Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy można podzielić prędkość łącza router tp-link r402m ?

06 Wrz 2008 21:27 5653 12
  • Poziom 13  
    Witam.
    Chciałem się dowiedzieć czy Routerem TP-LINK R402M da się podzielić prędkość łącza na poszczególne komputery?
    I jeszcze jedna sprawa: mam problem z zalogowaniem sie do ROUTERA i nie wiem czemu. Próbując się zalogować wpisuje w pasek adresu przeglądarki www.192.168.1.1. i nie da rady się tak zalogować czym to może być spowodowane?

    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    tym ruterem da się tylko udostępnić internet. Nie da się zarządzać pasmem dla poszczególnych użytkowników.
    co do zalogowania to spróbuj tak http://192.168.1.1
    bez tych www
  • Poziom 13  
    Aha. Ale nie moge się dalej zalogować do routera. nawet bez www. czemu?
    jak myślicie?

    A i jeszcze jedno chciałbym zrobić sieć pomiędzy 2-woma kompami i niewiem jak to zrobić?
  • Poziom 17  
    to jest nowy router ??
    czy wcześniej go konfigurowałeś ???
    napisz jaką brame masz w połaczeniu sieciowym
  • Poziom 23  
    Nie słyszałem jeszcze żeby w routerze był podział pasma...
    Jeśli chcesz dzielić pasmo musisz wszystko filtrować przez odpowiednie oprogramowanie serwerowe no i oczywiście posiadać serwer ;)
  • Poziom 13  
    Router jest nowy sam go konfigurowałem z czym miałem kłopoty ale jakoś mi się udało. I puzniej niemoge się zalogować do niego i niewiem czemu.
    Niewiem jak mam sprawdzic ta bramke sieciową.
  • Poziom 17  
    servgsm napisał:
    Nie słyszałem jeszcze żeby w routerze był podział pasma...
    Jeśli chcesz dzielić pasmo musisz wszystko filtrować przez odpowiednie oprogramowanie serwerowe no i oczywiście posiadać serwer ;)


    to znaczy iż w dziedinie routerów mało słyszałeś
    są to rutery z QoS - pozwalającego na zarządzanie połączeniem. Poczytaj sobie o nich zanim będziesz kogoś wprowadzał w bład
    Dla przykładu Linksys - RT042 Router QoS
    inny TechnicLAN WAR-54G AP/ROUTER/QoS 4xLAN FV,WISP

    Dodano po 6 [minuty]:

    henryk214 napisał:
    Router jest nowy sam go konfigurowałem z czym miałem kłopoty ale jakoś mi się udało. I puzniej niemoge się zalogować do niego i niewiem czemu.
    Niewiem jak mam sprawdzic ta bramke sieciową.


    wchodzisz w Start > Uruchom wpisujesz cmd i wciskasz enter, teraz w okienku wpisujesz ipconfig /all i wciskasz enter. Pośród wyświetlonych danych jest pozycja "Brama domyśla", wyświetlony obok tej pozycji adres IP, jest adresem przez który dostaniesz się na stronę konfiguracyjną routera.
    Powodzenia
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    kurcze to nic niedało wpisałem tak jak kazałeś i nic niemożna odnależć serwera pisze
    w jednym jest adres ip: 192.168.1.100
    a drugi to adres ip:192.168.1.1

    oba wpisywalem i nie moge sie zalogowac do routera.
    niewiem co moge jeszcze zrobic.
  • Poziom 17  
    wchodzisz w Start > Uruchom wpisujesz cmd i wciskasz enter, teraz w okienku wpisujesz ipconfig /all i wciskasz enter. Pośród wyświetlonych danych jest pozycja "Brama domyśla", wyświetlony obok tej pozycji adres IP, jest adresem przez który dostaniesz się na stronę konfiguracyjną routera.

    zrób to i wstaw printscrina na forum
  • Poziom 13  
    nie wiem jak można zrobić ten zrzut ekranu
  • Poziom 17  
    na klawiaturze masz tki klawisz Print Screen - po prawej górnej stronie.
    naciskasz go i zawartość ekranu kopiuje się so schowka
    Następnie uruchamiasz program panin i w EDYCJA robisz WKLEJ- obraz ze schowka zapisuje się w pancie, następnie zapisujesz PLIK i ZAPISZ następnie wstawiasz ten plik na forum

    Dodano po 27 [minuty]:

    henryk214 napisał:
    kurcze to nic niedało wpisałem tak jak kazałeś i nic niemożna odnależć serwera pisze
    w jednym jest adres ip: 192.168.1.100
    a drugi to adres ip:192.168.1.1

    oba wpisywalem i nie moge sie zalogowac do routera.
    niewiem co moge jeszcze zrobic.



    jak już nie wiesz co masz zrobić to zresetuj go do ustawień fabrycznych.
    jak masz właczony router to wciśnij przycisk reset - powinien być z tyłu rutera - naprzykład długopisem lub zapałką i przytrzymaj ok 10-15 sekund.
    następnie wyłacz z prądu odczekaj ok 10 s i ponownie załacz - ruter powinien wrócić do ustawień fabrycznych. Teraz wszystko trzeba bedze programować na nowo - ale może się połaczych. Przy próbach połaczenia wyłacz firewalla jak masz jkiegoś, dobrze jes też wyłaczyć program antywirusowy, bo czasami przeszkadza.
  • Poziom 13  
    niewiem czy ten zrzut umiem nawet tu zamiescic ale sprubuje, niewiem czy będzie widoczny. Bo zdaje mi się że bez rutera był szybszy a teraz niema gdzieś 50 kb/s mam 70-80 a powinno być 120 a w nocy nawet do 360kb/s.
    zdjecia i strony cos mi dziwnie chodzą. niemoge słuchać żadnego radia nawet bo pisze ze niemoze znalesc serwera.