  

    No właśnie , nie każdy rodzi się geniuszem :twisted:

    0
  • #27 04 Mar 2004 17:50
    euromatic
    Poziom 21  

    witam
    Rozweseliło mnie to , że tak naprawdę "Ranger" nie wyjaśnił dokładnie co i jak mu się pierdzieli.
    Najzwyczajniej w świecie źle połączył dwa kody i wyszła mu jajecznica( bez urazy)
    Jest wiele przykładów zegarków z termometrem , naprawdę cała masa.
    Ale nie oto chodzi.
    Wydaje mi się, że kolega "Ranger" powinien dokładniej wyjaśnić sytuację, powinien nawet wkleić lub opisać dokładniej swój program.
    Dopiero wtedy można coś po zastanowieniu się i przeanalizowaniu programu doradzić. Nie chodzi tu o złamanie autorstwa jego programu, bo i tak źle działa. Ja osobiście wyprawiałe w życiu niejedne sztuczki z dallasami i nie miałem nigdy problemów z 1wire.
    Czasem nie trzeba się martwić ponieważ sam kompilator wziął to na siebie.
    Wymagany długi czas na konwersję można uzyskać w inny sposób, stosując jedną zmienną typu byte ( jako licznik)
    można w ten sposób czytać temperaturę np. z 10 dallasów jednocześnie( warunek 3 przewody) w ciągu 1 sekundy
    Moja rada. wklej tu swój soft a coś się znajdzie, mam na myśli błąd.
    inaczej można zgadywać do śmierci, a na koniec okaże się że winę ponosi
    "cegiełka " o której autor zapomniał powiedzieć.
    pozdrawiam

    0
  • #28 13 Mar 2004 22:07
    gromot
    Poziom 10  

    witam,
    skoro piszesz że czasem temperatura jest chwilowo wyświetlana poprawnie, przychodzą mi do głowy dwie rzeczy.
    1. Może w procedurze/przerwaniu czasowym używasz tej samej zmiennej, w której trzymasz temperaturę...
    2. Nie znam Bascom'a dlatego nie chce mi się analizować Twojego programu (sorry) więc tylko domyślam się o co może jeszcze chodzić: jak już wcześniej ktoś pisał, 1-wire jest protokołem o ścisłych zależnościach czasowych, więc zarówno wysyłając jak i odbierając pojedynczy bit musisz te zależności zachować. Jeśli np. przy wysyłaniu logicznej 1 ustawisz na linii "0", to musisz po max 15us ustawić "1". Jeśli podczas odmierzania tego czasu wywoła się przerwanie zegarowe-spóźnisz się i DS odczyta logiczne "0". To samo dotyczy odczytu. Mając tylko jedno źródło przerwania, sprawa jest prosta. Przed wysłaniem/odczytaniem każdego bitu sprawdź, czy masz wystarczająco dużo czasu do nadejścia tego przerwania (możesz przecież odczytać aktualną wartość timera).
    Drugim rozwiązaniem jest na ten czas blokować przerwania, ale jeśli to ma być zegarek, to to rozwiązanie nie wchodzi w grę.

    Mam nadzieję że uda już Ci się rozwiązać problem

    pozdrawiam

    LUK

    0
  • #29 28 Mar 2004 19:44
    lijon1
    Poziom 12  

    Czyżby nikt nie miał podobnych problemów ???
    Sam już nie wiem co o tym myśleć :cry:
    Może ktoś podpowie jakieś gotowe rozwiązanie ?

    0
  • #30 28 Mar 2004 20:29
    euromatic
    Poziom 21  

    spróbuj jeszcze zwiększyć programowy stos w baskomie, często zbyt mały jest przyczyną "walenia " się programów
    pozdrawiam

    0